De aanmeting voor contactlenzen: drie dingen om rekening mee te houden

01

De opticien onderzoekt en meet jouw zicht. Vervolgens gaan we met jou het gesprek aan over de resultaten en over hoe je contactlenzen wilt gaan gebruiken. Op basis hiervan geven we advies over het soort contactlenzen dat het beste past bij jou en jouw ogen. Ook is er de mogelijkheid om alvast contactlenzen uit te proberen.

02

Wanneer je besluit dat contactlenzen voor jou geschikt zijn, maken we meteen een vervolgafspraak. De opticien controleert dan de pasvorm en sterkte van jouw contactlenzen en past die eventueel aan, indien nodig.

03

Je kunt jouw contactlenzen kopen in een van onze winkels. Of online door je te registreren voor een contactlensabonnement. Je krijgt jouw contactlenzen dan handig thuisgestuurd en voor de beste prijs. En ook met een abonnement ben je altijd welkom in onze winkels, voor een oogmeting en een ooggezondheidsonderzoek

Vind de antwoorden op jouw vragen

Twee verschillende afspraken voor bril en contactlenzen

Ik heb onlangs een oogmeting laten uitvoeren en toen ik aangaf dat ik graag contactlenzen wilde, heeft de opticien een nieuwe afspraak voor me gemaakt. Moet ik me zorgen maken?

Nee, het is de standaard procedure om twee verschillende afspraken te plannen. Het oorspronkelijke onderzoek was bedoeld om vast te stellen of je een bril of contactlenzen nodig hebt en wat de sterkte precies zou moeten worden. De contactlenscontrole is anders. Want al stelt de opticien opnieuw jouw sterkte vast, hij controleert ook of jouw ogen geschikt zijn voor contactlenzen en zo ja, wat voor soort contactlenzen het beste bij jouw levensstijl passen.

Als ik nooit een bril hebt gedragen, kan ik dan direct contactlenzen nemen?

Het is absoluut mogelijk om contactlenzen te dragen zonder dat je een bril hebt gedragen. Slechts in een enkel geval is het niet mogelijk contactlenzen te kunnen dragen, maar dat gaat om zeldzame uitzonderingen en jouw opticien laat je altijd eerst lenzen uitproberen om te ontdekken welke lenzen het beste bij je passen. Het is echter niet onverstandig om ook een bril te hebben, zodat je ook goed kunt zien wanneer je jouw contactlenzen niet in hebt.

Waarom kan ik het recept voor mijn bril niet gebruiken voor de aankoop van contactlenzen?

Het is vaak noodzakelijk om twee verschillende recepten te hebben voor brillen en contactlenzen, vanwege de manier waarop ze met het oog werken. Contactlenzen staan in contact met het oog, terwijl een bril verder van het oog verwijderd is. Daarom kan het recept dat u van uw opticien krijgt anders zijn, simpelweg vanwege de manier waarop uw oog zich scherpstelt door de respectievelijke glazen/lenzen.  De specificatie van de contactlens bevat ook meer details over de vorm en het materiaal van de lenzen die nauwkeurig bij uw ogen passen.Zie onze video hieronder voor meer informatie over uw recept.

Ben ik te oud om contactlenzen te dragen?

Nee. Er is geen maximumleeftijd voor het gebruiken van lenzen. Wat wel belangrijk is, is de benodigde sterkte en de gezondheid van de ogen. Naarmate we ouder worden, worden onze ogen droger, wat kan zorgen voor ongemak. Er zijn ook contactlenzen die beter geschikt zijn bij droge ogen. Als je contactlenzen wilt proberen, neem dan contact op met jouw opticien, die kan bepalen welke lens het beste past bij jouw leeftijd en hoe je de lenzen wilt gebruiken. Zie onze video hieronder voor meer informatie over contactlenzen.