Brillen met blauw licht: Wat is het – werkt het?

Blauw licht is overal, maar betekent dit dat je een bril met een blauwlichtfilter moet gaan dragen? En werken ze eigenlijk? Ontdek het hier.

Waar komt blauw licht vandaan?

In een wereld waarin beeldschermen alom aanwezig zijn en we veel van onze tijd binnen doorbrengen, is blauw licht overal aanwezig.

Maar waar komt blauw licht vandaan?

Farah Amara, optomtrist bij Specsavers, legt het als volgt uit:

‘Blauw licht is onderdeel van het zichtbare lichtspectrum – wat het menselijk oog kan zien. Het komt van de zon, van binnenverlichting, van onze computers, telefoons en tablets.

Eigenlijk is blauw licht dus overal. Zonder blauw licht zouden mensen de kleur blauw niet kunnen zien.'

Is blauw licht slecht voor je ogen?

Volgens Farah heeft geen enkel wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat natuurlijk blauw licht, normale binnenverlichting of computers schadelijk zijn voor de ogen. Maar blauw licht heeft wel effect op de ogen.

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/3u685cxqOvS0vkImH8YBWe/6fd1510e67a525a0f621e03771cfe19c/quote-marks.png

Farah Amara

Optometrist bij Specsavers

Het blauwe spectrum heeft een hogere kleurverspreiding. Van veel blauw licht kun je vermoeide ogen krijgen. Er is ook bewijs dat blauw licht je slaap beïnvloedt. Het is dan ook een goed idee om je apparaten een tijdje voor het slapengaan weg te leggen.

Hoe werken brillen met een blauwlichtfilter?

Hoewel blauw licht niet schadelijk is, dragen sommige mensen een bril met een blauwlichtfilter voor het comfort.
Maar hoe werken brillen met een blauwlichtfilter?

Farah Amara egt uit dat brillen met een blauwlichtfilter in twee groepen kunnen worden verdeeld.

  1. Brillen met blauwlichtfilterglazen ‑ Glazen met een blauwlichtfilter filteren 10 tot 25% van blauw licht uit, terwijl ze redelijk helder en ongekleurd blijven. Hoe effectiever het gekozen blauwlichtfilter is, hoe geler de glazen eruit zullen zien. Ze zorgen voor meer comfort, met een bijna normale kleurweergave.

  2. Brillen met blokkerende blauwlichtfilterglazen ‑ Blokkerende glazen met een blauwlichtfilter blokkeren vrijwel al het blauwe licht. Ze lijken amberkleurig of oranje, omdat ze alleen het resterende deel van het lichtspectrum doorlaten.

Wie zou een bril met een blauwlichtfilter moeten dragen?

Blauw licht is niet schadelijk voor de ogen, en dat is ook niet de reden waarom je een bril met een blauwlichtfilter zou moeten dragen, vertelt Farah.

‘Een bril met een blauwlichtfilter kan het werken voor een computerscherm of het leven in het algemeen comfortabeler maken. Je merkt direct of je baat hebt bij glazen met een blauwlichtfilter.’

In elke Specsavers winkel kun je blauwlichtfilterglazen uitproberen en een deskundig advies krijgen.

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/2jaD60TAukpp1KBFiAHg90/3e768ba1c46c837b455faed9a656e4bf/NL.jpeg

Farah Amara

Optometrist bij Specsavers

Farah Amara is een ervaren optometrist, afgestudeerd in 2018 aan de Hogeschool van Utrecht. Met ruim vijf jaar ervaring bij Specsavers als Clinical Performance Consultant en een achtergrond in zowel optiek als het ziekenhuis, combineert zij klinische expertise met een passie voor oogzorg.

Misschien vind je dit ook interessant.

  • Wat zijn de voordelen van een varifocale bril?

    Heb je gehoord van multifocale glazen? Ontdek waarom dit specifieke type bril de juiste keuze kan zijn voor jouw zicht.

    Lees meer
  • Wanneer ben je toe aan je eerste bril?

    De beslissing om je eerste bril te nemen wordt vaak gemaakt na een van deze ervaringen: Hoe weet je wanneer het tijd is voor je eerste bril?

    Lees meer
  • Maakt een bril dragen mijn ogen slechter?

    Het is een misvatting dat een bril schadelijk is voor de ogen. Om dit voor eens en voor altijd recht te zetten: je ogen worden niet slechter van een bril.

    Lees meer