Oorsmeer

Een teveel aan oorsmeer kan de gehoorgang volledig blokkeren.

Symptomen

Oorsmeer is normaal en gezond en houdt onze oren schoon. Een teveel aan oorsmeer kan echter de volgende symptomen geven:

  • Gehoorproblemen
  • Jeuk
  • Oorpijn
  • Infectie
  • Een verstopt of gedempt gevoel in het oor

Oorzaken

Onze oren kunnen zichzelf heel goed schoonmaken. Ironisch genoeg is het meestal wanneer mensen proberen hun oren schoon te maken dat overtollig oorsmeer of een oorprop wordt veroorzaakt. Door dingen als wattenstaafjes, een vinger of andere voorwerpen te gebruiken om oorsmeer te verwijderen, kan het oorsmeer verder het oor in worden geduwd, waar het zich kan ophopen en een verstopping kan veroorzaken.

 

Diagnose

Een visuele inspectie door de audicien kan bepalen of oorsmeer de verstopping veroorzaakt.

Voorkomen en behandelen

Uw huisarts kan de oorsmeerprop verwijderen door uw oor uit te spuiten. Met het spoelen van de oren komt de oorsmeerprop vanzelf naar buiten. Mensen met een bekende trommelvliesperforatie mogen niet door de huisarts worden behandeld en zullen worden doorverwezen naar Keel- Neus -en Oorarts (KNO-arts). Wij raden sterk af om de oorsmeerprop zelf te verwijderen als u geen getrainde professional bent.

Hoortoestellen en oorsmeer

Het gebruik van een hoortoestel zorgt vaak voor een toenemende oorsmeerproductie. Dit komt omdat bij het dragen van een hoortoestel een oorstukje in de gehoorgang moet worden gedaan om uw gehoorgang af te sluiten.

Door het dagelijks plaatsen van het noodzakelijke oorstukje worden kliertjes in de gehoorgang aangezet om meer oorsmeer te produceren en duwt u mogelijk het reeds geproduceerde oorsmeer dieper de gehoorgang in. Door een te veel aan oorsmeer zou het hoortoestel kunnen gaan 'rondzingen'. Na verloop van tijd zou er ook een oorprop kunnen ontstaan waardoor uw oren verstopt raken.

Het juiste gebruik van een wattenstaafje

Wilt u een wattenstaafje gebruiken om uw oren schoon te maken? Let dan op dat u alleen het oorsmeer verwijdert dat zichtbaar is in de opening van uw gehoorgang. Het watje van de wattenstaaf moet altijd in zijn geheel zichtbaar blijven. Als u dieper met het wattenstaafje het oor in gaat, kunt u de gevoelige en kwetsbare huid van uw gehoorgang beschadigen. Bovendien bestaat dan de kans dat u het oorsmeer dieper de gehoorgang in drukt waardoor er mogelijk een oorprop ontstaat.

Gebruik GEEN willekeurige spullen zoals haarspelden pennen, paperclips, tandenstokers of lucifers. Dat is gevaarlijk (en onhygiënisch). De binnenkant van uw oor is kwetsbaar. Wees dus altijd voorzichtig en gebruik alleen een wattenstaafje zonder te diep te gaan.