Oogaandoeningen

Hooikoorts

Een veelvoorkomende allergische reactie op pollen (stuifmeel), dat tijdens bepaalde periodes in de lucht is, met als gevolg geïrriteerde en ontstoken ogen.

Rode ogen

Rode ogen kunnen er nogal ernstig uitzien, maar duiden meestal op een lichte aandoening, zoals conjunctivitis. Als je ook pijn hebt, kan er echter iets ernstigers aan de hand zijn.

Droge ogen

Dit probleem doet zich voor wanneer jouw ogen onvoldoende traanvocht aanmaken of wanneer dit te snel verdampt, met als gevolg droge, rode en geïrriteerde ogen.

Tranende ogen

Dit probleem doet zich voor als er te veel traanvocht wordt aangemaakt of als het niet goed kan worden afgevoerd, met als gevolg een pijnlijk, onaangenaam gevoel in de ogen en wazig zien.

Vind de antwoorden op jouw vragen

Wat is de oogkas?

De oogkas is de holte in de schedel waar de oogbol in zit.

Wat is glasvocht?

Glasvocht is de transparante, kleurloze, geleiachtige substantie die de ruimte achter de lens van het oog vult.

Wat zijn fotoreceptor cellen?

De fotoreceptorcellen (staafjes en kegels) zijn cellen die een neurale impuls genereren wanneer ze worden gestimuleerd door licht, die vervolgens wordt doorgegeven aan de hersenen en dat zorgt ervoor dat we kunnen zien.

Wat zijn staafjes?

Staafjes zijn één van de twee soorten lichtgevoelige cellen in het netvlies. De andere cellen heten kegeltjes. Het menselijk oog bevat ongeveer 125 miljoen staafjes die nodig zijn om te kunnen zien bij weinig licht. In tegenstelling tot kegeltjes, bestaan er geen verschillende soorten staafjes voor verschillende golflengten licht, dus bij weinig licht zien we in zwart en wit wanneer alleen de staafjes worden gestimuleerd.