De anatomie van het oor is indrukwekkend, maar tegelijkertijd kwetsbaar en complex. Juist daarom is het raadzaam om zuinig om te springen met het gehoororgaan. Neem klachten zoals oorpijn, oorsuizen of gehoorverlies dus serieus. Daarnaast is het belangrijk om uw gehoor op de juiste manier te beschermen.

Zien, horen, proeven, ruiken en voelen: zintuigen geven uw leven kleur. Bij het horen vervullen het buiten-, midden- en binnenoor ieder een eigen functie. Ontdek meer over de anatomie van het oor en mogelijke typen gehoorverlies.

Hoe werken onze oren

Bekijk de functie van ieder onderdeel

Gehoorgang
Hamer
Aambeeld
Binnenoor
Evenwichtsorgaan
Gehoorzenuw
Slakkenhuis
Middenoor
Buis van Eustachius
Ovaal Venster
Stijgbeugel
Trommelvlies
Buitenoor

Gehoorgang

Deze holle buis verbindt de oorschelp met het middenoor en beschermt het trommelvlies. Haartjes en oorsmeer helpen te voorkomen dat bijvoorbeeld stof en insecten het trommelvlies kunnen beschadigen.

Twee typen gehoorverlies

 

Conductief gehoorverlies

Een conductief gehoorverlies wordt ook wel geleidingsverlies genoemd. Het treedt op als het geluid niet goed wordt geleid van het uitwendige oor naar het binnenoor. Een conductief gehoorverlies geeft vaak een verlaging van het geluidsniveau en vermindering van het horen van zachte geluiden. Dit type gehoorverlies kan vaak door medicijngebruik of door een operatie worden verholpen.

Perceptief gehoorverlies

Een perceptief gehoorverlies treedt op als er schade is aan het binnenoor (in het slakkenhuis) of aan de gehoorzenuw. Dit veroorzaakt de zogenaamde ouderdomsslechthorendheid en is het meest voorkomende type gehoorverlies. Het kan niet door medicijngebruik of door operatie worden opgelost, dit type gehoorverlies wordt meestal met een hoortoestel verholpen. Een perceptief gehoorverlies brengt een vermindering in de gevoeligheid van de zachte geluiden teweeg. Zelfs als spraak luid genoeg is om het te horen, wordt het soms niet verstaan.

 

Soms is het zo dat er zowel een conductief als een perceptief gehoorverlies voorkomt. Dan is er schade aan het gehoor in zowel het conductieve gedeelte als in het perceptieve gedeelte. In dat geval spreken we van een combinatie van beiden typen gehoorverlies: een gemengd gehoorverlies.