Wat zijn de voordelen van een varifocale bril?

Heb je wel eens gehoord van varifocale brillen? Misschien is zo’n bril perfect voor jouw ogen. Lees hier waarom.

Wat is een varifocale bril?

Vaak denken mensen dat een bril voor veraf is of voor dichtbij. Maar dat is niet altijd zo. Er zijn ook brillen die je beter laten zien op elke afstand. Dat noemen we varifocale brillen.

Varifocale brillen combineren meerdere sterktes in één bril. Ze helpen je om zowel dichtbij als veraf scherp te zien, zonder dat je steeds van bril hoeft te wisselen.

Een voorbeeld: je gebruikt een aparte bril voor veraf en om te lezen. Met een varifocale bril is dat niet langer nodig. Want één en dezelfde bril geeft je scherp zicht op drie afstanden: veraf, dichtbij en daar tussenin.

Perifere onscherpte

Wanneer je een varifocale bril draagt, kan het perifere zicht – de omgeving van het punt waarop je scherpstelt ‑ iets waziger zijn. De meeste mensen wennen hier snel aan. Maar soms kan het een paar weken duren voordat je nieuwe bril helemaal comfortabel aanvoelt.

Wil je weten of een varifocale bril iets voor jou is?

Boek nu een oogmeting.

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/3u685cxqOvS0vkImH8YBWe/6fd1510e67a525a0f621e03771cfe19c/quote-marks.png

Farah Amara

Optometrist bij Specsavers

De glazen van een varifocale bril zijn ‘multifocaal’. Dit betekent dat ze het zicht op verschillende afstanden corrigeren en je een volledig zichtsveld geven. Maar als je er niet aan kunt wennen, of als je zicht te slecht is voor multifocale glazen, kunnen bifocale glazen een goed alternatief zijn.

Hoe werken varifocale brillenglazen?

Laten we eens kijken hoe varifocale glazen precies werken.

Varifocale glazen veranderen geleidelijk van sterkte. Bovenin zit de sterkte voor veraf, onderin voor dichtbij, en in het midden voor daar tussenin.

Het kost even tijd om te wennen aan je varifocale bril. In die tijd leer je om je ogen op en neer te bewegen, zodat de glazen je op elke afstand helder laten zien. Maak je geen zorgen, dat gaat binnen enkele weken vanzelf.

Wie heeft baat bij een varifocale bril?

Vooral voor mensen met presbyopie (ouderdomsverzienheid) kan een varifocale bril een goede oplossing zijn.

Met het ouder worden vinden de meeste mensen het steeds moeilijker om kleine lettertjes te lezen of dingen dichtbij scherp te zien. Dit heet presbyopie en is een volkomen normale aandoening. Je merkt het vaak wanneer je de telefoon of een boek verder van je af moet houden.

Varifocale brillen kunnen dit probleem verhelpen, omdat ze meerdere sterktes in één glas combineren. Zo hoef je niet steeds van bril te wisselen of je bril af en op te zetten.

Wat zijn signalen dat je misschien een varifocale bril nodig hebt?

  • Je vindt het steeds moeilijker om kleine lettertjes van dichtbij te lezen.

  • Je ogen voelen vermoeid aan en je hebt last van hoofdpijn.

  • Je hebt moeite met autorijden in het donker.

Draag je al een bril met enkelvoudige glazen? Dan is het normaal dat je na je veertigste toe bent aan een bril met meerdere sterktes. Heb het er eens met je opticien over.

Wat is een bifocale bril?

Als een varifocale bril voor jou niet comfortabel is, kan een bifocale bril een alternatief zijn. Bifocale billenglazen hebben twee sterktes: één voor veraf en één voor dichtbij. Het bovenste deel van het glas helpt je bijvoorbeeld om tv te kijken of auto te rijden. Door het onderste deel kun je ook de kleine lettertjes goed lezen.

Moet ik kiezen voor een varifocale of bifocale bril?

Varifocale brillen verdienen de voorkeur. Ze bieden het meest natuurlijke en volledige zicht. Als je de hele dag een bril draagt, is de vloeiende overgang tussen verschillende afstanden erg prettig.

Een bifocale bril kan een alternatief zijn als een varifocale bril om de een of andere reden niet goed voor je werkt.

Stap eens binnen in de winkel en bekijk met je opticien welke bril het beste bij je past.

Is een varifocale bril lastig om te dragen?

Je hersenen hebben de tijd nodig om te wennen aan het feit dat je recht voor je uit haarscherp ziet, maar aan beide zijkanten daarvan iets minder scherp. Dat is de zogenaamde perifere wazigheid van varifocale glazen. En het kan ook even wennen zijn om op verschillende delen van je zichtsveld scherp te stellen. Dit kan een paar dagen tot weken duren.

Bij moderne varifocale brillen zijn de overgangen tussen de verschillende sterktes comfortabel en gebruiksvriendelijk. De meeste mensen wennen er snel aan. En je opticien kan je hierbij helpen met een paar goede tips.

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/2jaD60TAukpp1KBFiAHg90/3e768ba1c46c837b455faed9a656e4bf/NL.jpeg

Farah Amara

Optometrist bij Specsavers

Farah Amara is een ervaren optometrist, afgestudeerd in 2018 aan de Hogeschool van Utrecht. Met ruim vijf jaar ervaring bij Specsavers als Clinical Performance Consultant en een achtergrond in zowel optiek als het ziekenhuis, combineert zij klinische expertise met een passie voor oogzorg.

Dit vind je misschien ook interessant

  • Herken de signalen van slechter zicht

    Iedereen ervaart slechter zicht op een andere manier. Toch zijn er een aantal veelvoorkomende klachten die je kunt herkennen

    Lees meer
  • Wanneer ben je toe aan je eerste bril?

    De beslissing om je eerste bril te nemen wordt vaak gemaakt na een van deze ervaringen: Hoe weet je wanneer het tijd is voor je eerste bril?

    Lees meer
  • Hoe kies je de juiste sterkte voor je leesbril?

    Leesbrillen zijn voor velen de eerste ervaring met een oogcorrectie. Leer hoe je de juiste leesbril kiest.

    Lees meer