Ouderdomsslechthorendheid

Ouderdomsslechthorendheid is de meest voorkomende oorzaak van gehoorverlies bij mensen boven de 55 jaar.

Symptomen

Ouderdomsslechthorendheid treedt geleidelijk op in de loop der jaren, in de meeste gevallen worden beide oren in gelijke mate getroffen. De meeste mensen ervaren het als eerste dat het verstaan in drukke omgevingen zoals een verjaardag lastiger wordt.

Nederland kent 2,6 miljoen leeftijdsgerelateerde slechthorenden, waarvan 1,3 miljoen met matig tot ernstig gehoorverlies (>35 dB verlies) en 1,3 miljoen met mild gehoorverlies (>25 dB verlies). Slechthorendheid kan, afhankelijk van persoonlijke omstandigheden, grote gevolgen hebben voor het persoonlijk welbevinden en de mogelijkheid tot volwaardige participatie op de arbeidsmarkt.

Oorzaken

De oorzaak van het gehoorverlies komt doordat de trilharen in het slakkenhuis na verloop van tijd stukgaan. Omdat de trilharen voor hoge tonen voorin het slakkenhuis zitten verdwijnen deze als eerste uit het gehoor. De kans dat u helemaal doof wordt is klein, maar de mate van het gehoorverlies verschilt per persoon.

 

Diagnose

Ouderdomsgehoorverlies wordt vastgesteld tijdens een hoortest. Een audicien zal een audiogram maken en testen hoe duidelijk u spraak verstaat, om het niveau en het type van uw gehoorverlies te bepalen.

Voorkomen en behandelen

De onderstaande factoren kunnen invloed hebben op het ontstaan van ouderdomsslechthorendheid:

  • Arteriosclerose – verharding en vernauwing van de bloedvaten die bloed naar het slakkenhuis vervoeren, waardoor er minder bloed in het slakkenhuis terecht komt
  • Hoge bloeddruk of diabetes
  • Jarenlange blootstelling aan lawaai
  • Jarenlange blootstelling aan stress
  • Jarenlange blootstelling aan medicijnen of chemische stoffen
  • Roken
  • Overgewicht
  • Erfelijke aanleg

Op het moment dat u eenmaal slechter hoort, kan een hoortoestel een uitkomst bieden.

De maatschappelijke impact van leeftijdsgerelateerde slechthorendheid

In opdracht van Specsavers heeft SiRM – Strategies in Regulated Markets – een onderzoek uitgevoerd naar de maatschappelijke impact van leeftijdsgerelateerde slechthorendheid. Om hoeveel mensen gaat het, wat zijn de maatschappelijke kosten en baten van leeftijdsgerelateerd gehoorverlies en de hoorzorg en voor welke toekomstige uitdagingen staan we als maatschappij?

Heeft u vragen over het rapport, neem contact op met marloes.krot@specsavers.com