Zijn uw ogen moe als u naar een beeldscherm kijkt?

Urenlang naar een scherm kijken, geeft stress voor uw ogen en kan een aantal problemen veroorzaken.

Hoewel vermoeide ogen ongemakkelijk kunnen aanvoelen, is het meestal niet ernstig en gaat het vanzelf weg als uw ogen de kans krijgen om even te rusten. Als het niet mogelijk is om het aantal uren dat u achter een beeldscherm zit te verlagen, zijn er gelukkig wel een aantal dingen die u kunt doen om problemen met uw zicht te voorkomen.

Zijn uw ogen moe als u naar schermen kijkt?

Urenlang naar een scherm kijken is stresserend voor je ogen en kan een aantal problemen veroorzaken.

Hoewel vermoeide ogen ongemakkelijk kunnen zijn, is het meestal niet ernstig en gaat het vanzelf weg als uw ogen de kans krijgen om te rusten. Het is mogelijk dat u het aantal uren dat u voor de computer doorbrengt of andere dingen die uw ogen irriteren niet kunt wijzigen, maar er zijn een aantal dingen die u kunt doen om problemen met uw zicht te voorkomen.

Symptomen van overbelaste ogen kunnen zijn:

  • Irritatie
  • Hoofdpijn
  • Pijnlijke, vermoeide of jeukende ogen
  • Moeite met scherpstellen
  • Waterige ogen
  • Droge ogen
  • Wazig of dubbel zicht

8 tips voor het gebruik van digitale schermen

01

Laat uw ogen rusten en concentreer u op andere objecten

02

Neem korte, frequente pauzes en kijk weg van het scherm

03

Gebruik de juiste verlichting - te weinig of te veel licht kan uw ogen irriteren

04

Verminder reflecties en schittering om u heen

05

Overweeg om uw beeldscherm te upgraden naar een LCD-scherm met een antireflecterend oppervlak en de hoogste resolutie

06

Pas het scherm aan zodat het correct voor uw zichtveld wordt geplaatst

07

Pas uw werkplek aan zodat u niet teveel hoeft te bewegen of uw ogen belast

08

Laat regelmatig een oogmeting uitvoeren om helder en comfortabel zicht te behouden

Stijlvol voor werk en ontspanning

We hebben monturen in verschillende kleuren, vormen en maten die perfect bij u passen ongeacht uw stijl.

Vind de antwoorden op uw vragen

Computerbril / bureauglas

Ik ben werkzaam als cassiere en heb een leesbril. Nu heb ik gehoord van de computer/beeldschermbril ? Ik ben dus op zoek naar een bril die ik achter de kassa op kan houden. Dus meer bereik dan een leesbril.

Bureauglazen (ofwel computer-/beeldschermbril) zijn heel prettig voor mensen die werk verrichten waarbij regelmatig op verschillende nabij-afstanden wordt gekeken, zoals bij computergebruik waarbij toetsenbord, leeswerk en monitor vaak een verschillende kijkafstand opleveren. De beste oplossing is daarom afhankelijk van de wens tot welke afstand scherp te willen zien en de mate van afwisseling veraf/dichtbij.

Ik gebruik de hele dag een computer. Hoe kan ik de symptomen van vermoeide ogen verminderen?

De meeste, zo niet alle symptomen van vermoeide ogen kunnen eenvoudig worden verholpen door uw onmiddellijke werkruimte, werkstijl en omgeving aan te passen. Hier volgen wat tips die u kunnen helpen bij het minimaliseren van problemen:Uw beeldscherm dient tussen de 45 en 75 centimeter van uw ogen verwijderd te zijn.De bovenkant van het scherm moet op ooghoogte zijn of iets lager, zodat u licht neerkijkt op uw werk.Uw toetsenbord moet direct voor de monitor zijn geplaatst.Gebruik een standaard voor het lezen van documenten op dezelfde hoek en afstand als het beeldscherm.Richt de monitor neerwaarts of verplaats het naar een andere plek op het bureau zodat de meest felle lichtbronnen aan de zijkant zijn, parallel aan de gezichtslijn van de gebruiker naar de monitor. Ook kunt een schermfilter gebruiken.Probeer uw ogen pauze te geven door iedere tien tot vijftien minuten even weg te kijken en iedere twee uur de computer even te verlaten om uw lichaam en ogen wat rust te gunnen.

Waarom heb ik last van droge ogen nadat ik de computer lange tijd heb gebruikt?

Computergebruikers knipperen minder vaak met hun ogen, waardoor ze sneller last hebben van droge ogen – dit is met name merkbaar wanneer u werkt in een kantoor met air conditioning, wat ook extra zorft voor droge ogen. Een manier om dit te verhelpen, is dat u elke keer bewust knippert wanneer u op de enter toets drukt. Zie onze video hieronder voor meer informatie over droge ogen.