Veelgemaakte fouten bij het kopen van een zonnebril

De meeste mensen kijken maar naar één ding als ze een zonnebril uitzoeken: hoe deze eruit ziet. Logisch natuurlijk. Maar zonnebrillen doen veel meer dan er mooi uitzien, ze beschermen je namelijk tegen schadelijke UV-straling. Om zeker te zijn dat je tevreden bent met je aankoop, hebben we een overzicht gemaakt van waar je op moet letten bij de aanschaf.

Hoe en wanneer is een zonnebril belangrijk voor je ogen?

Zonlicht bestaat uit verschillende soorten straling, onder andere uit onzichtbaar licht dat we UV-straling noemen. Een beetje daarvan is goed voor je lichaam. Maar als je vaak in de zon komt, kan deze UV-straling slecht zijn voor je. Ook voor je ogen – als je die niet goed beschermt. Het is dus belangrijk dat die niet worden blootgesteld aan te veel UV-straling.

Zorg daarom dat je altijd een goede zonnebril bij je hebt, zelfs als de zon niet fel schijnt.

Kies altijd voor zonnebrillen met 100% UV-bescherming

Een zonnebril met een donkere kleur glazen beschermt je ogen het best, toch? Nou, nee. Want er komt meer bij kijken dan je misschien denkt. Ja, er bestaan goedkope zonnebrillen met UV-bescherming. Maar of ze dan 100% van de UVA- en UVB-stralen wegfilteren, is nog maar de vraag. Je kunt dat checken door het merkje op de bril te bekijken. Staat er een CE- of UV400-logo? Het CE-logo garandeert dat de zonnebril voldoet aan alle eisen die de EU stelt op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieuvriendelijkheid. Deze bril biedt je ogen ook een behoorlijke bescherming tegen UV. Als je twijfelt of de zonnebril die je graag wilt wel voldoende UV-bescherming biedt, kom dan even langs en vraag een van onze opticiens om advies.

Toe aan een nieuwe zonnebril?

Bekijk hier alle zonnebrillen van Specsavers

Bekijk alles

Kies de zonnebril die bij je past

Wat de meeste mensen vergeten als ze een bril of zonnebril kopen: de bril moet geschikt zijn voor het gebruik dat je voor ogen hebt. Verschillende glazen passen bij verschillend gebruik. Ook speciale coatings maken een belangrijk verschil. Als je bijvoorbeeld vaak op het water te vinden bent, heb je andere glazen nodig dan wanneer je in de buitenlucht werkt. Dat geldt ook voor het montuur. Als je zorgt dat je bril geschikt is voor wat je van plan bent, weet je zeker dat je er echt plezier van zult hebben.