Wat is maculadegeneratie (LMD)?

Maculaire degeneratie is een aandoening waarbij het deel van het netvlies, de macula, zijn vermogen verliest om licht te detecteren. Dit tast uw zicht aan, vooral bij activiteiten waar u aandachtig moet kijken, zoals lezen en schrijven. Het kan zich ontwikkelen naarmate u ouder wordt en komt vooral voor bij mensen ouder dan 60.

Symptomen

Maculaire degeneratie ontwikkelt zich over het algemeen bij het ouder worden en komt vaak voor in beide ogen, hoewel voor elk oog de gevolgen verschillend kunnen zijn. Het is misschien niet merkbaar in een vroeg stadium, maar de symptomen kunnen verschillen afhankelijk van het type maculadegeneratie dat u heeft.

Droge LMD

Droge LMD is de meest voorkomende vorm van maculadegeneratie. Het wordt veroorzaakt door een geleidelijke verslechtering van de lichtgevoelige cellen in de macula. Dit wordt ook wel slijtage van het netvlies genoemd.

Het kan invloed hebben op uw vermogen alles goed in detail te zien bij bijvoorbeeld het lezen, het gebruik van de computer, het kijken naar televisie, het besturen van een auto en andere dagelijkse activiteiten. In een vroeg stadium van droge LMD heeft u waarschijnlijk weinig tot geen symptomen. Maar naarmate het vordert, kunt u een paar blinde vlekken in uw centrale zicht beginnen te ontwikkelen.

Natte LMD

Met Natte LMD is er een plotselinge afname in uw centrale zicht, meestal in één oog tegelijk. Natte LMD ontwikkelt zich meestal bij mensen die al droge LMD hebben. Het wordt veroorzaakt door een groei van bloedvaten onder de macula die lekken of littekens kunnen vormen. Het is erg belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw oogarts of huisarts als u ongebruikelijke symptomen ervaart, zoals rechte lijnen die lijken te golven of wazig zicht.

Vind het antwoord op uw vraag

Wat is de behandeling voor leeftijdgerelateerde macula degeneratie?

In de afgelopen jaren zijn er behandelingen beschikbaar gekomen voor verschillende soorten natte LMD, maar er is op dit moment nog geen behandeling voor droge LMD. Bij natte LMD groeien er nieuwe bloedvaatjes in de macula en deze bloedvaatjes lekken. Laserbehandelingen kunnne worden gebruikt om de lekkende bloedvaatjes dicht te branden. Ook zijn er behandelingen waarbij het oog wordt geïnjecteerd met medicijnen, intravitreale injecties, die de schade die veroorzaakt wordt door natte LMD kunnen verminderen. Zie onze video hieronder voor meer informatie over leeftijdgerelateerde macula degeneratie.