Wat is staar?

Staar is een veel voorkomende aandoening waarbij de ooglens wazig wordt naarmate u ouder wordt. Minder licht bereikt het netvlies, waardoor uw zicht minder duidelijk wordt. Het is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid.

Symptomen

Cataract of staar ontwikkelt zich over het algemeen bij het verstrijken van de jaren en komt vaak voor in beide ogen. Soms heeft het ene oog wat meer last staar dan het andere.  

Symptomen zijn onder meer:

  • Wazig of mistig zicht
  • Dubbel zicht
  • Problemen met zien bij weinig of zeer felle verlichting
  • Heldere lichtbronnen kunnen verblindend of ongemakkelijk zijn om naar te kijken
  • Kleuren verschijnen vervaagd met een gele of bruine tint

Vind de antwoorden op uw vragen

Komt staar alleen voor bij oudere mensen?

Nee. Hoewel staar voornamelijk voorkomt bij oudere mensen, kan het ook voorkomen bij veel jongere mensen. Zo kunnen mensen met gezondheidsproblemen als diabetes staar op veel jongere leeftijd ontwikkelen.Daarnaast kan staar ontstaan als gevolg van ernstig letsel aan de ooglens, bijvoorbeeld als gevolg van medicijnen, ontsteking of een ongeluk.  In zeldzame gevallen kunnen baby’s geboren worden met staar. Dit wordt doorgaans veroorzaakt door een genetische aandoening, zoals het syndroom van Down, en kan eenvoudig worden gecorrigeerd door de mistige lens te vervangen door een nieuwe lens.Zie onze video hieronder voor meer informatie over staar.

Kan staar terugkeren na een operatieve ingreep?

Nee, bij een staaroperatie wordt de troebele lens verwijderd en vervangen door een kunstmatige lens die niet meer troebel wordt. Wel kan men nog na-staar ontwikkelen. Zie onze video hieronder voor meer informatie over staar.