Hooikoorts

Hooikoorts, allergische rhinitis, is een allergische reactie die ogen kan irriteren/ontsteken.

Hoe beïnvloedt hooikoorts het zicht?

Voor mensen met hooikoorts kan het stuifmeelseizoen (in het voorjaar) een bijzonder lastige periode zijn. Blootstelling aan stuifmeel kan irritaties en ontstekingen in uw ogen, neus, keel en sinussen veroorzaken. Dit kan heel ongemakkelijk en beperkend zijn wanneer er veel pollen in de lucht zitten.

Symptomen

Symptomen van hooikoorts kunnen zijn:

 • Vaak niezen

 • Verstopte neus of loopneus

 • Rode, jeukende, tranende ogen

 • Jeukende neus, oren en keel

Symptomen van allergieën kunnen ook wijzen op andere oogaandoeningen. Het is dus belangrijk om uw huisarts te raadplegen als de symptomen verergeren of aanhouden.

Algemene oorzaken

Hooikoorts is een vorm van overgevoeligheid. Het immuunsysteem reageert negatief op stoffen die anders onschadelijk zijn, zoals stuifmeel, dierlijk haar of huisstofmijt.

Behandeling

Er is geen remedie voor hooikoorts, maar je kunt je symptomen verminderen met vaccinatie of vrij verkrijgbare medicijnen als antihistaminica, neussprays en oogdruppels.
 
Het is een goed idee om het hele jaar in de gaten te houden hoeveel pollen in de lucht zitten, zodat u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Het is ook een goed idee om een goed passende bril of zonnebril te dragen, die de blootstelling van uw ogen aan pollen kan verminderen.
 
Als u  normaal gesproken contactlenzen draagt, kunt u wazig zien en ongemak ervaren wanneer u hooikoorts heeft. Probeer contactlensvriendelijke oogdruppels, daglenzen of draag een bril wanneer uw ogen last hebben van allergieën.

Volgende stappen

We willen u helpen scherp te zien en uw ogen zo gezond mogelijk te houden. Als we tekenen van oogaandoeningen zien tijdens uw oogmeting, dan zal er een ooggezondheidsonderzoek worden geadviseerd.

Ontdek meer over uw zicht

 • Glaucoom

  Glaucoom is een oogziekte die de oogzenuw beschadigt. Deze oogzenuw verbindt het oog met de hersenen.

  Lees meer
 • Maculadegeneratie

  Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een aandoening die uw centrale zicht beïnvloedt.

  Lees mer
 • Maak afspraak voor een oogmeting

  Met een oogmeting helpen we u uw zicht zo scherp mogelijk te houden.

  Lees mer