Hoe voorkom je schermmoeheid?

Het gebruik van digitale apparaten is de afgelopen tien jaar enorm toegenomen. Wereldwijd bezitten we nu gemiddeld 3,2 digitale apparaten per persoon. Maar te veel schermtijd op een dag kan een negatief effect hebben op je zicht, met vermoeide ogen en droge ogen als twee van de meest voorkomende gevolgen. Hoe kun je het beste voor je ogen zorgen tijdens het gamen of kijken naar je favoriete tv-programma's?

Het licht om je heen is belangrijk

TV kijken of gamen, doen we graag in totale duisternis. Hoewel dat de ervaring kan verbeteren, is het de moeite waard om eens te kijken wat een beetje licht kan doen voor de gezondheid van je ogen. Bij tv kijken in een donkere kamer vergroten je pupillen om meer licht in de ogen te laten, met vermoeide ogen tot gevolg. Zorg ervoor dat de kamer verlicht is om dit te voorkomen. Het licht hoeft niet fel te zijn, zolang het de kamer maar gelijkmatig verlicht.

Pas je scherm aan om daglicht of nacht na te bootsen

Nu we het toch over licht hebben, een goede tip om vermoeide ogen te voorkomen, is je scherminstellingen aan te passen aan daglicht en nacht. De standaardinstelling van de meeste schermen is te helder voor je ogen. Door de instelling te wijzigen, doe je je ogen een plezier omdat ze niet zo hard hoeven te werken om de helderheid van het scherm te compenseren.

Neem pauzes tussen je schermtijd

Lang achtereen tv kijken of gamen, is een beetje als een marathon, maar dan voor je ogen. Een goede manier om oogvermoeidheid te voorkomen, is regelmatig een pauze nemen. Neem bijvoorbeeld elk uur een pauze om je ogen op iets anders dan het scherm te richten. Kijk een paar minuten uit het raam, sta op en zet een kopje thee of maak een korte wandeling. Het maakt niet uit wat je doet, als je je ogen maar een paar minuten rust geeft.

Last van vermoeide ogen bij het kijken naar schermen?

Bekijk onze SuperDigital Boost glazen

Lees meer

Gebruik een bril die speciaal ontworpen is voor digitale apparaten

Ja, dat klopt; je kunt een bril op sterkte krijgen om vermoeide ogen door digitale apparaten te voorkomen. Beslist het overwegen waard als je veel gamet. Een ontspiegeling op de glazen zorgt dat je ogen zich minder in te hoeven spannen en vermindert schermmoeheid. Deze glazen verlichten alle symptomen van overmatig digitaal gebruik, zodat je ogen de hele dag (en nacht) happy en gezond blijven.