Naast een oogmeting kun je ook een ooggezondheidsonderzoek bij Specsavers laten doen.
Hierbij kijken onze optometristen naar tekenen van oogziektes en als het nodig is zal de optometrist je verwijzen naar de oogarts.
Naast goed opgeleide medewerkkers stelt de nieuwste technologie Specsavers in staat om je ogen goed te onderzoeken. Alle winkels bieden naast een oogmeting ook een ooggezondheidsonderzoek aan, waarbij uitgebreid gekeken wordt naar tekenen naar verschillende oogziektes.
Naar welke oogziektes kijken de optometristen van Specsavers?
Er zijn oogziektes die vaker aan het licht komen bij een ooggezondheidsonderzoek.
"Sommige van deze ziektes geven geen klachten. Daarom is het zo belangrijk om je ogen regelmatig te laten onderzoeken wanneer je boven de 40 jaar bent”, zegt Farah.
De vier meest voorkomende ziektes volgens Farah:
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie
Schade aan het centrale deel van het netvlies (het gedeelte waar je het scherpst ziet) leidt tot donkere vlekken, schaduwen of vervorming van het centrale zicht. Je hebt een groter risico op maculadegeneratie als je ouder bent of ongezond leeft.
Staar
Vertroebeling in de lens. Dit leidt tot wazig zicht dat met de jaren steeds hinderlijker wordt. Het risico op het ontwikkelen van staar (ook bekend als ‘cataract’) neemt toe met de leeftijd en hoge niveaus van UV‑licht.
Diabetische retinopathie
Schade aan bloedvaten in het netvlies. De bloedvaatjes kunnen dan lek of geblokkeerd raken. Zichtverlies treedt meestal op door zwelling in het centrale deel van het netvlies. Abnormale bloedvaten kunnen ook groeien vanuit het netvlies, wat kan leiden tot bloedingen of littekenvorming van het netvlies.
Glaucoom
Schade aan de oogzenuw die steeds erger wordt. Aanvankelijk treedt zichtverlies op aan de randen van waar je kijkt, de zogenaamde periferie. Het kan zich ontwikkelen tot ernstige visuele beperking. Als je het niet behandelt, kan het zelfs leiden tot blindheid.
Wat gebeurt er als Specsavers tekenen van een oogziekte vermoedt?
Als de optometrist van Specsavers tijdens een ooggezondheidsonderzoek een oogziekte ontdekt, doen we verschillende dingen.
“Eerst overleggen we met de klant over onze bevindingen. We informeren hen dat we een situatie hebben die we door een oogarts willen laten bekijken. In de meeste gevallen zal er een verwijzing gemaakt worden naar een oogarts of ziekenhuis. Dit gebeurt in overleg met de optometrist. Soms kan ook een verwijzing naar de huisarts de juiste keuze zijn, afhankelijk van de vermoedelijke aandoening”, aldus Farah.
Dit is een groot voordeel voor de klanten. Met de verwijzing naar een oogarts of huisarts krijgt de patiënt veel sneller de benodigde medische zorg.
“Zo kunnen de doorverwijzing naar medische zorg toegankelijk maken voor iedereen. We hebben namelijk de kennis en technologie in huis om betrouwbare diagnoses te stellen”, zegt Farah.
Meer informatie over onze oogmeting met ooggezondheidsonderzoek
Onze specialisten helpen je graag
Wat ook interessant kan zijn
Wie heeft een oogmeting nodig?
Regelmatig je ogen laten controleren, geldt voor iedereen. Vooral omdat een aantal oogproblemen geen duidelijke klachten vertonen.
Lees meerHoe kies ik de beste oogmeting?
Je vraagt je misschien af hoe je een oogmeting kiest die past bij jouw specifieke zichtbehoefte. Onze expert legt je graag uit hoe je dat doet.
Lees meerDrie redenen waarom mensen hun ogen niet laten meten
Zijn een van deze drie redenen van toepassing op jou? Ontdek of je misschien toch een oogmeting zou moeten doen
Lees meer