Wat is glaucoom?

Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd. Dat komt meestal door een te hoge oogdruk, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Zonder behandeling ontstaat er heel langzaam  blijvend verlies van je gezichtsveld. Omdat glaucoom ook kan ontstaan bij een normale oogdruk is het een ziekte die moeilijk is op te sporen.

Er zijn veel verschillende vormen van glaucoom. De meest voorkomende vorm is chronisch glaucoom, dat zich heel langzaam ontwikkelt. Een meer zeldzame vorm is acuut glaucoom, een vorm die zich snel ontwikkelt en leidt tot een plotselinge verhoogde en pijnlijke druk in het oog.

Symptomen

Chronisch glaucoom veroorzaakt meestal geen pijn en men ervaart vaak pas problemen met het zien en gezichtsveld als de glaucoom al in een ver gevorderd stadium is. Daarom is het belangrijk regelmatig naar de gezondheid van je ogen te laten kijken.

Acuut glaucoom veroorzaakt daarentegen ernstige oogpijn, hoofdpijn, misselijkheid en plotselinge visuele stoornissen. Andere symptomen zijn wazig zien en lichtcirkels rond lichtbronnen. Neem onmiddellijk contact op met je arts als je deze symptomen ervaart, aangezien de symptomen makkelijk schade aan het oog kunnen veroorzaken.

Vind het antwoord op jouw vragen

Ik heb hoge bloeddruk, tast dit mijn ogen aan?

Wanneer opticiens het hebben over druk in het oog (intra-oculaire druk of IOP) dan bedoelen ze de druk van de vloeistof die het oog vult en niet de bloeddruk in de vaten die de structuren van het oog voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Een hoge oogdruk geeft een verhoogd risico op glaucoom. Hoge bloeddruk is niet direct gekoppeld aan hoge druk van de vloeistof in het oog en is daarom niet direct verbonden met het krijgen van glaucoom. Echter, hoge bloeddruk die niet wordt gereguleerd kan andere problemen veroorzaken met betrekking tot schade aan de delicate bloedvaatjes achterin het oog. Zie onze video hieronder voor meer informatie over glaucoom.

Als je opticien zegt dat je een te hoge oogdruk hebt, wat betekent dat dan?

Wanneer opticiens het hebben over druk in het oog (intra-oculaire druk of IOP) dan bedoelen ze de druk van de vloeistof die het oog vult en niet de bloeddruk in de vaten die de structuren van het oog voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Een hoge oogdruk geeft een verhoogd risico op glaucoom. Een standaard oogmeting bepaald de sterkte van de bril, bij een ooggezondheidsonderzoek wordt gekeken naar symptomen en tekenen die op oogaandoeningen kunnen wijzen, zoals glaucoom.