Presbyopie: Je leeftijd speelt een rol in hoe je dingen van dichtbij ziet
Veel mensen merken dat hun zicht slechter wordt als ze ouder worden. Het wordt moeilijker om te focussen, lastiger om te lezen, en je gaat wat wazig zien.
Deze aandoening heet presbyopie. Dat is de medische term voor wat ook wel 'ouderdomsverziendheid' wordt genoemd. Maar wat is presbyopie?
Farah Amara, Optometrist bij Specsavers, legt het uit:
"Presbyopie is wanneer je moeite krijgt om dingen van dichtbij duidelijk te zien. Geleidelijk verliezen je ogen het vermogen om daarop scherp te stellen. Het hoort gewoon bij het ouder worden."
Dat je minder goed kunt focussen, komt omdat de lens van je oog minder flexibel wordt. Het lukt de spiertjes in je oog niet meer zo goed de lens bol genoeg te trekken.
Presbyopie hoort bij het natuurlijke verouderingsproces. Het is geen ziekte, maar een ‘brekingsfout’ die heel veel voorkomt. Maar liefst 1,8 miljard mensen hebben presbyopie, zo blijkt uit een studie van 2018.
Nog wat meer uitleg.
Wat veroorzaakt presbyopie?
Achter de gekleurde iris in het oog bevindt zich de heldere lens. Om je focus te verleggen van dichtbij naar ver weg, verandert de bolling van je lens. Als je jong bent, is de lens zacht en flexibel. Je kunt zowel dichtbij als ver weg makkelijk scherpstellen.
Na je veertigste wordt de lens stijver. Het verliest geleidelijk zijn vermogen om van vorm te veranderen. Dit maakt het moeilijker om bijvoorbeeld te lezen.
Wanneer treedt presbyopie op?
Presbyopie ontwikkelt zich meestal rond de leeftijd van veertig jaar en wordt erger tot je midden vijftig bent.
"Het begint heel geleidelijk, in het begin heb je het niet eens in de gaten. Maar iedereen achter in de veertig, heeft er last van. Het hoort er nu eenmaal bij," zegt Farah.
Je merkt dat lezen of andere taken dichtbij moeilijker worden, en je kunt last krijgen van vermoeide ogen. Zo zijn er nog meer klachten. Laten we deze eens nader bekijken.
Wat zijn de klachten bij presbyopie?
Dit is wat je vaak merkt als je last krijgt van presbyopie:
Een gevoel van spanning in de ogen of hoofdpijn na lezen of dichtbij werken.
Moeite met het lezen van kleine letters.
Vermoeidheid wanneer je dichtbij leest.
Je hebt meer licht nodig bij het lezen van dichtbij.
Om scherp te stellen op wat je leest, moet je dit op armlengte afstand houden.
Je zicht wordt wazig en je hebt moeite om voorwerpen die dichtbij zijn scherp te zien.
Hypermetropie ofwel verziendheid heeft vergelijkbare klachten als presbyopie. Toch zijn het twee verschillende aandoeningen. In beide gevallen zie je veraf duidelijk, maar dichterbij wazig.
Hypermetropie is echter een brekingsfout die al bij geboorte aanwezig is. Het is daarom mogelijk om hypermetropie te hebben, en met het ouder worden presbyopie te ontwikkelen. Je kunt hier meer lezen over hypermetropie.
Hoe kun je presbyopie behandelen?
Omdat presbyopie een normaal onderdeel van het verouderingsproces is, bestaat er geen manier om het terug te draaien. Maar presbyopie kan wel op verschillende manieren worden gecorrigeerd.
Afhankelijk van je gezondheid, levensstijl en voorkeuren, kan presbyopie met de volgende methoden worden gecorrigeerd:
Brillen
Contactlenzen
Operationeel
Wat moet je doen als je denkt dat je presbyopie hebt?
Als je dingen ervaart uit het rijtje hierboven, zou je wel eens presbyopie kunnen hebben. Dan is het goed dit met een opticien te bespreken. Maar wazig zicht kan ook andere dingen betekenen ‑ misschien is er een aandoening in je oog. Het is dus belangrijk dat je met een specialist praat. Deze kan dan de oorzaak vaststellen.
Zelfs als je geen klachten hebt, is het slim om je ogen regelmatig te laten controleren. Het is verstandig om elke twee jaar je ogen te laten controleren.
Dit vind je misschien ook interessant
Herken de signalen van slechter zicht
Iedereen ervaart slechter zicht op een andere manier. Toch zijn er een aantal veelvoorkomende klachten die je kunt herkennen
Lees meerWat is verziendheid?
Wat is verziendheid, wat veroorzaakt dit veel voorkomende zichtprobleem en hoe wordt het behandeld?
Lees meerWat is bijziendheid?
Kun je gezichten en tekens op afstand moeilijker herkennen? Misschien heb je bijziendheid? Maar wat is het?
Lees meer