Labyrinthitis

Labyrintitis is een ontsteking van het evenwichtsorgaan, waaronder de half-cirkelvormige kanalen.

Symptomen

De ontsteking van het evenwichtsorgaan verstoort het evenwicht en veroorzaakt duizeligheid en vertigo. Het veroorzaakt ook misselijkheid, overgeven of wazig zien.

Labyrintitis kan ook leiden tot gehoorverlies en tinnitus.

Oorzaken

Labyrinthitis kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een verkoudheid of keelpijn, waarbij een virale infectie zich heeft verspreid naar het evenwichtsorgaan.

Bacteriële infecties kunnen deze aandoening ook veroorzaken, bijvoorbeeld als gevolg van een middenoorontsteking of na hoofdletsel.

 

Diagnose

Omdat duizeligheid en draaierigheid symptomen van verschillende aandoeningen kunnen zijn, wordt de diagnose van labyrintitis meestal gebaseerd op symptomen en een onderzoek om andere mogelijke aandoeningen uit te sluiten. Uw kunt ook worden doorverwezen voor gespecialiseerd (evenwichts) onderzoek.

Voorkomen en behandelen

Met een vroegtijdige behandeling is het gebruikelijk om volledig te herstellen zonder blijvende schade. De behandeling hangt af van de oorzaak en richt zich voornamelijk op het beheersen van de meer ernstige symptomen van de aandoening. Als de aandoening is veroorzaakt door een onderliggende infectie, is het mogelijk antibiotica voorgeschreven te krijgen om de infectie te verwijderen en de ontsteking te verminderen.