De anatomie van het oor is indrukwekkend, maar tegelijkertijd kwetsbaar en complex. Juist daarom is het raadzaam om zuinig om te springen met het gehoororgaan. Neem klachten zoals oorpijn, oorsuizen of gehoorverlies dus serieus. Daarnaast is het belangrijk om uw gehoor op de juiste manier te beschermen.
Zien, horen, proeven, ruiken en voelen: zintuigen geven uw leven kleur. Bij het horen vervullen het buiten-, midden- en binnenoor ieder een eigen functie. Ontdek meer over de anatomie van het oor en mogelijke typen gehoorverlies.
Hoe werken onze oren
Bekijk de functie van ieder onderdeel
Gehoorgang
Deze holle buis verbindt de oorschelp met het middenoor en beschermt het trommelvlies. Haartjes en oorsmeer helpen te voorkomen dat bijvoorbeeld stof en insecten het trommelvlies kunnen beschadigen.
Drie types gehoorverlies
Conductief gehoorverlies
Een conductief gehoorverlies wordt ook wel geleidingsverlies genoemd. Het treedt op als het geluid niet goed wordt geleid van het uitwendige oor naar het binnenoor. Een conductief gehoorverlies geeft vaak een verlaging van het geluidsniveau en vermindering van het horen van zachte geluiden. Dit type gehoorverlies kan wellicht door medicijngebruik of door een operatie worden verholpen.
Perceptief gehoorverlies
Een perceptief gehoorverlies treedt op als er schade is aan het binnenoor (in het slakkenhuis) of aan de gehoorzenuw. Dit veroorzaakt de zogenaamde ouderdomsslechthorendheid en is het meest voorkomende type gehoorverlies. Het kan niet door medicijngebruik of door operatie worden opgelost, dit type gehoorverlies wordt meestal met een hoortoestel verholpen. Een perceptief gehoorverlies brengt een vermindering in de gevoeligheid van de zachte geluiden teweeg. Zelfs als spraak luid genoeg is om het te horen, wordt het soms niet verstaan.
Gemengd gehoorverlies
Soms is het zo dat er zowel een conductief als een perceptief gehoorverlies voorkomt. Het treedt op bij een combinatie van geluid dat niet goed wordt geleid van het uitwendige oor naar het binnenoor en schade aan het binnenoor. In dat geval spreken we van een gemengd gehoorverlies.