UV-straling is het hele jaar door belangrijk. Lees waarom

Dat het koud buiten is, betekent niet dat je ogen geen last kunnen krijgen van schadelijke UV-straling. Zeker als er sneeuw ligt, krijgen je ogen veel te verduren. Dat je je ogen in de zomer moet beschermen tegen het felle licht van de zon snapt iedereen wel, maar dat dat ook in de winter belangrijk is, weten maar weinigen. De zon kan dan wel minder scherp aanvoelen, maar als het weer wat slechter is en de dagen korter, dan staat de zon in een lagere hoek dan in de zomer. Dit kan ertoe leiden dat je juist meer schadelijke UV-straling in je ogen krijgt.

Wat is UV-straling?

Wat is UV-straling nu precies? Ultraviolette stralen zijn een vorm van elektromagnetische straling. We verdelen ze in drie groepen: UVA, UVB en UVC. Ieder type is schadelijk voor je huid, zonder dat je dat zelf voelt. UVA is de meest voorkomende die het diepst je huid dringt. Deze straling heeft een lange golflengte en van alle zonnestralen die de aarde bereiken, is deze de belangrijkste.

UVA is er het hele jaar door, niet alleen tijdens de zomer en kan dwars door glas en wolken gaan. Dit is waarom je je het hele jaar door tegen uv moet beschermen. UVB heeft een middellange golf en zorgt voor een kleurtje of juist verbrande huid en tevens de gevreesde huidkanker. UVC heeft het meeste energie, maar tegelijkertijd dringt het amper door de ozonlaag om de aarde heen.

UV-straling en je ogen

Dat UV-straling schadelijk is voor je huid, is voor niemand een geheim. Maar het kan ook ernstige gevolgen voor je ogen hebben. UVB-straling is bijvoorbeeld een risicofactor voor cataract (grijze staar). Bovendien zijn er aanwijzingen dat het ook kan leiden tot maculadegeneratie waarbij je langzaam het zicht in het centrale gedeelte van je netvlies verliest. UVB kan ook leiden tot huidkanker rondom je oogleden en zwellingen zoals pinguecula en pterygium op je cornea en conjunctiva. Als je vaak buiten bent op plaatsen waar veel UV-licht is (zoals schittering op sneeuw of in de zee of zelfs op betonnen oppervlakten) is het cruciaal om je ogen te beschermen.

Bekijk hier alle zonnebrillen van Specsavers

Bescherm je ogen in de winter

Als je het hele jaar door een zonnebril draagt, ben je goed gewapend tegen beschadiging van je oogleden – met name de huid rondom je ogen. Een zonnebril voorkomt daarmee voortijdige rimpels en lijntjes, dunne rode gedeeltes, bruine vlekjes en een taaie, leerachtige huid. Bovendien bereiken minder UV-stralen het oog. Ook sneeuw kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van je ogen in de winter. Maar liefst 85% van de UV-straling wordt door sneeuw weerkaatst. Dit kan zorgen voor het verbranden van je cornea – ook wel bekend als sneeuwblindheid. Als je dus binnenkort gaat skiën, zorg dan dat je een goede zonnebril meeneemt.