Bijziendheid (Myopie)

Myopie of bijziendheid is een zeer veel voorkomende oorzaak van wazig zien en treft ongeveer een derde van de mensen wereldwijd. Lees hieronder meer over bijziendheid.

Wat is myopie (bijziendheid)?

Myopie, ook bekend als bijziendheid, is een aandoening waarbij verre objecten wazig lijken.

Er zijn studies die suggereren dat steeds meer mensen in de komende jaren bijziendheid ontwikkelen en dus een bril of contactlenzen nodig zullen hebben. Wat betekent myopie? Iemand die bijziend is, kan dingen van dichtbij heel duidelijk zien. Maar voor taken die verreikend zicht vereisen, zoals autorijden of tv kijken, is hun zicht wazig. Dit is het tegenovergestelde van hypermetropie ‑ ook bekend als verziendheid ‑ waarbij mensen verre objecten duidelijk kunnen zien, maar moeite hebben om dingen dichtbij te zien.

Wat veroorzaakt myopie (bijziendheid)?

Myopie ontstaat meestal wanneer het oog te lang is. In dat geval is de afstand tussen het hoornvlies (het doorzichtige venster aan de voorkant van het oog) en het netvlies (het lichtgevoelige weefsel aan de achterkant van het oog) te groot. Dit betekent dat licht dat het oog binnenkomt al gefocust is voordat het het netvlies bereikt, wat wazig zicht veroorzaakt. Myopie kan ook optreden wanneer het hoornvlies (de doorzichtige bedekking van de voorkant van het oog) te steil gekromd is. Onderzoek laat zien dat het oog kan verlengen om de vervaagde lichtstralen op het netvlies te proberen op te vangen. Dit kan ervoor zorgen dat het oog van vorm verandert, wat de myopie in de loop van de tijd kan verergeren, vooral bij kinderen naarmate ze groeien.

Er is veel onderzoek gedaan naar wat myopie veroorzaakt, van de vorm van iemands hoornvlies tot de dikte van de lens in het oog. Erfelijke factoren hebben de grootste impact. Je hebt veel meer kans op bijziendheid als een van je ouders het ook heeft. Maar wie wel of niet myopie ontwikkelt, is niet helemaal duidelijk. Alleen omdat een van je ouders myopie heeft, betekent dat niet per se dat jij het ook zult krijgen. Er wordt ook onderzoek gedaan naar omgevingsfactoren die tot deze aandoening kunnen leiden, zoals langdurige schermtijd. Daarom wordt aanbevolen dat mensen die veel dichtbij werk doen, regelmatig pauzes nemen om hun ogen te ontspannen en in de verte te kijken. Voor kinderen is dit vooral belangrijk. Daarom adviseren wij dat kinderen elke 20 minuten een pauze van 20 seconden nemen van taken dichtbij (zoals lezen of het gebruik van een tablet of mobiele telefoon). Tijdens deze 20 seconden kijken ze naar iets in de verte. Bovendien raden wij aan ten minste 2 uur buiten te spelen per dag.

Klachten van myopie (bijziendheid)

De meest voorkomende klacht van myopie is moeite hebben om dingen in de verte te zien. Mensen met myopie ervaren vaak het volgende:

  • Oogvermoeidheid

  • Knijpen met de ogen

  • Hoofdpijn (veroorzaakt door oogvermoeidheid en knijpen met de ogen)

Ervaar het zelf

Benieuwd hoe het is om bijziend te zijn? Probeer onze visie‑simulator! Verschuif de balk hieronder om te zien hoe je zicht eruit zou zien met myopie.

  • 0
  • ‑1
  • ‑2
  • ‑3
  • ‑4
  • ‑5
  • ‑6

Disclaimer: Voor advies en meer informatie over bijziendheid moet je een oogzorgprofessional raadplegen. Deze visie‑simulator geeft alleen informatie en geeft geen advies. De gepresenteerde beelden zijn artistieke interpretaties van bijziendheid zoals ervaren zonder bril of contactlenzen.

Visie‑simulator is geproduceerd met toestemming van CooperVision Inc. en zijn dochterondernemingen.

Myopie vaststellen

Bijziendheid wordt meestal ontdekt tijdens een oogmeting. Tijdens je afspraak zal je opticien je vragen naar je zichtvermogen en of je klachten ervaart. Ze zullen dan een reeks tests uitvoeren om je zicht te controleren, voordat ze behandelopties bespreken.

Complicaties

De meeste gevallen van myopie zijn vrij mild en kunnen gemakkelijk worden behandeld. Mensen met een hoge myopie hebben echter een hoger risico op het ontwikkelen van andere oogproblemen, zoals:

  • Staar – een veel voorkomende aandoening die wazig of troebel zicht veroorzaakt.

  • Glaucoom – een oogziekte die de oogzenuw beschadigt en wazig zicht veroorzaakt.

  • Netvliesloslating – een ernstige oogziekte die je zicht kan beïnvloeden en mogelijk tot verlies van zichtvermogen kan leiden.

Behandelingen voor myopie

Dus, kan myopie worden genezen?

Hoewel er geen genezing is voor myopie, is het goede nieuws dat het gemakkelijk kan worden gecorrigeerd met het gebruik van een bril of contactlenzen met een min‑sterkte of refractieve chirurgie. Dit betekent dat de lens een holle vorm heeft (naar binnen gekromd), wat helpt om je focus te verbeteren ‑ hoe verder van nul het getal is, hoe meer correctie nodig is.

