Praktische tips

Praktische tips

Lenzen in- en uitdoen

Hoewel lenzen veel gemak en comfort kunnen brengen, durven veel Nederlanders er niet aan te beginnen. Bijna de helft van de brildragers heeft ooit overwogen om lenzen te dragen, maar zag hier uiteindelijk toch vanaf. Voornaamste redenen zijn dat mensen het eng vinden om aan hun ogen te komen en het onhandig vinden omdat ze denken dat het teveel gedoe is en tijd kost.

Lenzen indoen

Het inzetten van jouw lenzen is in het begin even wennen, maar je zult merken dat dit al snel een gewoonte wordt. Neem er wel rustig de tijd voor. Let goed op hygiëne voordat je begint, dus zorg dat je jouw handen goed wast en droogt.

Lenzen uit de verpakking

Haal de lens uit de verpakking door de verpakking eerst licht te schudden en pas daarna de folie voorzichtig open te trekken. Belangrijk: gebruik nooit een pincet of een hulpmiddel om je lenzen te pakken! Gebruik altijd je vingertoppen en nooit je nagels! Het maakt niet uit welke vinger je gebruikt om jouw lenzen in te doen, de meeste mensen gebruiken gewoon hun wijsvinger. Leg je vinger op de lens en schuif deze naar de zijkant van de verpakking totdat de lens uit de verpakking is. Je kunt de lens ook gewoon pakken met je vingers, maar let er op dat je daarbij je nagels niet gebruikt. Dit kan namelijk beschadigingen veroorzaken.

Lenzen controleren

Controleer de lens door hem op jouw vingertop te leggen en te kijken naar de ronding. Het moet een regelmatige cirkel zijn. Is de onderkant gedeukt of wijst de bovenkant naar buiten, dan ligt je lens waarschijnlijk binnenstebuiten. Je herkent na enige tijd vanzelf of je lens goed ligt. Als de lens binnenstebuiten ligt, leg hem dan in de palm van je hand, doe je er wat lenzenvloeistof op en keer de lens voorzichtig tussen je vingers om. Controleer de lens vervolgens op stof en spoel de lens zo nodig schoon met vloeistof.

Stap voor stap indoen

  1. Maak er een gewoonte van om eerst je rechterlens in te doen. Deze gewoonte zorgt ervoor dat je automatisch de juiste lens in het juiste oog doet.
  2. Kijk recht vooruit in de spiegel en houd je bovenste ooglid stevig naar boven met je linker wijsvinger.
  3. Houd je onderste ooglid omlaag met je rechter middelvinger.
  4. Kijk met je linkeroog in de spiegel en breng de lens naar je rechteroog.
  5. Plaats de lens zachtjes op het gekleurde deel van je oog, zodat de hele lens je oog raakt.
  6. Houd je oogleden nog 5 seconden vast en laat dan langzaam je oogleden los. De lens krijgt dan de kans om zich goed te positioneren.
  7. Als je zeker weet dat jouw lens goed zit, herhaal dan deze stappen voor je linkeroog.

Lenzen uitdoen

Zorg dat je jouw handen weer goed wast en droogt voordat je de lenzen uitneemt. Controleer of het contactlenzendoosje schoon is en gevuld is met verse lenzenvloeistof. Gebruik hiervoor nooit kraanwater!

Stap voor stap uitdoen

Je kunt lenzen eenvoudig van je oog af ‘plukken’:

  1. Kijk naar het plafond.
  2. Schuif de lens met je wijsvinger op het onderste witte gedeelte van je oog.
  3. Knijp de lens met je duim en wijsvinger zachtjes los van het oog. Knijp niet te hard.

Tip: Als de lensoppervlakken aan elkaar blijven plakken en de lens gevouwen lijkt, plaats hem dan in het lenzendoosje met wat vloeistof en wacht enkele minuten voordat je probeert de lens open te vouwen. Maak de lens vervolgens op de gebruikelijke manier schoon.

Gratis nazorg

Jouw ogen zijn een waardevol bezit. En Specsavers geeft jou daarom graag een goede nazorg. Heb je problemen met jouw contactlenzen of vragen, neem dan gerust contact met ons op. En vergeet niet om éénmaal per jaar een afspraak te maken voor jouw gratis jaarlijkse controle.