Hordeolum en chalazion

Chalazion (gerstekorrel) en Hordeolum (strontje) zijn beide lokale zwellingen van het ooglid die plotseling ontstaan. Een chalazion, ook wel gerstekorrel genoemd, wordt veroorzaakt door een niet-geïnfecteerde verstopping in een klier. Een Hordeolum, ook wel strontje genoemd, wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking.

Beide aandoeningen veroorzaken aanvankelijk roodheid, zwelling en pijn van het ooglid. Na verloop van tijd wordt de chalazion een kleine, niet-pijnlijke knobbel op het ooglid, terwijl een hordeolum pijnlijk blijft en op de rand van het ooglid bij de wimpers zit. Beide aandoeningen verdwijnen meestal vanzelf, maar soms wordt een chalazion operatief verwijderd door de oogarts.

Behandeling voor een hordeolum (strontje)

Een strontje kan erg ongemakkelijk en zelfs pijnlijk zijn. Na 1-2 dagen is er een strontje zichtbaar aan de rand van het ooglid en kan het oog gaan tranen of gevoelig aanvoelen. Het kan ook aanvoelen alsof er vuil in het oog zit. Meestal ontwikkelt zich een klein, geelachtig puistje aan de basis van een wimper, dat wordt omgeven door roodheid en zwelling.

In de meeste gevallen breekt het puistje binnen 2-4 dagen open en komt er vocht (vaak pus) vrij, waardoor de pijn wordt verlicht en het puistje verdwijnt. Hordeolum is vaak een pijnlijke zwelling, maar warme kompressen kunnen worden gebruikt om de symptomen te verlichten. Dit zal ook het uitbreken van het puistje versnellen.

chalizon-800x600-mid-column.jpg

Behandeling van een chalazion

In de meeste gevallen zal een chalazion pijnlijk en rood zijn maar verdwijnt in de meeste gevallen na een aantal weken of maanden. Soms is het nodig de chalazion door de oogarts te laten verwijderen. Warme compressen en poetstherapie met speciale ooglidreiniging kunnen de klachten helpen verlichten.

Voorkomen van een chalazion of een hordeolum

Houd er rekening mee dat een chalazion of hordeolum kan terugkeren. Dit komt omdat de aanleg voor een hordeolum nog steeds aanwezig is. Het beste wat je kunt doen om dit te voorkomen, is een goede hygiëne op en rond de oogleden, vooral als je eerder ervaring hebt met een van de aandoeningen. Voor ooglidhygiëne zijn er speciale producten te koop, die bacteriën tegengaan om zo infecties te voorkomen. Jouw opticien of optometrist kan jou hierover adviseren.