
Leer de basisprincipes
Om te begrijpen welke ziekten en aandoeningen het oog kunnen beinvloeden, is het handig om wat basiskennis van de anatomie van het oog te hebben. Bekijk hier de onderdelen van het oog en de invloed ervan op het zicht.
Elk oog heeft zes hoofdspieren waarmee het oog in verschillende richtingen kan bewegen. Deze oogspieren moeten goed functioneren om helder te kunnen zien en om dubbel zien te voorkomen.
De sclera is het witte deel van het oog. Het is de beschermende laag, voornamelijk gemaakt van collageen en elastische vezels, die het hoornvlies omringt.
Het vaatvlies is een dunne laag bloedvaten tussen de sclera en het netvlies. Het voorziet het netvlies van het bloed dat nodig is om het gezond en functionerend te houden.
Het netvlies vormt de binnenste laag van het oog, zeg maar de binnenbekleding. Het bestaat uit tien lagen en is het lichtgevoelige deel van het oog. Een van de lagen bevat de fotoreceptoren, beter bekend als de staafjes en kegeltjes. Staafjes detecteren beweging, maken zwart-wit zicht mogelijk en zorgen ervoor dat je bij weinig licht kunt zien. Kegeltjes zijn verantwoordelijk voor het centrale zicht, maken kleurenzicht mogelijk en presteren het beste bij gemiddeld en fel licht.
De oogzenuw is een sensorische zenuw die de verbinding vormt tussen de hersenen en het oog. Wanneer het netvlies wordt gestimuleerd door het licht in het oog, stuurt de oogzenuw deze informatie als impulsen naar de hersenen. Daar worden de impulsen verwerkt in beelden zodat we kunnen zien.
De lens is het deel van het oog dat tussen het hoornvlies en het netvlies ligt. Het stelt het oog in staat om de focus te verschuiven van een object ver weg naar een object dichtbij. Wanneer het licht in het oog komt, zal de lens buigen en inkomend licht direct op het netvlies richten om een scherp beeld te creëren.
Het hoornvlies is het transparante en beschermende buitenste deel van het oog. Het bestaat uit vijf lagen waardoor licht in het oog kan doordringen.
De pupil is de opening in het midden van de iris en bevindt zich achter het hoornvlies. Het staat licht toe om het oog binnen te gaan, zodat het op het netvlies terecht kan worden om het proces van zicht te beginnen. Via de pupil kan de binnenkant van het oog worden gezien met speciale apparatuur. Doordat het licht absorbeert, ziet de pupil er zwart uit.
De iris is het gekleurde deel van je oog dat wordt herkend als je oogkleur. Het regelt de hoeveelheid licht die het netvlies bereikt door de pupil groter of kleiner te maken.
Een veelvoorkomende allergische reactie op pollen (stuifmeel), dat tijdens bepaalde periodes in de lucht is, met als gevolg geïrriteerde en ontstoken ogen.
Rode ogen kunnen er nogal ernstig uitzien, maar duiden meestal op een lichte aandoening, zoals conjunctivitis. Als je ook pijn hebt, kan er echter iets ernstigers aan de hand zijn.
Dit probleem doet zich voor wanneer jouw ogen onvoldoende traanvocht aanmaken of wanneer dit te snel verdampt, met als gevolg droge, rode en geïrriteerde ogen.
Dit probleem doet zich voor als er te veel traanvocht wordt aangemaakt of als het niet goed kan worden afgevoerd, met als gevolg een pijnlijk, onaangenaam gevoel in de ogen en wazig zien.