Wat is astigmatisme?

Astigmatisme is een aandoening waarbij het hoornvlies of de lens van het oog meer ovaal is dan bolvormig. Het verschil in vorm betekent dat het hoornvlies of de lens het licht op meerdere punten op het netvlies scherpstelt, wat op alle afstanden wazig zicht veroorzaakt.

Symptomen

Symptomen van astigmatisme zijn:

  • Hoofdpijn, wazig zicht.
  • Knijpen met ogen om duidelijk te zien op alle afstanden
  • Oogbelasting of vermoeidheid bij lange tijd focussen op een ding

Vind de antwoorden op jouw vragen

Kun je bijziend zijn en tegelijkertijd astigmatisme hebben?

Ja, sterker nog dat komt zeer vaak voor. Je kunt zowel bijziend als verziend zijn en tegelijkertijd last hebben van astigmatisme.

Kunnen mensen met astigmatisme daglenzen dragen?

Ja. Astigmatisme betekent dat het oog niet perfect rond is. Bij een lichte vorm van astigmatisme kan een rigide zuurstofdoorlatende lens aan de voorkant van het oog worden gedragen, waarbij de ronde vorm van de lens het zicht corrigeert. In het verleden werd deze optie voor zuurstofdoorlatende lenzen doorgaans als eerste aangeraden. Een gewone zachte lens is flexibel en zorgt dus niet voor de gewenste ronde vorm. Een speciaal lensontwerp, genaamd de torische lens (beschikbaar als zacht of rigide zuurstofdoorlatend materiaal) corrigeert astigmatisme en deze lenzen kunnen zo worden gemaakt dat ze hogere maten van astigmatisme corrigeren dan gewone zuurstofdoorlatende lenzen. Een aantal fabrikanten fabriceert inmiddels gewone zachte torische contactlenzen (zowel de lenzen die regelmatig moeten worden vervangen als daglenzen) en jouw opticien kan je informatie geven over prijzen en beschikbaarheid.