Laagstaande zon kan autorijders verblinden – dit moet je weten

Vraag mensen waaraan ze denken bij de winter, en je zult niet vaak ‘de zon’ horen. Maar hoewel het licht van een winterzonnetje meer diffuus is en vaak deels schuilgaat achter wolken, kan het soms best fel zijn als het wordt weerkaatst door sneeuw of ijs. Het is daarom belangrijk om je zonnebril mee te nemen op een winterdag. Daarmee voorkom je ongelukken als je verblind raakt door een laagstaande zon.

Een laagstaande zon zorgt voor ongelukken

Wist je dat een laagstaande winterzon jaarlijks tot behoorlijk wat files en ongelukken leidt? En het vervelende is: je denkt er pas aan op het moment dat je er last van hebt. Dat speelt met name in de winter, omdat de zon dan later opkomt en eerder ondergaat: precies tijdens de spits. En het is niet alleen op zonnige dagen dat het hinderlijk kan zijn: ook als het sneeuwt of regent kan het licht weerkaatsen op het natte wegoppervlak.

Hoe raken we dan verblind?

Als direct zonlicht in onze ogen komt, is onze eerste reactie de ogen te sluiten. We raken verblind, wat zorgt voor minder zicht en een lagere reactiesnelheid. Het kan er ook voor zorgen dat we minder contrast zien: we hebben dan moeite om objecten te onderscheiden van hun achtergrond. Hoewel dat allemaal heel natuurlijke reacties zijn, zijn ze op z’n zachtst gezegd vervelend als we aan het rijden zijn.

Bekijk hier alle zonnebrillen van Specsavers

Zo voorkom je ongelukken bij lage zon

Je kunt verschillende dingen doen om te voorkomen dat je in de wintermaanden in de problemen komt. Allereerst, zorg dat je een zonnebril in je auto hebt liggen. Zo vergeet je die nooit meer. Een vieze voorruit maakt slecht zicht alleen maar slechter. Als deze vies is – denk aan zout, vliegen of condens – helpt het natuurlijk enorm als je de ruit schoonmaakt. En tot slot, een belangrijke manier om ongelukken te voorkomen, is iets langzamer te rijden en meer afstand te houden tot je voorligger. Trouwens, polariserende glazen en bepaalde kleuren glazen zijn beter geschikt voor autorijden dan andere. Je opticien helpt je graag de perfecte glazen te vinden.