Wereldwijd hebben kinderen steeds vaker een bril nodig voor veraf. Dit wordt bijziendheid oftewel myopie genoemd.
Vaak wordt gedacht dat dit komt door veelvuldig schermgebruik. Maar er zijn ook andere redenen te noemen.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie was in 2010 28% van de wereldbevolking bijziend. Tegen 2050 kan dat aantal stijgen naar 50%.
Zeker bij kinderen is het goed om te voorkomen dat ze al vroeg een bril nodig hebben. Hoe eerder je bijziend wordt, hoe groter het risico dat je later een hoge sterkte nodig hebt, legt Farah Amara, optometrist bij Specsavers, uit.
De toename van bijziendheid is niet gelijkmatig verdeeld over de wereld. Sterker nog, het verschilt per regio.
In het wetenschappelijke tijdschrift Nature werd aangetoond dat in Oost‑Azië het probleem het grootst is. Hier is maar liefst 80% van jongeren bijziend. Een onderzoek van de Scandinavische landen heeft een andere uitkomst.
Myopie onderzoek in Denemarken vond geen overtuigend verschil in hoe vaak bijziendheid voorkomt. Bij Noorse jongeren zien we ook dat minder vaak bijziendheid voorkomt. En in Zweden is het percentage bijziende schoolkinderen heel laag. Is er een verband tussen hoe vaak kinderen buiten zijn en veraf kijken? Daar lijkt het wel op. In Scandinavische landen zijn kinderen over het algemeen meer buiten.
Waarom krijgen kinderen over de hele wereld steeds vaker last van bijziendheid?
In het onderwijs houd je vaak dingen dichtbij. Denk aan lezen, schrijven en schermgebruik. We noemen dit ook wel ‘nabijwerk’. Vaak wordt aangenomen dat dit oorzaak is van de wereldwijde toename van bijziendheid. Maar niet alle onderzoeken vinden een verband tussen nabijwerk en bijziendheid.
"De verschillen tussen landen wijzen erop dat levensstijl een grote rol speelt", legt Farah uit. “We denken dat het meer met je manier van leven te maken heeft. Veel kinderen wonen namelijk in megasteden in Azië. Ze spelen niet zo vaak buiten. Terwijl kinderen in de Scandinavische landen over het algemeen wel vaak buiten zijn ”, voegt Farah daaraan toe.
Daarom wordt aangenomen dat twee factoren invloed hebben op bijziendheid. Enerzijds zijn dat erfelijke factoren: als je ouders een hoge bijziendheid hebben, is de kans groot dat je als kind ook bijziend wordt. En er zijn omgevingsfactoren: we spenderen meer tijd binnenshuis op schermen. En minder tijd buitenshuis bij daglicht. Steeds meer wetenschappers zijn het er over eens dat dit een belangrijke oorzaak is van de groei van deze oogafwijking.
Wat is het verband tussen beeldschermen en bijziendheid bij kinderen?
Niet alleen beeldschermgebruik heeft een negatief effect op de sterkte van je bril. Het gaat om alles waarbij een kind dichtbij bezig is. Je zou verwachten dat lezen beter is voor je ogen dan je smartphone. Maar voor het ontstaan van bijziendheid is er geen verschil tussen scherm of boek. Het gaat echt om de afstand.
Met andere woorden, het is niet het feit dat kinderen naar schermen kijken dat hun zicht schaadt. Het is het werken met dingen die zich vooral dichtbij bevinden. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat kinderen buiten spelen. Daar kijken ze automatisch verder weg, legt Farah uit.
Meer informatie over onze oogmeting met ooggezondheidsonderzoek
Onze specialisten helpen je graag
Wat ook interessant kan zijn
Hoe kun je voorkomen dat je kind bijziend wordt?
Lees meerHoe voorkom je droge ogen?
Als je last hebt van droge ogen, zijn ze vaak rood of geïrriteerd. Soms ben je ook gevoelig voor licht. Wat kun je doen om dit te voorkomen?
Lees meerWie heeft een oogmeting nodig?
Regelmatig je ogen laten controleren, geldt voor iedereen. Vooral omdat een aantal oogproblemen geen duidelijke klachten vertonen.
Lees meer