Wat is verziendheid?

Kunt u gemakkelijk borden op afstand lezen, maar heeft u problemen met lezen van de krant? Als dat zo is, kunt u verziendheid of hypermetropie hebben - een zeer vaak voorkomende aandoening.
 
Verziendheid kan bij mensen van alle leeftijden voorkomen. Het kan eenvoudig worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen.

Symptomen

Wanneer u verziend bent, ziet u objecten op afstand duidelijker dan wanneer ze dichtbij zijn. Hoe dichter u bij het object komt, hoe waziger het wordt. De symptomen nemen toe naarmate u ouder wordt of wanneer er veel dichtbij gekeken moet worden.

Het oog kan verziendheid geheel of gedeeltelijk compenseren, dus u merkt misschien niet veel, vooral wanneer u jonger bent. Maar naarmate u ouder wordt en het oog minder flexibel wordt om de verziendheid zelf te corrigeren, kunnen de klachten voor dichtbij kijken dus ook toenemen bij het ouder worden.
 
Symptomen van verziendheid zijn:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeide ogen
  • Wazig zicht

Vind het antwoord op uw vragen

Wat is hypermetropie / hyperopie / verziendheid en hoe kan het worden gecorrigeerd?

Een persoon met  hypermetropie / hyperopie  of verziendheid kan voorwerpen die ver van hem verwijderd zijn duidelijk zien, in tegenstelling tot voorwerpen die dichtbij zijn. Dit wordt veroorzaakt door de vorm van het oog – de oogbol is ietwat te kort. Het wordt gecorrigeerd met een bril of contactlenzen  met lenzen die ‘plus’ of bol van vorm zijn. Als u verziend bent, dan heeft uw recept een plus lenssterkte, zoals bijvoorbeeld +2.50D.