Wat zijn rode ogen?

Als uw ogen roder lijken dan normaal, kan dit komen door irritatie, ontsteking of een infectie. Rode ogen kunnen ook een teken zijn van een ernstiger aandoening als u ook erge pijn en een verhoogde lichtgevoeligheid in het oog ervaart.

Symptomen

Roodheid rond de ogen is het belangrijkste symptoom van deze aandoening. Het kan op iets ernstigers duiden als u naast de roodheid ook de volgende symptomen heeft:

  • Pijnlijke ogen
  • Plotseling verminderd zicht
  • Gevoeligheid voor licht
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid/braken

Neem zo spoedig mogelijk contact op met uw huisarts als u een van deze symptomen ervaart, of wanneer u oogletsel of een beschadiging aan uw ogen heeft.

Vind het antwoord op uw vragen

Waardoor wordt een oog rood en hoe kan het worden behandeld?

Roodheid treedt op wanneer de bloedvaatjes bij het oogwit opzwellen. Indien de roodheid optreedt in kleine plaatselijke gebieden of plekjes, dan is het waarschijnlijk veroorzaakt door letsel. Echter, is het gehele oogwit rood, dan kan dit zijn veroorzaakt door een infectie, allergie, irritatie, glaucoom of simpelweg vermoeidheid. De behandeling voor rode ogen hangt af van wat het probleem veroorzaak heeft, dus als de roodheid niet snel verdwijnt en samengaat met veel pijn, neem dan altijd contact op met uw huisarts. Indien u contactlenzen draagt en u vermoedt dat lichte roodheid wordt veroorzaakt door een rokerige of droge omgeving, dan kunt u oogdruppels proberen voor onmiddellijke verlichting. Als dit niet werkt , doe uw lenzen dan onmiddellijk uit en neem contact op met uw opticien. Zie onze video hieronder voor meer informatie over rode ogen.

Wat moet ik doen wanneer ik mijn lenzen per ongeluk ’s nachts in heb gelaten?

Zelfs als u maar eventjes in slaap valt met uw lenzen in, zult u merken dat de lenzen vast zitten aan het oppervlak van het oog, met name als u wat uitgedroogd bent, bijvoorbeeld na het drinken van alcohol. Probeer de lenzen nooit te verwijderen als ze niet eenvoudig loslaten. Zorg er in plaats daarvan voor dat u veel knippert met uw ogen en dat u lensdruppels gebruikt totdat uw oog vochtiger wordt en de lenzen waarschijnlijk weer eenvoudig loslaten. Het is verstandig om vervolgens de lenzen een dagje uit te laten zodat uw ogen zich kunnen herstellen. Ervaart u aanhoudend ongemak of rode ogen, ga dan zo snel mogelijk langs bij de opticien. Als uw levensstijl of werk vereist dat u de lenzen lange tijd draagt en er zelfs mee slaapt, dan is er een soort lens die hier speciaal voor is ontworpen – de dag & nachtlens.  Vraag uw opticien of dit soort lens geschikt is voor uw ogen. 

Maximale draagtijd bij starten met contactlenzen

Ik heb sinds gisteren torische maandlenzen.  Heb ze gisteren 2 uur gedragen en vandaag dus 4 uur mijn vraag is nu hoelang mag ik die maximaal inhouden. Zie soms 10uur staan of 12 of 14 zoals in het foldertje van Specsavers.

De maximale draagtijd bij het starten van contactlenzen is afhankelijk van het type lenzen. Bij de meeste lenzen is starten met 4 uur op de eerste dag gebruikelijk. Vervolgens, als er geen klachten zijn, elke dag twee uur langer. Let wel: Indien er wel klachten zijn, zoals een droog gevoel of rode ogen, heeft doorzetten een averechts effect. In dat geval adviseren wij u een afspraak te maken in een van onze winkels.