UV-straling en uw ogen
Een oogmeting bij Specsavers
Veel mensen weten dat ultraviolette straling schadelijk is voor de huid. Maar er zijn maar weinig mensen die weten dat die straling ook niet goed is voor je ogen. Behalve onze huid, zijn ook onze ogen uiterst gevoelig voor schade die wordt veroorzaakt door zonlicht. Op deze pagina leest u alles over wat UV-straling nu eigenlijk is, waarom het schadelijk is en hoe u uw ogen kunt beschermen.
Wat is ultraviolette straling?
Licht is een elektromagnetische straling. Licht heeft specifieke golflengtes die de kleur bepalen. Zichtbaar licht heeft golflengtes van ongeveer 400 nm (nanometer) tot maximaal 700 nm. Licht bestaat ook uit golflengtes die niet zichtbaar zijn voor het menselijk oog. Dit noemen we ultraviolette straling (uv-licht) en infrarode straling.
Ultraviolette straling is ingedeeld in 3 categorieën:
- UV A 400-315 nm
- UV B 315-280 nm
- UV C 280-200 nm
De natuurlijke bron van ultraviolette energie is de zon. De ultraviolette stralingsniveaus worden beïnvloed door de hoogte waarop je je bevindt. Naarmate de atmosfeer dunner wordt op grotere hoogten, absorbeert deze minder ultraviolette straling en neemt de blootstelling toe. Een andere bron van ultraviolette straling is de reflectie van oppervlakken, zoals water en sneeuw.
Ultraviolette straling is schadelijk voor de ogen
De ultraviolette straling met een korte golflengte levert het meeste gevaar op voor beschadiging van het menselijk weefsel. De meeste schade wordt veroorzaakt door UV C. Gelukkig wordt UV C door de ozonlaag in de stratosfeer geabsorbeerd. UV A kan meer schade aan menselijk weefsel veroorzaken dan UV B. Door UV B kan de huid verbranden bij te lange blootstelling aan de zon, maar UV A beschadigt DNA-structuren in de weefsels.
Ultraviolette straling en het oog
Ultraviolette straling speelt een grote rol bij de ontwikkeling van huidkanker. Hoewel bepaalde effecten van ultraviolet licht belangrijk en goed zijn voor het menselijk lichaam, zoals UV B dat helpt bij de vorming van vitamine D door de huid, is het belangrijk om je te realiseren dat ultraviolette straling schadelijk is voor het menselijk weefsel en ook voor het oog. UV A en UV B worden beiden in verband gebracht met oogziekten, zoals cataract, pinguecula, pterygium en maculadegeneratie. De omvang van de schade van ultraviolette straling wordt bepaald door de golflengte, duur, intensiteit en blootstellingsgraad.
UV A
Doordat UV A diep in de huid doordringt kan dit huidpoblemen veroorzaken.
UV B
Veroorzaakt verkleuring en verbranding. Langdurige blootstelling kan de ontwikkeling van staar versnellen.
UV C
Deze laag wordt geabsorbeerd en geblokkeerd door de ozonlaag voordat het de aarde bereikt.
Blootstelling van de ogen aan ultraviolette straling
Nieuw onderzoek toont aan dat ogen vooral vroeg in de morgen en in de middag maximaal worden blootgesteld aan ultraviolette straling, omdat de zon dan relatief laag aan de hemel staat. Op deze tijdstippen schijnt het zonlicht rechtstreeks in de ogen zonder dat het wordt tegengehouden door beschermende anatomische structuren, zoals de wenkbrauwen. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat de hoeveelheid ultraviolette straling die de aarde bereikt, nauwelijks wordt beïnvloed door wolken, wat het des te belangrijker maakt om ogen het hele jaar door tegen zonlicht te beschermen.
UV-bescherming voor uw ogen
In al onze monturen worden glazen van CR-39-kunststof gebruikt. Deze glazen bieden 100% bescherming tegen UV A, en 90-95% bescherming tegen UV B (tot 350nm). Wanneer u getinte glazen op sterkte voor een zonnebril koopt, is het daarom verstandig om te zorgen voor 100% UV-bescherming. Glazen van polycarbonaat en al onze dunne en lichte glazen (1,6, 1,67, 1,74) bieden 100% bescherming tegen UV A en UV B.
Bekijk onze zonnebrillen