Jeukende ogen

Jeukende ogen zijn vaak het gevolg van een allergie of van droge ogen. De belangrijkste oorzaak van jeukende ogen is hooikoorts, een allergie die de neus en ogen irriteert. Hooikoorts is een reactie op stuifmeel of pollen van bloeiende grassen, kruiden en bomen, dat door de wind wordt meegevoerd en in het rond dwarrelt.

Wat zijn de oorzaken van jeukende ogen?

Een oogallergie is een afweerreactie van het lichaam wanneer stoffen van buitenaf zoals pollen (hooikoorts), huisstofmijt en andere stoffen de ogen irriteren. Het is bedoeld als afweermechanisme van het lichaam om te helpen, maar het kan een overreactie in het immuunsysteem veroorzaken. Als dat gebeurt, wordt de aanmaak van histamine verhoogd. Dit is de stof die jeukende en rode ogen veroorzaakt.

Symptomen van jeukende ogen

Hoe een oogallergie voelt, kan per persoon verschillen. Het kan moeilijk zijn om het aan anderen te beschrijven. Hoewel het een natuurlijke reactie is die veel mensen ervaren, wordt niet bij iedereen onderzocht of ze last hebben van een oogallergie.

De symptomen van een oogallergie zijn vaak dezelfde als bij verkoudheid:

• Roodheid van de ogen, jeuk en oogirritatie

Waterige ogen

• Verstopte, geïrriteerde neus en/of loopneus

• Herhaalde niesaanvallen

•Hoofdpijn

• Vermoeidheid of moeite met concentreren

De ernst van een allergische reactie kan leeftijdsgebonden zijn. Veel mensen merken dat de symptomen afnemen naarmate ze ouder worden. Soms ontstaat een allergie zomaar. Het staat dus niet vast op welke leeftijd iemand doorgaans allergisch wordt. 

itchy-eyes-800x600-mid-column.jpg

Zijn jeukende ogen gevaarlijk?

Het korte antwoord is dat jeukende ogen niet gevaarlijk zijn. Bij sommige mensen kunnen ze wijzen op een vervelende allergie, zoals contactlensallergie of oogallergie in combinatie met eczeem. Zeldzamere vormen van allergie kunnen het hoornvlies beschadigen. Als je langdurig last hebt van jeukende ogen, rode ogen of oogirritatie, raadpleeg dan een optometrist of huisarts.

Behandeling van jeukende ogen

Als je last hebt van jeukende ogen door hooikoorts, is het belangrijk om de blootstelling aan het allergeen te beperken: houd deuren en ramen gesloten, was je kleding en beddengoed regelmatig en vermijd gebieden met veel pollen. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er verschillende soorten oogdruppels (antihistaminica) die de aanmaak en werking van de stof histamine remmen. Antihistaminica zijn ook verkrijgbaar als tabletten. Als je de bovenstaande symptomen ervaart, neem dan contact op met je huisarts of optometrist. Over het algemeen zijn hooikoortsmedicijnen (zoals tabletten en oogdruppels) vrij verkrijgbaar bij de drogist.