Zijn je ogen weleens geïrriteerd, rood, gevoelig voor licht of vermoeid? Het zijn allemaal kenmerken van droge ogen. Hoe kun je met aanpassingen in je dagelijkse leven droge ogen voorkomen?
Rode ogen. Vermoeidheid. Waterige ogen.
Dit zijn voorbeelden van wat we noemen ‘droge ogen’. Eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die de traanlaag op je oog aantasten.
De traanfilm is een heel dun laagje vloeistof dat het oogoppervlak en de zenuwen beschermt.
Klachten bij droge ogen zijn irritatie, roodheid, vermoeide ogen of gevoelig voor licht. Dit komt meestal doordat de traanfilm niet goed werkt. Bijvoorbeeld als je lang naar beeldschermen zit te kijken of als je veel binnen werkt. Als de traanfilm niet goed werkt, kunnen je ogen droog worden. En dat voelt gewoon onprettig.
Wat kun je doen tegen droge ogen?
Als je last hebt van één van deze klachten, raden we je aan om langs een expert te gaan voor een diagnose. Door aanpassingen in bijvoorbeeld je privéleven en je werk kun je de klachten verminderen.
Hiermee kun je er zelfs voor zorgen dat je geen last krijgt van droge ogen. Wel zo fijn natuurlijk.
Neem pauzes als je veel naar een beeldscherm kijkt: na elke 20 minuten dichtbij op je beeldscherm kijken, neem je een pauze om 20 seconden in de verte te kijken, naar iets wat ongeveer 6 meter ver weg is. Dit ontspant je ogen en andere symptomen van droge ogen.
Zorg voor goede luchtvochtigheid: binnenshuis heb je vaak te maken met meer stof en drogere lucht. Buiten krijg je frisse lucht en knipper je vaker, waardoor de symptomen van droge ogen verminderen.
Zorg voor goede hygiëne: als je contactlenzen draagt, en zeker als je make‑up gebruikt, is het belangrijk om je gezicht en de huid rond je ogen goed schoon te maken. Reinig ook je oogleden goed, want dit helpt droge ogen te voorkomen.

Hoe kun je droge ogen verhelpen?
Het is altijd belangrijk dat een expert de reden van je droge ogen vaststelt. Bij Specsavers kan je vragen naar een ooggezondheidsonderzoek. Na de diagnose kun je kiezen voor de juiste behandeling.
Oogdruppels zonder recept. In milde gevallen is het gebruik van oogdruppels de meest voorkomende behandeling. Je kunt deze druppels zonder recept krijgen in de meeste Specsavers‑winkels.
Voorgeschreven medicijnen. Als de aandoening ernstiger is, kan een oogarts je een recept geven voor bepaalde medicijnen. Door deze medicijnen (vaak oogdruppels) gaan je ogen meer tranen produceren.
Als er tijdens een ooggezondheidsonderzoek bij Specsavers droge ogen wordt vastgesteld, zal de optometrist advies geven hoe de droge ogen behandeld kunnen worden.
Meer informatie over onze oogmeting met ooggezondheidsonderzoek
Onze specialisten helpen je graag
Wat ook interessant kan zijn
Droge ogen komen wereldwijd voor. Heb jij er ook last van?
Heb je last van tranende of geïrriteerde ogen? Heel veel mensen hebben dat. Droge ogen komen steeds meer voor, maar er is iets wat je eraan kunt doen.
Lees meerBijziendheid ‑ is schermtijd echt het probleem?
Als het gaat om bijziendheid bij kinderen, is het beeldscherm niet het probleem. Maar de manier waarop we deze beeldschermen gebruiken wel.
Lees meerWat als we tekenen van een oogziekte vinden?
Als er afwijkingen worden gevonden, wordt dit met je besproken en krijg je eventueel een doorverwijzing naar een oogarts.
Lees meer