5 mythes over varifocale glazen

Heb je de meest voorkomende misvattingen over varifocale glazen weleens gehoord? Het zijn er veel. Als je varifocale glazen draagt, weet je waarschijnlijk of ze waar zijn of niet. We vroegen onze opticiens wat de vijf meest voorkomende vragen over varifocale glazen zijn.

Ze zijn geliefd bij velen, vooral bij de iets oudere doelgroep. Met varifocale glazen kun je meer dan één sterkte in je brillenglazen hebben. Dit betekent dat je je bril niet steeds hoeft op en af te zetten, welke activiteit je ook op een dag doet. Maar zo simpel is het niet, of wel? We hebben een van onze opticiens gevraagd om de 5 veelvoorkomende (mis)vattingen te onderzoeken.

1. Er is maar één type varifocaal

Een typische misvatting, want varifocale glazen zijn er in veel verschillende soorten en kwaliteiten. Het principe is hetzelfde, maar het hangt van je behoeften af welke varifocale glazen het beste voor jou werken. Zo zullen een buschauffeur en een bibliothecaris waarschijnlijk voor verschillende glazen kiezen.

Bekijk hier de verschillende soorten varifocale glazen van Specsavers

2. Van varifocale glazen word je duizelig

De meeste mensen wennen snel aan varifocale glazen. Maar sommigen kunnen in het begin lichte duizeligheid ervaren wanneer ze bijvoorbeeld snel overgaan van ver kijken naar lezen. Vooral als het hun eerste varifocale bril is. Dit duurt meestal niet langer dan een paar dagen en als dat wel zo is, kan je opticien je daarbij helpen. Als je te lang wacht met het laten controleren van je ogen en rondloopt met ongeschikte glazen, kan het ook langer duren voordat je ogen gewend zijn aan een nieuwe bril die wél bij jou past.

3. Varifocale glazen zijn duur

Varifocale glazen zijn complexer dan enkelvoudige glazen, dus ze zijn inderdaad meestal duurder. Maar je hoeft geen fortuin te betalen. En niet alle varifocale glazen kosten hetzelfde.

Lees ook: Hoeveel kosten varifocale glazen

4. Varifocale glazen zijn niet verkrijgbaar als contactlenzen

Dat zijn ze wel. Maar soms worden ze multifocaal genoemd in plaats van varifocaal of progressief. Maar het principe is het hetzelfde en deze contactlenzen zijn vaak een uitstekend alternatief voor een leesbril. Net als varifocale glazen voor een bril, is het misschien even wennen, maar er is altijd een contactlens geschikt voor jou.

5. Varifocale glazen zijn leeftijdsgebonden

Meestal waar, aangezien de meeste gebruikers van varifocale glazen ouder zijn dan 40. Dit is wanneer je ogen hulp nodig beginnen te hebben bij het scherpstellen op voorwerpen dichtbij. Het wordt presbiopie genoemd en als je het hebt, ben je niet de enige. Alle mensen, zonder uitzondering, zullen presbiopie ervaren omdat dit wordt veroorzaakt doordat je ogen ouder worden. Het is dus niet gerelateerd aan je normale gezichtsvermogen bij het kijken naar voorwerpen ver weg. 

Kortom, of je nu al een drager van varifocale glazen bent of gewoon meer wilt weten, er is genoeg informatie over deze glazen te vinden. Meer informatie? Lees ook eens onze andere artikelen.