Alles over UV‑straling en zonnebrillen
In dit artikel lees je alles over UV‑straling en zonnebrillen. Wat UV‑straling is, welke schade het kan veroorzaken aan je ogen en hoe een zonnebril je kan beschermen.
Een zonnebril dragen is prettig op een zonnige dag. Maar dat niet alleen. Soms is het zelfs een absolute noodzaak om je ogen te beschermen.
Wat is UV‑straling?
Waarom is een zonnebril zo belangrijk? De reden is iets dat UV‑straling wordt genoemd.
UV‑straling bestaat uit onzichtbare zonnestralen met een hoge energie.
(Wist je dat je ook wordt blootgesteld aan UV‑straling in een solarium? Nog een reden om zonnebanken te vermijden!)
Er zijn drie soorten UV‑stralen: UVA, UVB en UVC. De ozonlaag blokkeert de meeste UVC‑stralen, maar UVA‑ en UVB‑stralen kunnen grote schade aanrichten aan je huid en ogen.
Vooral UVA‑straling ‑ ook wel langegolfstraling genoemd ‑ is gevaarlijk. Deze straling dringt het diepst door in de huid. UVA‑straling maakt het grootste deel uit van de zonnestralen die het aardoppervlak bereiken.

Waarom is het belangrijk om je ogen te beschermen tegen UV‑straling?
Omdat UV‑licht schadelijk is voor je ogen.
UV‑stralen kunnen binnendringen in het kwestbare weefsel van je ogen en zowel tijdelijke als permanente schade veroorzaken.
Iedereen loopt dit risico, maar kinderen en jongeren moeten extra voorzichtig zijn, omdat hun ogen nog in ontwikkeling zijn en gevoeliger zijn voor schade.

Welke problemen kun je met je ogen krijgen door overmatige blootstelling aan UV‑stralen?
Te veel UV‑straling kan tijdelijke schade aan je ogen veroorzaken. Vaak verdwijnt deze vanzelf binnen een paar dagen.
Langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden UV‑straling zonder bescherming kan leiden tot zeer ernstige en zelfs permanente schade aan je ogen en algemene gezondheid.
Net zoals je huid kan verbranden in de zon of op de zonnebank, kunnen je ogen ook ‘verbranden’ en schade oplopen. Dat heet sneeuwblindheid.
Zoals je je huid beschermt met zonnebrandcrème, kun je je je ogen beschermen door een zonnebril met UV‑bescherming te dragen.
De klachten bij sneeuwblindheid zijn gezwollen, bloeddoorlopen ogen die bijzonder gevoelig zijn voor licht. Dit komt door een ontstekingsreactie in het oog, die fotokeratitis wordt genoemd.
Het goede nieuws is dat sneeuwblindheid, hoewel erg pijnlijk, meestal binnen één of twee dagen vanzelf overgaat. Is dat niet het geval, dan moet je een oogarts raadplegen. Bij sneeuwblindheid kun je ook tijdelijk wazig of minder goed zien. Als je deze klachten hebt, is het ook verstandig om medische hulp te zoeken.
Waar en wanneer is het risico van UV‑straling groter dan normaal?
Een paar dingen die je moet weten:
Om te beginnen: het risico op UV‑schade is het hele jaar door aanwezig. Veel mensen denken dat UV‑straling alleen een probleem is in de zomer, maar dat is niet zo. Op elke dag met weinig of geen bewolking loop je een risico op UV‑blootstelling. Ongeacht het seizoen.
UV‑straling bereikt over het algemeen een piek in de lente en zomer (van april tot augustus) en neemt daarna af in de herfst. In de winter is het niveau het laagst.
Maar de winter kan ook gevaarlijk zijn. Wanneer er sneeuw ligt, worden je ogen juist extra blootgesteld aan UV‑straling, omdat sneeuw de stralen weerkaatst. Daarom is het belangrijk om je ogen te beschermen als je bijvoorbeeld op skivakantie gaat.
UV‑straling is ook vaak aanzienlijk hoger op zee of aan de kust, waar het wateroppervlak het zonlicht reflecteert.
De zonnestralen zijn het sterkst tussen 10:00 en 16:00 uur. Bescherm je ogen tijdens deze uren, ongeacht het seizoen.

Hoe kan een zonnebril je ogen beschermen tegen UV‑straling?
De glazen van je zonnebril absorberen de energie van de UV‑stralen en zorgen dat deze je ogen niet kunnen bereiken.
Zonnebrillen hebben UV‑bescherming ingebouwd in de glazen zelf (wat tegenwoordig vrij gebruikelijk is) óf een speciale coating op het glas.
Alle zonnebrillen van Specsavers hebben UV‑bescherming in de glazen of een UV‑beschermende coating. Dit is niet altijd het geval bij andere zonnebrillen. Overtuig je er dus altijd van dat je nieuwe zonnebril UV‑bescherming heeft.
Lees hier alles over hoe zonnebrillen je ogen beschermen tegen UV‑straling.