Tips voor het beperken van myopie

Als je myopie hebt, is het regelmatig dragen van een bril of contactlenzen de beste manier om de myopie onder controle te houden. Afhankelijk van je brilrecept kan het zijn dat je de bril of contactlenzen de hele tijd moet dragen, of alleen wanneer je ze nodig hebt voor duidelijk afstandszicht, bijvoorbeeld bij het autorijden of het kijken naar een film.

Mogelijk kun je ook een laser oogoperatie ondergaan om je zicht te corrigeren (deze behandeloptie is alleen geschikt voor volwassenen, niet voor kinderen). Je opticien kan je helpen de juiste optie voor jou te kiezen.

Regelmatige oogtesten om de twee jaar helpen je ook om bovenop je aandoening te blijven en je opticien in staat te stellen je zicht te monitoren en te zien of je myopie erger wordt of dat je andere complicaties ontwikkelt.

Wat kan je nog meer doen om myopie onder controle te houden. Lees hieronder:

  • Beperk je schermtijd: Als je uren naar digitale schermen kijkt, zoals je computer, smartphone of tablet, probeer dan de 20‑20‑20 regel te volgen: neem elke 20 minuten een pauze van 20 seconden om naar iets te kijken dat 6 meter weg is

  • Zorg ervoor dat je boeken of je telefoon niet te dicht bij je gezicht houdt, ongeveer 30 cm weg

  • Tijd buitenshuis doorbrengen

  • Werken of lezen in een goed verlichte omgeving

Myopie bij kinderen

Progressieve myopie treedt op wanneer de aandoening snel erger wordt. Dit treft vooral jonge kinderen, dus het is belangrijk om zo snel mogelijk de myopie onder controle te krijgen. Naast de bovenstaande klachten kunnen kinderen met myopie de volgende klachten ervaren of vertonen:

  • Moeite met zien in de verte / voorwerpen dicht bij het gezicht houden

  • Hoofdpijn

  • Overmatig knipperen

  • Vermoeidheid en gebrek aan concentratie

  • Onhandigheid

  • Wrijven in de ogen

Als je je zorgen maakt over toenemende myopie bij je kind, raden we aan een afspraak te maken bij een orthoptist. Bij onze opticien kunnen alleen kinderen vanaf 10 jaar een oogmeting ondergaan.

Wat betreft het behandelen van myopie, kan het zicht gecorrigeerd worden met een gewone bril of contactlenzen.

Voor kinderen met progressieve bijziendheid wordt 'myopiemanagement' aanbevolen via een orthoptist. Dit omvat het gebruik van speciale contactlenzen, brillenglazen of oogdruppels die zijn ontworpen om de progressie van myopie te minimaliseren totdat ze volwassen worden.

Meer manieren om myopie van je kind onder controle te houden

Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om het risico te verminderen dat je kind bijziend wordt of dat hun myopie verergert:

  • Moedig hen aan buiten te spelen, minstens twee uur per dag

  • Beperk hun schermtijd

  • Neem pauzes van taken dichtbij zoals een boek lezen dat heel dicht bij het gezicht wordt gehouden

  • Help hen om een goede nachtrust te krijgen

Conclusie

Myopie is een veelvoorkomende oogziekte die veel mensen treft. De meeste mensen met myopie ervaren meestal wazig zicht en andere milde klachten zoals hoofdpijn of vermoeide ogen, maar sommigen kunnen andere oogproblemen ontwikkelen, zoals glaucoom.

Hoewel er geen genezing is, kan myopie gemakkelijk worden gecorrigeerd bij volwassenen en kinderen met behulp van een bril of contactlenzen. Voor kinderen met myopie zijn er behandelingen beschikbaar die de progressie van hun myopie kunnen vertragen.

Regelmatige oogtesten helpen ervoor te zorgen dat je de juiste diagnose en advies krijgt. Als jij of je kinderen klachten van myopie of andere oogproblemen ervaren, neem dan contact op met een oogarts, orthoptist of huisarts.

Veelgestelde vragen

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/2jaD60TAukpp1KBFiAHg90/3e768ba1c46c837b455faed9a656e4bf/NL.jpeg

Farah Amara

Optometrist bij Specsavers

Farah Amara is een ervaren optometrist, afgestudeerd in 2018 aan de Hogeschool van Utrecht. Met ruim vijf jaar ervaring bij Specsavers als Clinical Performance Consultant en een achtergrond in zowel optiek als het ziekenhuis, combineert zij klinische expertise met een passie voor oogzorg.

Relevante gidsen en artikelen

  • Strontje (hordeolum)

    Een hordeolum is een strontje, een klein, vaak pijnlijk bultje dat zich ontwikkelt aan de binnen‑ of buitenkant van het ooglid.

    Lees meer
  • Hooikoorts

    Een veelvoorkomende oorzaak van rhinitis, hooikoorts, is een allergische reactie op pollen, vooral in het voorjaar en in de zomer.

    Lees meer
  • Rood oog

    Het ziet er verontrustend uit, maar is vaak een teken van milde conjunctivitis. Bij pijn kan het echter ernstiger zijn. Raadpleeg bij twijfel een arts.

    Lees meer

Lees meer

  • Alle oogaandoeningen

    Lees meer over alle oogaandoeningen

    Bekijk alles
  • Maak een afspraak voor een oogtest

    Maak een afspraak bij je eigen Specsavers‑winkel.

    Maak een afspraak
  • Alles over oogtesten

    Alles wat je moet weten over onze oogmetingen

    Lees meer