Gehooraandoeningen

Ouderdomsslechthorendheid, lawaaislechthorendheid en andere veroorzakers van gehoorverlies

Ervaart u gehoorverlies en bent u benieuwd naar de oorzaken? Of wilt u graag weten hoe u gehoorverlies of -schade kunt voorkomen? We vertellen u er graag meer over; voorkomen is immers altijd beter dan genezen.

Ouderdomsslechthorendheid is de meest voorkomende oorzaak van gehoorverlies bij mensen boven de 55 jaar. Het treedt geleidelijk op in de loop der jaren, in de meeste gevallen worden beide oren in gelijke mate getroffen. Hoge tonen zoals het fluiten van vogels of het rinkelen van de telefoon kunt u daardoor minder goed horen.

De precieze oorzaak is niet bekend, maar waarschijnlijk komen de zenuwprikkels niet goed door omdat de zenuwen steeds minder goed gaan werken. De kans dat u helemaal doof wordt is klein, maar de mate van het gehoorverlies verschilt per persoon. Mogelijke oorzaken van de zenuwbeschadiging kunnen zijn:

  • Arteriosclerose – verharding en vernauwing van de bloedvaten die bloed naar het slakkenhuis vervoeren, waardoor er minder bloed in het slakkenhuis terecht komt. Het kan ook komen door een hoge bloeddruk of diabetes.
  • Jarenlange blootstelling aan lawaai.
  • Jarenlange blootstelling aan stress.
  • Jarenlange blootstelling aan medicijnen of chemische stoffen.
  • Roken.
  • Overgewicht.
  • Erfelijke aanleg.

Lawaaislechthorendheid

Gehoorschade ontstaat vaak door – de naam onthult het al - blootstelling aan lawaai. Boven de 80dB(A) is geluid schadelijk. Dit merk je niet altijd direct, maar wanneer u uw oren te vaak aan te veel geluid blootstelt, kunnen de zenuwcellen of waarnemingscellen minder goed werken. Daardoor kunt u uiteindelijk slechter gaan horen. Van lawaaidoofheid kunt u helaas niet meer herstellen, dus probeer het zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer u gehoorschade heeft opgelopen, dan kan een gehoortoestel een oplossing bieden.

Andere aandoeningen die gehoorverlies kunnen veroorzaken

Oorsmeer

Oorsmeer is belangrijk voor het oor omdat het uw gehoorgang en het trommelvlies beschermt. U hoeft het oorsmeer niet te verwijderen, dit kan zelfs schadelijk zijn voor het oor. Alleen het oorsmeer dat zichtbaar is kunt u verwijderen. Gebruik nooit wattenstaafjes in uw gehoorgang, omdat u daarmee het oorsmeer verder in het oor duwt. Het kan zijn dat u opeens minder hoort en er een oorsmeerprop in uw oor zit. Dit gaat vaak gepaard met pijn, een verstopt gevoel in het oor, meer druk in de gehoorgang en een minder goed gehoor. Als u een hoortoestel draagt kan er eerder een oorsmeerprop ontstaan. Dit kan erg vervelend zijn omdat het geluid hierdoor gaat ‘rondzingen’. Wanneer u een oorprop denk te hebben, neem dan contact op met uw huisarts. Meer informatie

Gehoorgangontsteking (otitis externa)

Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van de huid van uw gehoorgang en wordt ook wel ‘zwemmersoor’ genoemd. Meestal veroorzaakt door een bacterie en soms door een schimmelinfectie. De klachten zijn vooral pijn en jeuk maar ook vaak een vol gevoel in het oor en een verminderd gehoor. Meestal gaan de klachten vanzelf weer weg, als dit niet het geval is neem dan contact op met uw huisarts. Meer informatie

Middenoorontsteking

Een middenoorontsteking is een infectie aan het middenoor, de ruimte direct achter het trommelvlies. Het komt vooral voor bij kinderen tot 2 jaar. Ze hebben last van oorsuizen, zijn prikkelbaar, hebben last van maag- en darmklachten en slapen minder goed. Soms komt er vies vocht of bloed uit een van de oren, het trommelvlies kan dan gescheurd zijn. Het vocht stinkt meestal maar geeft wel een onmiddellijke verlichting van de klachten doordat de druk afneemt. Neem contact op met uw huisarts als dit gebeurt.

Otosclerose

Otosclerose is een ziekte waarbij kalk wordt afgezet op de gehoorbeentjes in het middenoor, waardoor het gehoor wordt verminderd. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol, maar ook omgevingsfactoren zoals een virale infectie kunnen een rol spelen. Otosclerose is niet pijnlijk maar zorgt wel voor gehoorverlies. Bij de KNO-arts kunt u testen of u daadwerkelijk otosclerose heeft. Als het ontstaat in uw midden-of binnenoor kan het operatief worden verholpen.

Tinnitus

Tinnitus (oorsuizen) komt bij ruim 1 miljoen mensen voor. Dit kan in de vorm van het horen van een ruis, piep of fluit in hoge of lage tonen, hard of zacht. Alleen de persoon met tinnitus hoort de geluiden, de omgeving niet. Tinnitus kan worden veroorzaakt door langdurige blootstelling aan te veel lawaai, afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Het kan ook een bijwerking van medicijnen zijn, of een gevolg van stress. Hoortoestellen kunnen spraak-omgevingsgeluid versterken waardoor de tinnitus wordt teruggedrongen. De effectiviteit hangt af van de zwaarte van het gehoorverlies en de aard en ernst van de tinnitus. Meer informatie