Onze ogen
Hoe werken ze eigenlijk?
Onze hulp voor het vinden van de ideale bril.
Hoe werken onze ogen?
Bekijk de functie van ieder onderdeel.

Oogspier
Ieder oog heeft 6 verschillende oogspieren. Deze oogspieren zorgen voor de beweging van de ogen. Om scherp en vooral niet dubbel te zien hebben we een goede werking van deze oogspieren nodig.
Harde oogrok
Het oogwit of sclera is de buitenste witte laag van het oog en bestaat uit stevig bindweefsel. De buitenste laag van het oog wordt ook wel de harde oogrok genoemd.
Vaatvlies
Het vaatvlies of chorioidea bevat veel bloedvaten en pigment. Het zorgt samen met de iris en het corpus ciliare voor een intensieve doorbloeding van het oog. Het vaatvlies ligt tussen de sclera (oogrok) en de retina (netvlies). Aan de voorkant gaat het vaatvlies over in de iris (regenboogvlies) en het corpus ciliare.
Netvlies
Het netvlies of de retina vormt de binnenbekleding (het lichtgevoelige 'scherm') van ons oog en bestaat uit 10 lagen. Eén van deze lagen bevat de fotoreceptoren, die beter bekend zijn als de staafjes en kegeltjes.
Oogzenuw
De nervus opticus is een sensorische zenuw. Hij vormt de verbinding tussen de hersenen en het oog. Het netvlies wordt door het licht dat in het oog valt geprikkeld en de nervus opticus geleidt deze informatie als impulsen naar de hersenen waar ze worden verwerkt tot een beeld.
Ooglens
De ooglens of kristallens is een structuur in het oog, die zich tussen de cornea en het netvlies bevindt, meer specifiek achter de iris, en voor het glasachtig lichaam. De ooglens is een belangrijk deel van de beeldvorming op ons netvlies.
Hoornvlies
Het hoornvlies of de cornea is het doorzichtige deel van de buitenkant van het oog waar het licht door naar binnen valt. Het is opgebouwd uit vijf lagen, waarbij de buitenste laag van epitheelcellen net als onze huid is. Door een erg regelmatige verdeling van de cellen blijft de laag doorzichtig.
Pupil
De pupil is het diafragma van het oog en is de opening van het midden van de iris. Door de pupil is met speciale apparatuur de binnenkant van het oog te zien. Omdat het in het oog donker is lijkt de pupil zwart. De pupil zit achter het hoornvlies en voor het glasachtig lichaam, midden in de iris.
Iris
De iris of het regenboogvlies bepaalt de kleur van de ogen. Het is een ringvormig gepigmenteerd orgaan achter het hoornvlies. De hoeveelheid doorgelaten licht naar het netvlies wordt bepaald door het samentrekken van de musculus sphincter pupillae, in het midden van de iris, wat leidt tot verkleining van de pupil (doorlaatopening) waardoor er dus minder licht doorgelaten wordt.
Knipperen
Het regelmatig sluiten van de oogleden is niet alleen belangrijk voor het beschermen van het oog, het zorgt ook voor het verspreiden van traanvocht over het oogoppervlak en het verwijderen van afvalstoffen. We knipperen onder normale omstandigheden zo’n 20 tot 22 keer per minuut. Hoe ouder je bent, hoe vaker je gaat knipperen. Onze hersenen timen het knipperen zó, dat de kans dat we cruciale informatie missen minimaal is.
Impact alcohol op zicht
Het maximaal toegestane alcoholpromilage kan, afhankelijk van lichaamsbouw en wat men die dag gegeten heeft, al voor impact op het zicht zorgen. Alcohol werkt namelijk op de oogspieren, waardoor men kan gaan loensen en het zicht kan verslechteren. De pupillen reageren langzamer en het contrast tussen licht en donker is minder goed waar te nemen.
Ontdek de collectie
Specsavers beschikt over een zeer ruim en kwalitatief hoogwaardig assortiment van meer dan 1.300 verschillende monturen.
Bekijk onze collectieVind uw winkel
Onze brillencollectie met eigen ogen bekijken? Kom langs in één van onze winkels en probeer snel uw favoriete bril uit!
Vind uw winkel