Wanneer moet je een zonnebril opzetten?
Elke keer dat je in de zon bent, is het verstandig om een zonnebril te dragen. Net als zonnebrandcrème, ongeacht het seizoen of het tijdstip van de dag.
Tal van gezondheidsorganisaties raden aan om je ogen altijd te beschermen wanneer het UV‑niveau 3 of hoger is. Je kunt de dagelijkse UV‑index vinden op de website van je lokale weerservice.
Wanneer je aan wintersport doet of aan het water bent, is het extra belangrijk om je ogen te beschermen. Sneeuw en water reflecteren zonlicht op een zeer hoog niveau.
Wat moet je weten over het kopen van een zonnebril met UV‑bescherming?
Het belangrijkste om te weten is dat UV‑bescherming niet altijd standaard is bij zonnebrillen.
Een zonnebril kan comfortabel aanvoelen in de zon en er goed uitzien zonder te beschermen tegen schadelijke UV‑stralen. Sommige zonnebrillen hebben alleen donkere glazen die fel licht en schittering verminderen. Maar ze bieden geen UV‑bescherming.
Om je ogen te beschermen, moet je er zeker van zijn dat je zonnebril UV‑bescherming biedt.
Let op het CE‑ of UV400‑label
Wanneer je een nieuwe zonnebril koopt, controleer dan altijd het montuur of de productbeschrijving op een van deze twee labels:
CE
UV400
Het CE‑label geeft aan dat de zonnebril voldoet aan de gezondheids‑, veiligheids‑ en milieueisen van de EU, waaronder UV‑bescherming voor je ogen.
Het UV400‑label betekent dat de glazen UV‑stralen tot een golflengte van 400 nanometer blokkeren. Dit houdt in dat bijna alle UV‑straling wordt tegengehouden.
Om het wat wetenschappelijker te omschrijven:
In Europa worden UV‑stralen gedefinieerd als golflengten tot 380 nm. Een CE‑label betekent dat >99,5% van de UV‑straling tot deze grens wordt geblokkeerd.
Een UV400‑label betekent dat >99,5% van de UV‑straling tot 400 nm wordt geblokkeerd, wat dus een iets breder spectrum dekt.
Of je nu een zonnebril draagt met een CE‑ of UV400‑label, beide beschermen je ogen tegen UV‑straling.
Moet ik goedkopere zonnebrillen vermijden?
Je hoeft niet per se goedkope zonnebrillen te vermijden. Wat je wél moet vermijden, zijn zonnebrillen die je ogen niet beschermen tegen UV‑straling.
Veel goedkope zonnebrillen hebben glazen van lage kwaliteit. Door zo’n bril kunnen kleuren er anders uitzien en je hebt meer last van schittering. Daarnaast slijten goedkopere zonnebrillen vaak sneller en gaan ze makkelijker stuk. Vervelend, maar niet schadelijk voor je ogen.
Het belangrijkste is dat een zonnebril een CE‑ of UV400‑label heeft. Veel goedkopere zonnebrillen hebben dit label, maar er zijn er ook veel die het niet hebben. Daarom is het beste advies: Controleer altijd of je zonnebril een CE‑ of UV400‑label heeft.
En als je een zonnebril koopt en denkt: 'Deze is wel héél goedkoop', wees dan extra alert op een CE‑ of UV400‑label.
Hoe kun je jouw ogen nog meer beschermen tegen UV‑straling?
Naast het dragen van een zonnebril die groot genoeg is om de gevoelige huid rondom je ogen te beschermen, kun je het volgende doen:
Draag een hoed of pet om de hoeveelheid UV‑straling die van bovenaf of langs je zonnebril komt te verminderen.
Vermijd onnodige blootstelling aan de zon, vooral tussen 10:00 en 16:00 uur, wanneer de zon het sterkst is.
Gebruik zonnebrandcrème op de gevoelige huid rondom je ogen.
Om het samen te vatten: Wees gewoon voorzichtig met de zon. Het is heerlijk om buiten te zijn op zonnige dagen, maar besef hoeveel schade UV‑straling kan aanrichten aan je huid en ogen.
Zijn sommige ogen gevoeliger voor UV‑straling?
Volgens sommige experts bieden lichtere ogen, die minder pigment bevatten, minder bescherming tegen UV‑straling dan donkere ogen.
Hierdoor lopen mensen met groene, hazelnootkleurige of blauwe ogen mogelijk een hoger risico op schade door UV‑straling.
Nieuwe zonnebril nodig?
Misschien vind je dit ook interessant
Enkelvoudig of varifocaal? Zo kies je je zonnebril
Draag je een enkelvoudige of varifocale bril? Dan vraag je je misschien af welke zonnebril op sterkte het best bij je past. Lees hier meer.
Lees meerWelke zonnebrilglazen passen bij jouw sterkte?
De kleur van de glazen kan je zonnebril helemaal afmaken, passend bij jouw persoonlijke stijl. Ontdek hier meer over de verschillende kleuren.
Lees meerZonnebrillen en UV‑straling: Hoe bescherm je je ogen?
De beste reden om een zonnebril te dragen is niet om er cool uit te zien, maar om je ogen te beschermen tegen UV‑straling. Lees hier alles wat je moet weten.
Lees meer