Wat is conjunctivitis?

Conjunctivitis treedt op wanneer het membraan (de conjunctiva) dat het ooglid en de oogbol bekleedt geïnfecteerd of ontstoken raakt. Dit kan een branderig of jeukend gevoel veroorzaken en het oog rood maken.

Symptomen

Conjunctivitis kan mensen van alle leeftijden treffen. De symptomen van conjunctivitis zijn:
 

  • Roze, bloeddoorlopen of gezwollen ogen
  • Jeuk en zwelling
  • Een korrelig gevoel in het oog
  • Een branderig of jeukend gevoel in het oog
  • Plakkerige of gedroogde afscheiding rond de wimpers

Neem onmiddellijk contact op met uw huisarts als u oogpijn, gevoeligheid voor licht, verminderd zicht of extreem rode ogen hebt. Dit kan een teken zijn van een ernstigere ooginfectie die u moet laten controleren.

Vind het antwoord op uw vragen

Hoe loop je een conjunctivitis op?

Twee van de voornaamste vormen van conjunctivitis zijn besmettelijk: de vormen die worden veroorzaakt door bacteriën of virussen. Er is een derde belangrijke vorm van conjunctivitis, de vorm die wordt veroorzaakt door allergie, die niet kan worden overgedragen van mens tot mens. Conjunctivitis treft mensen van alle leeftijden, maar komt vaker voor bij kinderen. De beste manier om infectie te vermijden is door uw handen regelmatig te wassen en geen handdoek te delen met iemand die infectueuze conjunctivitis heeft.Zie onze video hieronder voor meer informatie over conjunctivitis.

Wat is allergische conjunctivitis?

Allergische conjunctivitis is een ontstekingsreactie naar aanleiding van een allergeen. Het veroorzaakt symptomen als jeuk en korreligheid. Het oog ziet er rood en waterig uit. Het kan doorgaans worden verholpen door het allergeen te verwijderen, (bijvoorbeeld bij een graspollen allergie) maar symptomen kunnen ook worden onderdrukt met medicatie, zoals antihistamine voor mensen die last hebben van hooikoorts.Zie onze video hieronder voor meer informatie over conjunctivitis.

Ik heb onlangs last gehad van een conjunctivitis terwijl ik mijn contactlenzen droeg. Moet ik nu een nieuwe set kopen?

Er zijn drie veelvoorkomende oorzaken van conjunctivitis – viraal, bacterieel en allergisch – dus zonder te weten welk soort u hebt gehad, is het lastig te bepalen of u een nieuwe set contactlenzen moet nemen of niet. Het is ook afhankelijk van welk type lens u draagt en wat voor type contactlensvloeistof er gebruikt wordt. Verstandig is om met uw opticien te kijken wat voor u de beste oplossing is.

Kan ik mijn contactlenzen dragen als ik conjunctivitis heb?

Nee, het is niet verstandig om contactlenzen te dragen totdat de symptomen volledig zijn verdwenen. Als u uw lenzen blijft indoen tijdens deze periode, blijft u uw ogen opnieuw besmetten.Daarbij is de kans groot dat u de infectie overbrengt naar uw andere oog omdat het doosje waarin u de lenzen bewaard besmet raakt. Zelfs als u een behandeling hebt voorgeschreven gekregen, is het niet verstandig om de lenzen te dragen totdat uw symptomen volledig zijn verdwenen.