Wat is glaucoom?
Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd. Dat komt meestal door een te hoge oogdruk, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Zonder behandeling ontstaat er heel langzaam blijvend verlies van je gezichtsveld. Omdat glaucoom ook kan ontstaan bij een normale oogdruk is het een ziekte die moeilijk is op te sporen.
Er zijn veel verschillende vormen van glaucoom. De meest voorkomende vorm is chronisch glaucoom, dat zich heel langzaam ontwikkelt. Een meer zeldzame vorm is acuut glaucoom, een vorm die zich snel ontwikkelt en leidt tot een plotselinge verhoogde en pijnlijke druk in het oog.
Symptomen
Chronisch glaucoom veroorzaakt meestal geen pijn en men ervaart vaak pas problemen met het zien en gezichtsveld als de glaucoom al in een ver gevorderd stadium is. Daarom is het belangrijk regelmatig naar de gezondheid van je ogen te laten kijken.
Acuut glaucoom veroorzaakt daarentegen ernstige oogpijn, hoofdpijn, misselijkheid en plotselinge visuele stoornissen. Andere symptomen zijn wazig zien en lichtcirkels rond lichtbronnen. Neem onmiddellijk contact op met je arts als je deze symptomen ervaart, aangezien de symptomen makkelijk schade aan het oog kunnen veroorzaken.