Gratis en deskundige oogmeting
Bij Specsavers geven wij om uw ogen. Onze gratis deskundige oogmeting wordt uitsluitend door een gediplomeerde opticien uitgevoerd.
Gratis en deskundige oogmeting
Hoogste score oogmeting in onderzoek Consumentenbond*
Specsavers behaalde onlangs onder vijf optiekketens de hoogste score voor een oogmeting. Logisch, want bij Specsavers wordt u altijd geholpen door gediplomeerde opticiens en optometristen. Wij geloven dat uw ogen de best mogelijke zorg verdienen. Daarom zeggen we niet voor niets: was nou maar naar Specsavers gegaan.
* Consumentengids (november 2018). Specsavers scores: totaal 7,7, oogmeting 7,2 en klantervaring 8,8
We adviseren uw ogen eens in de twee jaar te laten controleren. Dit advies geldt voor volwassenen, maar ook voor kinderen van 10 jaar of ouder. Zo kunnen we vervelende problemen als onscherp zien op tijd verhelpen.
Onze opticiens en optometristen hebben allemaal een door de overheid erkend MBO- of HBO- optiekdiploma, waardoor u met een gerust hart kunt vertrouwen op onze professionaliteit en deskundigheid. Een oogmeting bij Specsavers is altijd gratis en zonder verplichtingen. U zit dus nergens aan vast.
Waarom heb ik een oogmeting nodig?
Door uw ogen regelmatig te laten controleren kan de oorzaak van klachten als onscherp zien, pijnlijke, branderige of gevoelige ogen, dubbelzien of rode ogen vaak worden verminderd. Veel mensen beseffen pas bij een oogmeting hoeveel hun ogen zijn verslechterd. Wanneer ze dan eindelijk een bril opzetten of contactlenzen in doen, zien ze niet alleen beter, maar voelen ze zich ook beter.
Zo voelen ze zich bijvoorbeeld zekerder in de auto of op de fiets, of wanneer ze hun dagelijkse boodschappen doen. Herkent u een van bovenstaande hinderlijke problemen? Of heeft u een andere vraag met betrekking tot uw ogen? Maak dan snel een afspraak of loop binnen bij een van onze Specsavers winkels voor een gratis oogmeting.
Wat is een oogmeting?
Voordat de oogmeting plaats vindt, wordt er een voormeting en een oogdrukmeting gedaan. De afspraak voor een oogmeting bestaat dus uit drie delen:
1. Voormeting - 2. Oogdrukmeting - 3. Oogmeting
Wat gebeurt er bij een voormeting?
Met behulp van een apparaat, de autorefractor, wordt de eerste objectieve oogmeting gedaan. Dit noemen we de voormeting. Dit is belangrijk om inzicht te krijgen in uw gezichtsvermogen.
Een van de medewerkers van Specsavers begeleidt u hierbij. U neemt plaats aan tafel en kijkt door de autorefractor. Deze geeft snel een indicatie van uw sterkte.
Wat gebeurt er bij een oogdrukmeting?
Na de voormeting wordt een oogdrukmeting gedaan. We meten de druk in het oog. U kunt een verhoogde oogdruk hebben, zonder dat u klachten ervaart. Bij een continu verhoogde druk in het oog, kan de oogzenuw worden aangetast. Wanneer uw oogdruk anders is dan normaal, verwijzen wij u naar uw huisarts.
Behalve een klein pufje lucht in uw oog, voelt u hier niets van. Dit is absoluut niet pijnlijk of vervelend en duurt slechts een fractie van een seconde.
Wat gebeurt er bij een oogmeting?
Na de objectieve meting vindt een subjectieve meting plaats. Een gediplomeerd opticien zal met u uw persoonlijke situatie bespreken.
Hoe is uw gezondheid? Hoe ziet uw levensstijl eruit? Waarvoor heeft u de bril of lenzen nodig? Dit is belangrijke informatie die de opticien moet weten om u een gepast advies te kunnen geven.
Tijdens de oogmeting wordt bepaald of u verziend bent (objecten dichtbij zijn onscherp), bijziend (objecten van ver zijn onscherp) of dat u astigmatisme heeft (troebel zicht als u naar voorwerpen om u heen of verder weg kijkt). Het doel is om een optimale sterkte te bepalen, waardoor u met behulp van een bril of contactlenzen comfortabel kunt zien.
Hierbij wordt u gevraagd door het meetinstrument te kijken, en de letters op het testscherm op te lezen. Eerst wordt uw ene oog gemeten, dan uw andere oog en daarna beide ogen. Tot slot bespreekt de opticien de meetresultaten met u en bepaalt samen met u wat de beste oplossing is. Een oogmeting duurt doorgaans zo’n 10 minuten.
Verschilt een oogmeting voor contactlenzen van een oogmeting voor een bril?
De procedure voor een oogmeting voor contactlenzen verschilt niet veel van de oogmeting voor een bril. Wel wordt er naar een aantal andere aspecten gekeken. TIP: Om een optimaal resultaat te krijgen, raden wij u aan om zo uitgerust mogelijk naar de oogmeting te gaan en goed te drinken. Door vermoeidheid en een tekort aan vocht krijgt u droge ogen, wat de oogmeting enigszins kan beïnvloeden.
Bij een oogmeting voor een bril wordt uw gezichtsscherpte bepaald. De sterkte die u als advies krijgt, kan verschillen van de sterkte die wordt aangeraden voor lenzen. Dit komt omdat de lenzen direct op uw ogen zitten. De sterkte voor een bril is daarom altijd net iets anders dan bij lenzen.
Bij een oogmeting voor lenzen wordt naast de gezichtsscherpte ook de kromming van uw oog gemeten. U kunt zowel lenzen geadviseerd krijgen met plus-sterktes (als u verziend bent) als lenzen met min-sterktes (als u bijziend bent). Draagt u al contactlenzen? Dan raden wij aan om eens per jaar uw ogen en lenzen te laten controleren.
Als u al een bril of contactlenzen heeft, dan is de oogmeting nog steeds hetzelfde, maar zijn er wat specifieke zaken om op te letten om een zo goed mogelijk resultaat bij de oogmeting te krijgen:
Lenzen uit voor oogmeting
Draagt u harde contactlenzen en wilt u een bril? Wij raden u dan aan om een afspraak in de ochtend te maken zodat u minstens 12 uur van tevoren uw lenzen uit kunt doen. Bij zachte contactlenzen raden wij u aan om deze minstens 1 uur voor de oogmeting uit te doen.
Oogaandoeningen- en afwijkingen
Graag willen wij ervoor zorgen dat u zo lang mogelijk gezonde ogen houdt. In veel van onze winkels kunnen wij advies geven over de behandeling ervan.
- Droge ogen
- Astigmatisme
- Tranende ogen
- Staar
- Rode ogen
- Glaucoom
- Diabetische retinopathie
- Maculadegeneratie
- Bijziendheid
- Verziendheid
- Conjunctivitis
- Blefaritis (ooglidontsteking)