Hoe beïnvloedt diabetes uw zicht?

Diabetes is een van de meest voorkomende oorzaken van zichtproblemen in de westerse wereld. Diabetes kan de kleine bloedvaten in het oog beschadigen, wat diabetische retinopathie wordt genoemd. Diabetische retinopathie kan aanzienlijke stoornissen of verlies van het zicht veroorzaken als het niet wordt behandeld.

Symptomen

In een vroeg stadium veroorzaakt diabetische retinopathie meestal geen zichtbare symptomen. Het zou dus kunnen dat je deze aandoening hebt zonder het te weten. Daarom adviseren wij bij diabetes om naast een oogmeting een ooggezondheidsonderzoek te laten doen. Hierbij kan diabetische retinopathie ontdekt worden voordat je zelfs maar veranderingen in je zicht opmerkt. Het is daarom vooral belangrijk om je ogen regelmatig te laten controleren als je diabetes hebt. Een vroege behandeling kan zichtverlies voorkomen, vertragen of verminderen.

Vind het antwoord op jouw vragen

Wat is diabetes?

In de simpelste vorm, is diabetes het onvermogen om de suikers en koolhydraten in het lichaam te metaboliseren als gevolg van een tekort aan het hormoon insuline. Er zijn twee vormen diabetes, Type I en Type II. Type I (insulineafhankelijke diabetes) komt doorgaans voor bij jongere mensen (10-20 jaar oud) en Type II (niet-insuline afhankelijke diabetes) komt doorgaans voor bij oudere mensen. Type II kan soms worden gereguleerd met behulp van een zorgvuldig samengesteld dieet. Zie onze video hieronder voor meer informatie over diabetes.

Kan een persoon met diabetes oogproblemen voorkomen?

Er zijn goede redenen om te geloven dat veel gevallen van visuele problemen bij diabetes zijn te voorkomen. Onze huidige kennis hieromtrent suggereert dat de beste manier voor iemand die lijdt aan diabetes om oogproblemen te voorkomen, het hanteren van een goed dieet is en het volgen van het behandelingsprogramma dat de arts heeft opgesteld. Verander niet zomaar je dieet en neem niet zomaar supplementen zonder dit te overleggen met je arts, aangezien dit van invloed kan zijn op de vereiste insulinedosering. Zie onze video hieronder voor meer informatie over diabetes.

Wat zijn symptomen van diabetes?

Er zijn een aantal algemene symptomen die iemand met diabetes kan hebben, waaronder: Plotselinge wisselingen in het zicht of in de sterkte. Zeer droge huid .Voortdurend hongerig gevoel. Extreme honger. Buitensporig dorstig gevoel. Onverklaarbaar gewichtsverlies. Tintelende of gevoelloze voeten of vingers. Zweertjes die langzaam helen. Regelmatig plassen. Meer infecties dan gewoonlijk. Als je deze symptomen ervaart, dan betekent dit niet automatisch dat je diabetes hebt, maar het is een bezoekje aan de huisarts meer dan waard. Zie onze video hieronder voor meer informatie over diabetes.

Bij mij is zojuist de diagnose diabetes gesteld. Krijg ik dan ook oogproblemen?

Een diagnose diabetes betekent niet automatisch dat je ook te maken krijgt met oogproblemen of dat je je gezichtsvermogen verliest, maar het betekent wel dat er een verhoogd risico op is. Daarom is het verstandig om regelmatig langs te gaan bij de opticien voor een oogmeting met een ooggezondheidsonderzoek of in ieder geval zodra je veranderingen in je gezichtsvermogen merkt. Ook zal je netvlies regelmatig worden gecontroleerd door je behandelend arts. Zie onze video hieronder voor meer informatie over diabetes.