De meeste mensen herkennen het gevoel van een trillend ooglid. Het is heel normaal en kan iedereen op elk moment overkomen. Meestal komt het vanzelf en gaat het ook weer weg.
Wat is ooglidkramp of een trillend ooglid?
Een trillend ooglid (medisch bekend als blefarospasmen) is de onwillekeurige beweging van je oogleden. Een trillend ooglid is meestal ongevaarlijk en gaat snel voorbij, maar de klachten kunnen variëren van zachte bewegingen tot een meer aanhoudende trilling.
Soorten trillend ooglid
Er zijn drie soorten trillende oogleden. Deze zijn:
Myokymie: Dit is de meest voorkomende vorm van een trillend ooglid en komt bij bijna iedereen op een bepaald moment in hun leven voor. De trillingen kunnen variëren van subtiel tot duidelijk, maar stoppen normaal gesproken na een paar minuten vanzelf.
Benigne essentiële blefarospasme (BEB): Dit is een ernstigere vorm van de aandoening die mild begint, maar kan verergeren, wat leidt tot aanhoudend knipperen, dat je dagelijks leven behoorlijk kan verstoren.
Hemifaciale spasme: Dit is een vorm van neuromusculaire aandoening. Bij deze aandoening ervaar je samentrekkingen aan één kant van het gezicht, inclusief het oog, door irritatie van je aangezichtszenuw.

Oorzaken van een trillend ooglid
Af en toe een trillend ooglid is meestal niets om je zorgen over te maken, maar als het een aanhoudend of terugkerend probleem wordt, kunnen er enkele redenen voor zijn. Er zijn verschillende factoren die de aandoening kunnen veroorzaken of verergeren.
Oorzaken van een trillend ooglid door levensstijl
Een trillend ooglid kan op elk moment in je leven optreden, zonder duidelijke reden. Maar er zijn enkele situaties die met je levensstijl te maken hebben, die spasmen kunnen uitlokken of verergeren, waaronder:
Gebrek aan slaap of vermoeidheid: Langdurige periodes van slechte kwaliteit slaap of onvoldoende slaap kunnen het natuurlijke herstelproces van je lichaam verstoren, waardoor je oogspieren overbelast raken.
Uitdroging: Niet genoeg water drinken kan de balans van elektrolyten in je lichaam verstoren, wat kan leiden tot spierspasmen, inclusief die in de oogleden.
Stress of angst: Wanneer je gestrest bent, kunnen hoge cortisolniveaus je lichaam beïnvloeden, waardoor je ooglid gaat trillen.
Oogvermoeidheid: Langdurig schermgebruik of langdurige concentratie op een taak, zoals het lezen van een boek, kan leiden tot oogvermoeidheid en trillingen.
Oogirritatie: Allergieën, zoals hooikoorts, of blootstelling aan rook en wind kunnen je ogen irriteren.
Te veel cafeïne of alcohol: Stimulerende middelen zoals cafeïne en alcohol kunnen je zenuwstelsel overprikkelen, wat mogelijk spierspasmen in je oogleden kan veroorzaken.
Bijwerkingen van bepaalde medicijnen: Sommige medicijnen vermelden ooglidtrillingen als een veelvoorkomende bijwerking.
Langdurig staren naar een computerscherm: Dit kan leiden tot een aandoening die bekend staat als computer‑oogvermoeidheid, waarvan de klachten ooglidtrillingen kunnen zijn.
Oogletsel: Trauma aan het oog of het ooglid kan resulteren in trillingen.
Een trillend ooglid veroorzaakt door een ziekte of aandoening
Er zijn ook enkele zenuw‑ en hersenaandoeningen die ongecontroleerd knipperen of oogbewegingen kunnen veroorzaken, maar dit is niet erg gebruikelijk.
Hoewel je oog veel trilt, is het onwaarschijnlijk dat je aan een van deze aandoeningen lijdt zonder andere klachten te ervaren. We raden aan contact op te nemen met je huisarts als je je zorgen maakt over een trillend ooglid.

