Het oor en gehoorverlies

Onze oren, hoe werken ze eigenlijk?

Zien, horen, proeven, ruiken en voelen: zintuigen geven uw leven kleur. Bij het horen vervullen het buiten-, midden- en binnenoor ieder een eigen functie. Ontdek meer over de anatomie van het oor en mogelijke typen gehoorverlies.

Hoe werken onze oren?

Bekijk de functie van ieder onderdeel

Gehoorgang
Hamer
Aambeeld
Binnenoor
Evenwichts-
orgaan
Gehoorzenuw
Slakken-
huis
Middenoor
Buis van
Eustachius
Ovaal Venster
Stijgbeugel
Trommelvlies
Buitenoor

Gehoorgang

Deze holle buis verbindt de oorschelp met het middenoor en beschermt het trommelvlies. Haartjes en oorsmeer helpen te voorkomen dat bijvoorbeeld stof en insecten het trommelvlies kunnen beschadigen.

Drie typen gehoorverlies

Conductief gehoorverlies

Een conductief gehoorverlies wordt ook wel geleidingsverlies genoemd. Het treedt op als het geluid niet goed wordt geleid van het uitwendige oor naar het binnenoor. Een conductief gehoorverlies geeft vaak een verlaging van het geluidsniveau en vermindering van het horen van zachte geluiden. Dit type gehoorverlies kan vaak door medicijngebruik of door een operatie worden verholpen.

Perceptief gehoorverlies

Een perceptief gehoorverlies treedt op als er schade is aan het binnenoor (in het slakkenhuis) of aan de gehoorzenuw. Dit veroorzaakt de zogenaamde ouderdomsslechthorendheid en is het meest voorkomende type gehoorverlies. Het kan niet door medicijngebruik of door operatie worden opgelost, dit type gehoorverlies wordt meestal met een hoortoestel verholpen. Een perceptief gehoorverlies brengt een vermindering in de gevoeligheid van de zachte geluiden teweeg. Zelfs als spraak luid genoeg is om het te horen, wordt het soms niet verstaan.

Gemengd gehoorverlies

Soms is het zo dat er zowel een conductief als een perceptief gehoorverlies voorkomt. Dan is er schade aan het gehoor in zowel het conductieve gedeelte als in het perceptieve gedeelte. In dat geval spreken we van een combinatie van beiden typen gehoorverlies: een gemengd gehoorverlies.

Afspraak met een audicien

Bij Specsavers wordt u enkel geholpen door volledig gediplomeerde en StAr-geregistreerd audiciens. Maak een afspraak bij één van onze winkels!

Maak een afspraak

Kom langs voor een hoortest

Bij Specsavers weten we hoe essentieel een goed gehoor is. Onze uitgebreide gehoortesten zijn daarom altijd gratis en geheel vrijblijvend!

Doe de hoortest