Wat is verziendheid?

Kun je gemakkelijk borden op afstand lezen, maar heb je problemen met lezen van de krant? Als dat zo is, kun je verziendheid of hypermetropie hebben - een zeer vaak voorkomende aandoening.
 
Verziendheid kan bij mensen van alle leeftijden voorkomen. Het kan eenvoudig worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen.

Symptomen

Wanneer je verziend bent, zie je objecten op afstand duidelijker dan wanneer ze dichtbij zijn. Hoe dichter je bij het object komt, hoe waziger het wordt. De symptomen nemen toe naarmate je ouder wordt of wanneer er veel dichtbij gekeken moet worden.

Het oog kan verziendheid geheel of gedeeltelijk compenseren, dus je merkt misschien niet veel, vooral wanneer je jonger bent. Maar naarmate je ouder wordt en het oog minder flexibel wordt om de verziendheid zelf te corrigeren, kunnen de klachten voor dichtbij kijken dus ook toenemen bij het ouder worden.
 
Symptomen van verziendheid zijn:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeide ogen
  • Wazig zicht

Vind het antwoord op je vragen

Wat is hypermetropie / hyperopie / verziendheid en hoe kan het worden gecorrigeerd?

Een persoon met  hypermetropie / hyperopie  of verziendheid kan voorwerpen die ver van hem verwijderd zijn duidelijk zien, in tegenstelling tot voorwerpen die dichtbij zijn. Dit wordt veroorzaakt door de vorm van het oog – de oogbol is ietwat te kort. Het wordt gecorrigeerd met een bril of contactlenzen  met lenzen die ‘plus’ of bol van vorm zijn. Als je verziend bent, dan heeft je recept een plus lenssterkte, zoals bijvoorbeeld +2.50D.