Goed zicht is cruciaal voor hoe uw kind leert. Met hun ogen leren ze sorteren en categoriseren op vorm en kleur, groot en klein, veel en weinig. In feite is 80% van het leren visueel tijdens de eerste 12 jaar van het leven van uw kind.
 
Kort na de geboorte zal een kinderarts het zicht van uw baby onderzoeken. De ogen van een pasgeboren baby zijn slechts ongeveer 75% van de grootte van de ogen van een volwassene en hun zicht zal zich in de eerste jaren van hun leven blijven ontwikkelen. Daarom zijn er meer onderzoeken van de ogen van uw kind nodig om zicht- en oogproblemen te ontdekken.
 
De meeste kinderen krijgen een oogmeting of een oogonderzoek als onderdeel van een bezoek aan het consultatiebureau, maar ze zijn niet zo grondig als een uitgebreide oogmeting. Kinderen onder de 8 jaar moeten hun ogen laten testen en onderzoeken door een orthoptist of oogarts voordat ze een bril kunnen krijgen om hun zicht te corrigeren. Kinderen tussen 8 en 10 jaar kunnen voor een oogmeting terecht bij een optometrist. Vanaf de leeftijd van 10 jaar kan je bij een opticien terecht voor een oogmeting. Vanwege de regels inzake gegevensbescherming moeten kinderen jonger dan 16 jaar worden begeleid door de persoon die de ouderlijke verantwoordelijkheid voor het kind draagt.

Problemen met helder zien kunnen de ontwikkeling van uw kind vertragen - hoe ze leren, hoe ze zich voelen, hoe ze spelen. Het is dus erg belangrijk om proactief te zijn als het gaat om het zicht van uw kind.

Tekenen van slecht zien bij kinderen

Kinderen weten mogelijk niet of hun zicht slecht of anders is. Maar ze kunnen slecht of verminderd zicht hebben als u merkt dat ze:

01

Te dicht bij de tv, computer of andere digitale schermen zitten

02

Regelmatig in hun ogen wrijven

03

Vaak struikelen of botsen tegen objecten

04

Hun ogen dichtknijpen of vernauwen

Comfortabele en duurzame monturen voor uw kind

Onze monturen zijn speciaal ontworpen voor kleine gezichten en zijn bestand tegen de slijtage die hoort bij een actieve kindertijd. Ontdek leuke en kleurrijke monturen waar uw kind dol op zal zijn.

Blijf actief met contactlenzen

Voor tieners kunnen contactlenzen een praktische oplossing zijn voor een actievere levensstijl. Contactlenzen zijn vandaag de dag verkrijgbaar in bijna elke sterkte en kunnen gemakkelijk worden gedragen bij het beoefenen van sport en andere hobby's.

Krijg antwoord over het zicht van uw kind

Moet mijn kind kunnen lezen voor ik hem/haar naar de opticien breng?

Als u zich zorgen maakt over het zichtvermogen van uw kind, neem dan contact op met uw huisarts of consultatiebureau-arts. Kinderen onder de leeftijd van 8 jaar moeten worden gemeten door een orthoptist of oogarts. Kinderen tussen de leeftijd van 8 tot 10 jaar kunnen worden gemeten door een optometrist. Vanaf de leeftijd van 10 jaar kan er gemeten worden door een opticien.