De klachten van een trillend ooglid
Hoe voelt een trillend ooglid?
Ooglidtrillen voelt als een trilling of zachte ruk in je ooglid. Het gevoel kan variëren van nauwelijks merkbaar tot matig irritant. Ooglidtrillen kan zich herhalen, ongeveer elke paar seconden gedurende enkele minuten.
Voor veel mensen verdwijnt het na zo'n episode zonder dat ze het echt merken. Maar het kan enkele dagen tot enkele weken komen en gaan. In de meeste gevallen zijn ooglidtrillingen ongevaarlijk en vereisen ze geen medische aandacht ‑ de trilling zou moeten verdwijnen zodra je de onderliggende oorzaak wegneemt.
Een trillend ooglid kan echter ook een indicatie zijn van een veelvoorkomende oogaandoening zoals:
Als je naast een trillend ooglid andere klachten hebt, zoals pijn of ontsteking, moet je contact opnemen met een oogarts om de onderliggende aandoening te behandelen.
Hoe behandel je een trillend ooglid
Hoewel deze aandoening vaak vanzelf verdwijnt, is het wel goed uit te zoeken waar de klachten vandaan kunnen komen. Hier is wat advies over hoe je een trillend oog kunt stoppen:
Huismiddeltjes en zelfzorg
Behandeling is meestal niet nodig voor een trillend ooglid, omdat het meestal vanzelf verdwijnt na een korte tijd. Er zijn echter enkele stappen die je kunt nemen om je klachten te verlichten als ze niet weggaan:
Breng een warm kompres aan op het oog om de spieren te laten ontspannen.
Overweeg oogdruppels om onderliggende aandoeningen zoals droge ogen te behandelen.
Drink genoeg en zorg voor voldoende slaap, aangezien uitdroging en vermoeidheid deze trillingen kunnen veroorzaken.
Complicaties bij een trillend ooglid
Hoewel zeldzaam, kan een aanhoudend trillend ooglid een teken zijn van een ernstigere aandoening, zoals een neurologische aandoening. In deze gevallen moet je je klachten in de gaten houden en professioneel advies van een arts inwinnen als ze erger worden. Een trillend oog kan ook een indicatie zijn van een andere veelvoorkomende oogaandoening, zoals blefaritis, die kan verergeren als deze niet wordt behandeld. We raden aan om een afspraak te maken met je huisarts.
Wanneer moet ik me zorgen maken over mijn trillende ooglid?
Je moet medisch advies vragen als je oog blijft trillen gedurende langere periodes, vaker voorkomt of als de spasmen zich uitbreiden naar andere delen van je gezicht. Let ook op andere zorgwekkende klachten, zoals:
Trillingen die je kwaliteit van leven of het vermogen om dagelijkse taken uit te voeren aanzienlijk beïnvloeden.
Trillingen gepaard met een andere klachten zoals gezichtsspieren, hangende oogleden of veranderingen in het zichtvermogen.
Pijn, roodheid, zwelling of afscheiding in of rond het oog.
Trillingen na een oogletsel of operatie.
Geschiedenis van neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose (MS) of de ziekte van Parkinson.
Onvermogen om de trillingen onder controle te houden of verergerende klachten.
In deze gevallen moet je een arts raadplegen.
Kan je een trillend ooglid voorkomen
Een trillend ooglid kan plotseling optreden en is niet altijd te vermijden. Er zijn echter stappen die je kunt nemen om de kans op een trillend ooglid te verminderen:
Hier zijn enkele tips om trillend ooglid te verminderen:
Meer slapen: Streef naar 7‑9 uur slaap per nacht om je ogen en lichaam volledig te laten rusten en verjongen.
Blijf gehydrateerd: Drink de hele dag door voldoende water, vooral tijdens warm en droog weer.
Beperk je inname van cafeïne en alcohol: Let op je inname en overweeg te verminderen als je ooglidtrillingen opmerkt na het drinken van veel cafeïne of alcohol.
Neem regelmatig schermpauzes: Als je urenlang naar digitale schermen kijkt, zoals je computer, smartphone of tablet, probeer dan de 20‑20‑20‑regel toe te passen: neem elke 20 minuten een pauze van 20 seconden om naar iets te kijken dat 20 voet (6 meter) verderop ligt. Dit kan helpen oogvermoeidheid te verminderen en een trillend ooglid tevoorkomen.
Beheer je stressniveau: Regelmatige pauzes nemen om te rusten en te ontspannen kan ook helpen spanning in je ogen te verminderen en spasmen te verminderen. Kijk eens of rustig ademhalen, meditatie, yoga of mindfulness iets voor je is.
Conclusie
Een trillend ooglid is meestal een milde aandoening die bij veel mensen voorkomt. Als je regelmatig een trillend ooglid ervaart, raden we aan een ooggezondheidsonderzoek te doen om ervoor te zorgen dat je je bewust bent van eventuele onderliggende aandoeningen die kunnen bijdragen aan de spasmen. Regelmatige controles zijn essentieel voor het behoud van je ooggezondheid.

Veelgestelde vragen
In de meeste gevallen is een trillend ooglid tijdelijk en duurt het slechts enkele seconden of minuten tot enkele uren. Soms is het zo subtiel dat je het nauwelijks merkt. Het kan echter langer duren, afhankelijk van onderliggende oorzaken, je gezondheid en levensstijl. Heb je last van chronisch of een terugkerend trillend ooglid neem dan contact op met een arts.
Hoewel een trillend ooglid verontrustend kan zijn, is het op zichzelf meestal geen primaire indicator van een hersentumor. Deze aandoening is meestal goedaardig en wordt meestal veroorzaakt door factoren zoals stress, vermoeidheid of levensstijlkeuzes in plaats van hersentumoren. Maar als je aanhoudend of een ernstig trillend ooglid ervaart samen met klachten die op een hersentumor kunnen wijzen, adviseren we contact op te nemen met je huisarts.
Er is weinig bewijs dat een trillend ooglid erfelijk is. Een trillend ooglid dat geassocieerd wordt met andere aandoeningen zoals Parkinson kan echter erfelijk zijn.
Op zichzelf is een trillend ooglid meestal geen teken van een beroerte. Een beroerte gaat meestal gepaard met ernstigere klachten zoals plotselinge gevoelloosheid, vooral aan één kant van het lichaam, verwarring, moeite met spreken of gezichtsproblemen in één of beide ogen. Als je denkt dat je een beroerte hebt, bel dan onmiddellijk 112.
Relevante gidsen en artikelen
Conjunctivitis
Een ontsteking van het slijmvlies dat het oog en de binnenkant van de oogleden bedekt, waardoor het oog er rood uitziet en branderig of jeukerig aanvoelt.
Lees meerHooikoorts
Een veelvoorkomende oorzaak van allergische rhinitis, hooikoorts is een allergische reactie op pollen die veel mensen ervaren, vooral in de zomer.
Lees meerRood oog
Het ziet er verontrustend uit, maar is vaak een teken van milde conjunctivitis. Bij pijn kan het echter ernstiger zijn. Raadpleeg bij twijfel een arts.
Lees meer
Lees meer
Alle oogaandoeningen
Lees meer over alle oogaandoeningen
Bekijk allesMaak een afspraak voor een oogtest
Maak een afspraak bij je eigen Specsavers‑winkel.
Maak een afspraakAlles over oogtesten
Alles wat je moet weten over onze oogmetingen
Lees meer