Passen contactlenzen bij mijn sterkte?

Als je specifieke behoeften of een veelvoorkomend oogafwijking hebt, zoals een cilinderafwijking of ouderdomsverziendheid, vraag je je misschien af of contactlenzen wel een optie voor je zijn. Gelukkig zijn contactlenzen extreem veelzijdig en kunnen ze door bijna iedereen worden gebruikt.

Als levenslange brildrager of iemand die nog nooit eerder contactlenzen heeft uitgeprobeerd, vraag je je misschien af of ze wel geschikt zijn voor je ogen. Oogafwijkingen kunnen immers vrij uniek zijn.

In dit artikel lees je alles over het gebruik van contactlenzen. Want het goede nieuws is dat bijna iedereen contactlenzen kan dragen.

Passen contactlenzen wel bij me?

In 99% van alle sterktes kun je bij Specsavers terecht voor contactlenzen. Of het nu gaat om lenzen met een sterkte van +20,00 of -20,00. Bijna altijd is er een een contactlens die aansluit bij jouw sterkte.

Bekijk onze collectie contactlenzen op https://www.specsavers.co.uk/contact-lenzen.

Bijna iedereen kan contactlenzen dragen, ongeacht jouw leeftijd, levensstijl en jouw specifieke oogafwijking.

Het maakt niet uit of je je hele leven lang al een bril draagt of dat je net hebt ontdekt dat je zicht niet meer optimaal is. Contactlenzen zijn er bijna voor iedereen.

Ook contactlenzen uitproberen?

Onze contactlensspecialisten helpen je graag

Maak een afspraak

Zijn contactlenzen een optie voor mij?

Veel mensen dragen verschillende brillen voor verschillende situaties. Zo hebben ze een computerbril én een bril om in de verte goed te kunnen kijken.

We horen regelmatig van mensen dat ze geen contactlenzen kunnen dragen, omdat ze verschillende soorten brillen hebben. Gelukkig is dat helemaal geen probleem. In feite kun je ook kiezen uit een ruime collectie varifocale contactlenzen.

Varifocale contactlenzen, ook wel multifocale contactlenzen, zijn geschikt voor meerdere soorten sterktes in één kleine lens. Zo kun je in alle situaties probleemloos zien zonder dat je een extra bril nodig hebt.

Wat zijn varifocale lenzen?

Varifocale contactlenzen zijn een briljante en handige oplossing voor mensen die vaak wisselen tussen  brillen met verschillende sterkten. Varifocale lenzen brengen namelijk deze sterkten samen in één lens.

Lees meer over varifocale contactlenzen.

Zijn contactlenzen een optie bij oogafwijkingen?

Contactlenzen zijn een goede keuze voor mensen van alle leeftijden en levensstijlen. Ze kunnen, net als een bril,  worden gebruikt voor diverse veelvoorkomende zichtproblemen, waaronder:

  • myopie (bijziendheid)
  • hyperopie (verziendheid)
  • presbiopie (natuurlijke afname van het zichtvermogen door leeftijd)
  • astigmatisme (cilinderafwijking)

Als je last hebt van droge of gevoelige ogen, worden contactlenzen soms als een no-go beschouwd, maar sommige lenzen kun je juist uitstekend dragen. Silicone hydrogel lenzen zijn bijvoorbeeld gemaakt met geavanceerde technieken waardoor er meer zuurstof bij het hoornvlies kan komen.

Er is dus eigenlijk geen reden om contactlenzen uit te sluiten vanwege bepaalde oogafwijkingen. 

Kan ik wisselen tussen het gebruik van een bril en contactlenzen?

Jazeker! Je kunt heel makkelijk switchen.

Veel mensen dragen contactlenzen bij activiteiten als sporten, fietsen of uitgaan. In het dagelijks leven zijn er heel wat situaties waarin contactlenzen praktischer kunnen zijn dan een bril.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een abonnement waarmee je 30 of 60 contactlenzen voor een periode van 90 dagen ontvangt. Dat is de perfecte oplossing als je regelmatig contactlenzen draagt, maar niet dagelijks.

Ik weet niet of contactlenzen geschikt zijn voor mij. Wat kan ik doen?

Het materiaal van contactlenzen is de afgelopen jaren enorm verbeterd. Er zijn veel verschillende soorten lenzen om uit te kiezen, allemaal comfortabel en gemakkelijk in gebruik.

Denk je erover na om contactlenzen te dragen, neem dan contact op met je opticien. Die kan je helpen de beste oplossing te vinden die past bij jouw sterkte en behoeften.

Kan ik leren contactlenzen dragen?

Het indoen van contactlenzen kost misschien wat oefening, maar dat hoeft je niet tegen te houden.

Wat je leeftijd ook is, iedereen kan leren om contactlenzen te dragen, ook kinderen. Wees gerust, onze contactlensspecialist vertelt je hoe je contactlenzen moet in- en uitdoen.

Zodra je het vaak hebt geoefend, raak je al snel gewend.. Het in- en uitdoen van contactlenzen is dan onderdeel geworden van jouw dagelijkse routine.