Rijd je niet graag ’s nachts? Lees dan dit.

De meeste mensen, ook al zijn het ervaren chauffeurs, kunnen zich ongemakkelijk voelen wanneer ze beperkt zicht hebben en niet gewend zijn om in het donker te rijden. Sterker nog, maar liefst 43% van de automobilisten voelt zich ’s nachts onzeker achter het stuur. Dit komt omdat je reactievermogen voor 90% wordt beïnvloed door je zicht. Maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om 's nachts rijden iets minder ongemakkelijk te maken. Lees verder om erachter te komen wat die zijn.

Doe een oogmeting

Autorijden tijdens de schemering kan een uitdaging zijn voor je ogen. Ze moeten wennen aan het nieuwe licht, aan verblinding en tegenliggers. Pas wanneer automobilisten met deze veranderingen worden geconfronteerd, merken ze dat er mogelijk iets aan de hand is met hun zicht. De beste manier om ervoor te zorgen dat je zicht tiptop in orde is, is je ogen regelmatig laten controleren. Dit kan helpen eventuele zorgen over je zicht te verminderen.

Gebruik de koplampen correct

Schakel naar groot licht als je buiten de stad rijdt zonder straatverlichting, zolang er maar niemand uit de tegenovergestelde richting komt. Maar zodra je de koplampen van een andere bestuurder op je af ziet komen, dim je ze om hem of haar niet te verblinden. Wanneer je iemand passeert die met groot licht rijdt, richt je ogen dan op de rechterkant van de weg en houd een constante snelheid aan.

Oefenen, oefenen, oefenen

Oefening baart kunst, en rijden in het donker is hierop geen uitzondering. Als je 's nachts comfortabeler wilt rijden, vraag dan iemand om mee te gaan terwijl je oefent, zodat je niet alleen hoeft te zijn met je angst. Begin rustig met korte ritjes en bouw vanaf daar langzaamaan je zelfvertrouwen op.

Glazen speciaal ontworpen voor autorijden?

Bekijk SuperDrive hier

Lees meer

Gebruik glazen die speciaal ontworpen zijn voor het autorijden

Als je weet dat je veel in het donker zult rijden, is het de moeite waard om te investeren in een bril met autoglazen. Glazen die speciaal zijn ontworpen om te autorijden, hebben gewoonlijk een zone voor lange en middellange afstanden. Ze geven je een breed beeld van de weg vóór je, maar ook van je dashboard, navigatiesysteem en buitenspiegels. Het speciale ontwerp zorgt ervoor dat de overgang van links naar rechts en van boven naar beneden de natuurlijke beweging van het oog volgt en voorkomt dat je zicht heen en weer springt tussen helder en onscherp. Brillenglazen voor autorijden zijn ook ontspiegeld, wat het zichtcomfort verbetert en reflecties van tegemoetkomend verkeer, bewegwijzering en verkeerslichten vermindert, zowel 's nachts als overdag.