Zijn je ogen moe als je naar een beeldscherm kijkt?

Urenlang naar een scherm kijken is stresserend voor je ogen en kan een aantal problemen veroorzaken.

Hoewel vermoeide ogen ongemakkelijk kunnen zijn, is het meestal niet ernstig en gaat het vanzelf weg als jouw ogen de kans krijgen om te rusten. Het is mogelijk dat je het aantal uren dat je voor de computer doorbrengt of andere dingen die jouw ogen irriteren niet kunt wijzigen, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om problemen met jouw zicht te voorkomen.

Symptomen van overbelaste ogen kunnen zijn:

  • Irritatie
  • Hoofdpijn
  • Pijnlijke, vermoeide of jeukende ogen
  • Moeite met scherpstellen
  • Waterige ogen
  • Droge ogen
  • Wazig of dubbel zicht

8 tips voor het gebruik van digitale schermen

01

Laat jouw ogen rusten en concentreer je op andere objecten

02

Neem korte, frequente pauzes en kijk weg van het scherm

03

Gebruik de juiste verlichting - te weinig of te veel licht kan jouw ogen irriteren

04

Verminder reflecties en schittering om jou heen

05

Overweeg om jouw beeldscherm te upgraden naar een LCD-scherm met een antireflecterend oppervlak en de hoogste resolutie

06

Pas het scherm aan zodat het correct voor jouw zichtveld wordt geplaatst

07

Pas jouw werkplek aan zodat je niet teveel hoeft te bewegen of jouw ogen belast

08

Laat regelmatig een oogmeting uitvoeren om helder en comfortabel zicht te behouden

Vind de antwoorden op jouw vragen

Computerbril / bureauglas

Ik ben werkzaam als cassiere en heb een leesbril. Nu heb ik gehoord van de computer/beeldschermbril? Ik ben dus op zoek naar een bril die ik achter de kassa op kan houden. Dus meer bereik dan een leesbril.

Bureauglazen (ofwel computer-/beeldschermbril) zijn heel prettig voor mensen die werk verrichten waarbij regelmatig op verschillende nabij-afstanden wordt gekeken, zoals bij computergebruik waarbij toetsenbord, leeswerk en monitor vaak een verschillende kijkafstand opleveren. De beste oplossing is daarom afhankelijk van de wens tot welke afstand scherp te willen zien en de mate van afwisseling veraf/dichtbij.

Ik gebruik de hele dag een computer. Hoe kan ik de symptomen van vermoeide ogen verminderen?

De meeste, zo niet alle symptomen van vermoeide ogen kunnen eenvoudig worden verholpen door je onmiddellijke werkruimte, werkstijl en omgeving aan te passen. Hier volgen wat tips die je kunnen helpen bij het minimaliseren van problemen: Je beeldscherm dient tussen de 45 en 75 centimeter van je ogen verwijderd te zijn. De bovenkant van het scherm moet op ooghoogte zijn of iets lager, zodat je licht neerkijkt op je werk. Uw toetsenbord moet direct voor de monitor zijn geplaatst. Gebruik een standaard voor het lezen van documenten op dezelfde hoek en afstand als het beeldscherm. Richt de monitor neerwaarts of verplaats het naar een andere plek op het bureau zodat de meest felle lichtbronnen aan de zijkant zijn, parallel aan de gezichtslijn van de gebruiker naar de monitor. Ook kunt een schermfilter gebruiken. Probeer je ogen pauze te geven door iedere tien tot vijftien minuten even weg te kijken en iedere twee uur de computer even te verlaten om je lichaam en ogen wat rust te gunnen.

Waarom heb ik last van droge ogen nadat ik de computer lange tijd heb gebruikt?

Computergebruikers knipperen minder vaak met hun ogen, waardoor ze sneller last hebben van droge ogen – dit is met name merkbaar wanneer je werkt in een kantoor met air conditioning, wat ook extra zorgt voor droge ogen. Een manier om dit te verhelpen, is dat je elke keer bewust knippert wanneer je op de enter toets drukt.