Wat is bijziendheid?

Kun je gemakkelijk dingen van dichtbij lezen, zoals boeken en kranten, maar worstel je met bijvoorbeeld verkeersborden op afstand? Dan heb je wellicht last van een veel voorkomende aandoening, die we bijziendheid of myopie noemen.
 
Bij bijziendheid bolt het hoornvlies te veel of is het oog te lang. Hierdoor verzamelt het licht dat in het oog komt zich voor het netvlies in plaats van het netvlies direct te raken. Het resultaat doet denken aan een wazig beeld wanneer je cameralens niet goed is afgesteld.
 
Bijziendheid komt voor bij mensen van alle leeftijden. Het kan eenvoudig worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen.

Symptomen

Wanneer je bijziend bent, kun je objecten dichtbij duidelijker zien dan wanneer ze ver weg zijn. Hoe verder je van het voorwerp verwijderd bent, hoe minder scherp je het zult zien.

Vind het antwoord op je vragen

Wat is myopie/bijziendheid en hoe kan het worden gecorrigeerd?

Iemand met myopie of bijziendheid kan voorwerpen die dichtbij zijn heel scherp zien, maar voorwerpen die ver weg zijn niet. Dit wordt veroorzaakt door de vorm van het oog – de oogbol is iets te lang of het hoornvlies (het laagje over de voorkant van het oog) is te steil gebogen. Het kan worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen met lenzen die ‘min’ sterkte hebben. Als je bijziend bent, heeft je brilrecept dus een min lenssterkte, zoals -2.50 dioptrie. Zie onze video hieronder voor meer informatie over je brilrecept.