Wat is bijziendheid?

Kunt u gemakkelijk dingen van dichtbij lezen, zoals boeken en kranten, maar worstelt u met bijvoorbeeld verkeersborden op afstand? Dan heeft u wellicht last van een veel voorkomende aandoening, die we bijziendheid of myopie noemen.
 
Bij bijziendheid bolt het hoornvlies te veel of is het oog te lang. Hierdoor verzamelt het licht dat in het oog komt zich voor het netvlies in plaats van het netvlies direct te raken. Het resultaat doet denken aan een wazig beeld wanneer uw cameralens niet goed is afgesteld.
 
Bijziendheid komt voor bij mensen van alle leeftijden. Het kan eenvoudig worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen.

Symptomen

Wanneer uw bijziend bent, kunt u objecten dichtbij duidelijker zien dan wanneer ze ver weg zijn. Hoe verder u van het voorwerp verwijderd bent, hoe minder scherp u het zult zien.

Vind het antwoord op uw vragen

Wat is myopie/bijziendheid en hoe kan het worden gecorrigeerd?

Iemand met myopie of bijziendheid kan voorwerpen die dichtbij zijn heel scherp zien, maar voorwerpen die ver weg zijn niet. Dit wordt veroorzaakt door de vorm van het oog – de oogbol is iets te lang of het hoornvlies (het laagje over de voorkant van het oog) is te steil gebogen. Het kan worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen met lenzen die ‘min’ sterkte hebben. Als u bijziend bent, heeft uw brilrecept dus een min lenssterkte, zoals -2.50 dioptrie. Zie onze video hieronder voor meer informatie over uw brilrecept.