Wat is nachtblindheid?

Mensen met nachtblindheid zien niets of bijna niets in het donker, terwijl ze bij voldoende licht goed kunnen zien. Hoewel "nachtblindheid" betekent dat je 's nachts niet kunt zien, is dit niet altijd waar. Het kan zijn dat je gewoon meer moeite hebt met zien in het donker, in de volksmond is het ingeburgerd om dit ook nachtblindheid te noemen. Dit is niet echte nachtblindheid maar gewoon slechter zicht in het donker waar heel veel mensen last van hebben. Nachtblindheid komt altijd voor in beide ogen, nachtblindheid in 1 oog kan wijzen op een oogziekte.

Nachtblindheid - oorzaken en symptomen

Er is een verschil tussen echte nachtblindheid en slechter zien in het donker. Afhankelijk van de oorzaak kun je van echte nachtblindheid spreken of zie je gewoon slechter in het donker. Afhankelijk van de oorzaak kan er gekeken worden of er een behandeling mogelijk is. Als je slechter ziet in het donker en daar veel last van hebt, dan adviseren we allereerst een oogmeting te doen bij de opticien. Het kan zijn dat je voor het kijken in het donker een aangepaste sterkte nodig hebt. Mocht dat niet het geval zijn dan kan verder worden gekeken door een oogarts of er andere oorzaken zijn. Zodra je de oorzaak van het probleem kent, kun je stappen ondernemen om je zicht te corrigeren.

Symptomen

Het enige symptoom van nachtblindheid is moeite met zien in het donker, of bij het wennen aan de overgang van licht naar donker. (donkeradaptatie). Je zult waarschijnlijk ook problemen hebben met autorijden 's nachts vanwege het schijnen van koplampen en straatverlichting in de duisternis.

night-blind-800x600-mid-column.jpg

Oorzaken

Bepaalde oogaandoeningen kunnen slechter zicht in het donker veroorzaken, waaronder echte nachtblindheid. In het netvlies zitten staafjes en kegeltjes die zorgen voor het zicht. De kegeltjes worden gebruikt als het licht is. Met de kegeltjes worden de kleuren ook waargenomen. In het donker doen de kegeltjes vrijwel niets en worden de staafjes gebruikt. Met de staafjes kunnen geen kleuren worden gezien. Daarom zie je in het donker alles grijs. Echte nachtblindheid komt doordat de staafjes in het oog niet goed werken. 

Daardoor is het zicht in het donker slecht. 

  • bijziendheid of verziendheid
  • staar of vertroebeling van de ooglens
  • retinitis pigmentosa (RP), waarbij donker pigment zich ophoopt in je netvlies en tunnelvisie veroorzaakt
  • usher-syndroom, een genetische aandoening die zowel het gehoor als het zichtvermogen aantast

Ouderen hebben een groter risico op het ontwikkelen van staar. Ze hebben daarom meer kans op slechter zicht in het donker als gevolg van staar dan kinderen of jongeren.

In een aantal gevallen, meestal in delen van de wereld met een minder gevarieerd dieet, kan vitamine A-tekort ook leiden tot nachtblindheid. Vitamine A, ook wel retinol genoemd, speelt een rol bij het omzetten van zenuwimpulsen in beelden in het netvlies. Het netvlies is een lichtgevoelig gebied aan de achterkant van het oog.

Omdat vitamine A in vet oplosbaar is, lopen mensen met pancreasinsufficiëntie - die minder goed in staat zijn om vet te absorberen - een groter risico op vitamine A-tekort. Dit vergroot ook de kans dat ze nachtblind worden.

Mensen met een hoge bloedsuikerspiegel of diabetes hebben ook een groter risico op het ontwikkelen van oogziekten, zoals staar, die tot slechter zicht in het donker leiden.

Een bril om beter te kijken in het donker

Als je 's nachts rijdt, wennen je ogen langzaam aan het donker en heb je na 15-20 minuten optimaal nachtzicht. Op dat moment zal het licht van tegenliggende automobilisten erg scherp en vervelend lijken, omdat de ogen niet klaar zijn voor het intense licht. Na de ontmoeting met de tegemoetkomende auto duurt het even voordat je weer optimaal nachtzicht hebt.

Bepaalde brillen kunnen de verblinding van andere auto's verminderen en contrasten op de weg benadrukken. Als je last hebt van slecht zicht in het donker kun je een afspraak maken met jouw Specsavers opticicen dit te laten controleren en te kijken of er iets is wat je kan helpen om deze symptomen te verminderen. Zo hebben we speciale Ultradrive Night glazen in het assortiment die helpen het contrast in het donker te verhogen door de gele coating.