Zorg dat je kind ook kan zien hoe mooi de wereld is.

Iedere dag van je kind zit vol met activiteiten. Maar of ze nu verstoppertje spelen, met vriendjes gaan fietsen of de wijsneus uithangen op school, bijziendheid kan al die activiteiten lastiger maken. En in hun groei kan hun brilsterkte ook nog eens toenemen.

Wat is bijziendheid?

Myopie oftwel bijziendheid begint vaak al in de kinderjaren. Ze hebben dan een bril nodig om bijvoorbeeld te lezen wat de juf op het digibord schrijft. Ook TV kijken is net wat lastiger. Hier zie je enkele voorbeelden van hoe een kind met bijziendheid alledaagse dingen ervaart.

Heb je je ooit afgevraagd hoe het is om bijziend te zijn? Met onze visie-simulator kun je het zelf ervaren om een idee te krijgen van wat er speelt bij je kind.

Sleep de schuifregelaar hieronder en zie wat voor zicht zij hebben.

Deze simulator is ontwikkeld door CooperVision Inc.

Hoe komt het dat je bijziend wordt?

Bijziendheid wordt meestal veroorzaakt doordat het oog te lang groeit. Er zijn verschillende oorzaken:2

Familieleden met bijziendheid

Een kind met bijziende ouders, heeft een grotere kans zelf ook bijziend te worden. Het is zelfs zo dat als je ouders beide bijziend zijn, jij als kind 50% kans hebt dat ook te worden.3

Te weinig tijd buitenspelen

Als je vaker buiten speelt, is de kans om bijziend te worden kleiner.4 Zonlicht helpt namelijk bij de aanmaak van vitamine D en dopamine. Beide stoffen zorgen ervoor dat je ogen zich goed ontwikkelen.5,6 Experts raden dan ook aan om anderhalf uur per dag buiten te zijn.7

Te lang achter elkaar kijken naar dingen van dichtbij

Als ouder weet je maar al te goed hoe vaak je bezig bent op dingen dichtbij, zoals kijken op je smartphone, je tablet of je beeldscherm. Ook een boek telt voor je ogen gewoon als dichtbij. Al die activiteiten vergroten de kans dat je last van bijziendheid krijgt.4,8

Zo kun je voorkomen dat je kind bijziend wordt

Bijziendheid is helaas niet volledig te stoppen. Je kunt gelukkig wel wat doen. Bepaalde dingen kunnen namelijk de ogen van je kind beschermen:

Vaak naar buiten gaan

Als je kind buiten speelt, zijn ze meer in het daglicht. De zon zorgt dat je huid vitamine D aanmaakt en er meer dopamine in je netvlies komt. Uit onderzoek blijkt dat dit echt kan helpen om het begin van bijziendheid uit te stellen.4

Bezoek je opticien bij de leeftijd van 10 jaar. Kinderen onder de 10 jaar adviseren we om naar een oogarts of orthoptist te gaan.

Kinderen met bijziendheid hebben vaak een andere brilsterkte nodig als ze groeien.13 Geen enkel kind verandert even snel van sterkte. Door regelmatig de ogen te laten testen, zorg je dat ze op ieder moment goed kunnen zien. Een groot voordeel van zo’n oogmeting, is dat we ook snel kunnen zien als er veranderingen zijn in hun zichtsvermogen. We zitten er dus bovenop en kunnen direct aanpassingen maken als dat nodig is.

Wat we kunnen doen om te helpen

Met traditionele brillen en contactlenzen kun je scherper zien. Maar dat is dan ook alles wat ze doen. Ze doen niets voor de snelheid waarmee je kind bijziend wordt. Als je kind al bijziend is, zijn er enkele opties die de voortgang kunnen vertragen. En deze zijn klinisch bewezen.

Dubbele focus contactlenzen

Dubbele focus contactlenzen, zoals MiSight® daglenzen, worden overdag gedragen. Ze corrigeren het zicht. En ze vertragen het verloop van bijziendheid bij kinderen. MiSight® daglenzen heeft alle voordelen van een zachte, dagelijkse wegwerplens. Maar het heeft daarnaast een speciaal optisch ontwerp. Dit vertraagt de snelheid waarmee bijziendheid wordt bevorderd.9*

Het behandelen van bijziendheid ontwikkelt zich nog steeds. Als ouder kun je dus innovatieve producten verwachten. Zo komen er ook brillenglazen die de ontwikkeling van bijziendheid vertragen. Je opticien bij Specsavers kan je hier alles over vertellen.

Neem contact op met jouw lokale Specsavers-winkel om meer te weten te komen over het behandelen van bijziendheid en bespreek wat de mogelijkheden zijn voor je kind.

Of

Referenties

* Vergeleken met enkelvoudige daglenzen over een periode van 3 jaar

2. McCullough SJ, et al. PLoS ONE. 2016;11: e0146332 

3. Morgan P. Is Myopia Control the Next Contact Lens Revolution? The Optician 2016. Beschikbaar op: www.opticianonline.net/cet-archive/127. Accessed August 2020

4. Wolffsohn JS, et al. Cont Lens Anterior Eye. 2016;39:106–116

5. Yazar et al. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2014 Jun 26;55(7):4552-9.   

6. Feldkaemper M & Schaeffel F. Exp Eye Res. 2013 Sep;114:106-19

7. WHO. The impact of increasing prevalence of myopia. Een rapport van World Health Organisation (2015). Beschikbaar op: www.who.int/blindness/causes/MyopiaReportforWeb.pdf. Accessed August 2020.

8. Gifford P & Gifford, K. Optom Vis Sci. 2016;93:336–343.

9. Chamberlain P, et al. Optom Vis Sci. 2019;96:556–567.

10. Sulley A, et al. Wearer. Ervaringen en antwoorden op het gebruik van dubbel focus in vergelijking tot enkelvoudige zachte contactlenzen bij kinderen tijdens een 3 jarig onderzoek. Poster aanwezig bij AAO 2019, San Francisco, Calif.

11. Chamberlain P, et al. Vergelijking van de progressie van bijziendheid bij nieuwe en bestaande behandelingen voor Myopie Management(MiSight® daglenzen). Presentatie bij BCLA 2019, Manchester, England.

12. Walline J, et al. Optom Vis Sci. 2009;86(3):222-232

13. Walline J, et al. Cochrane Database of System Rev. 2020;1:CD004916