Hoe bepaalt de opticien de sterkte van je bril

Wat vertellen een oogmeting en ooggezondheidsonderzoek over je zicht?

Wat betekent de 'sterkte' van je bril?

Als het over brillen gaat, valt vaak het woord 'sterkte'. Maar wat betekent deze term precies? Laten we daar eens naar kijken.

Wanneer je jouw brilrecept leest, zie je de term 'SPH'. Dit staat voor 'sfeer' (sphere) en verwijst naar de kracht of sterkte van je glazen.
De sfeer wordt gemeten in ‘dioptrieën’, een term die verwijst naar de kromming van de glazen. Naarmate de dioptrie toeneemt, worden die dikker en wordt de kromming groter. Het getal geeft aan hoeveel kracht je glazen nodig hebben om je bijziendheid of verziendheid te corrigeren.

De SPH kan voor beide ogen verschillend zijn.

Naast SPH zijn er nog een paar andere termen op je recept die belangrijk zijn om de sterkte van de glazen te begrijpen:

CYL

CYL staat voor cilinder. Deze term geeft aan hoeveel kracht er nodig is om astigmatisme te corrigeren.

Astigmatisme ontstaat wanneer het hoornvlies niet perfect bolvormig is. Wanneer er niets in het CYL‑vak staat, zijn je ogen perfect bolvormig en is er geen astigmatisme. Een klein getal, zoals 0.25, geeft een lichte ovale vorm aan, terwijl een groter getal, zoals 3.00, betekent dat je ogen merkbaar ovaal zijn.

ADD

Als je ouder bent dan 40, zie je hier misschien een getal. Dit is je 'leesadditie', die verwijst naar de extra correctie die je nodig hebt om op korte afstand scherp te stellen.

Met een leesadditie zul je aparte recepten hebben voor veraf en dichtbij. Voor tussenliggende afstanden, zoals computerwerk, kun je ook een tussen‑ADD‑waarde hebben. Die wordt 'Int ADD' genoemd.

Hoe lees je de sterkteschaal van je bril?

De sterkte van brillenglazen kan uiteenlopen van heel zwak tot heel sterk. Deze oplopende reeks noemen we de sterkteschaal. De sterkte van jouw bril vind je in het SPH vakje. Een minteken (‑) naast het getal geeft bijziendheid aan, een plusteken (+) verziendheid. Het getal kan klein zijn, zoals 0.25, of aanzienlijk hoger, zoals 6.00. De meeste brillen in een supermarkt of apotheek nemen toe met stappen van 0.50.

Hoe hoger het getal, hoe sterker de bril. Een waarde van 0.50 betekent dat je natuurlijke zicht relatief normaal is. Bij een waarde van 6.00 heb je een flinke correctie nodig. Zelfs kleine correcties van 0.25 +/‑ kunnen een aanzienlijke verbetering in comfort en helderheid opleveren.

De sterkte van de bril beïnvloedt ook het ontwerp en uiterlijk van de monturen. Hoe hoger het getal op het recept, hoe groter de kromming en dikte van de glazen en dat moet het montuur aankunnen.

Wat is de wetenschap achter de sterkteschaal?

Nu wordt het een beetje wetenschappelijk, maar we zullen het zo beknopt mogelijk proberen uit te leggen. Overigens: als je het lastig vind je brilrecept te begrijpen, geeft je opticen je graag uitleg.

De meeteenheid voor de optische kracht van een lens heet een dioptrie. Deze term wordt meestal geassocieerd met leesbrillen. Ook telescopen, microscopen en andere vergrotende lenzen gebruiken dioptrieën om optische kracht te meten.

Wetenschappelijk gezien geeft dioptrie de brekingskracht van een lens aan, oftewel het vermogen om licht te buigen. De dioptrie is gekoppeld aan weer een ander begrip: de brandpuntsafstand.

De brandpuntsafstand is de afstand tussen het midden van een lens en de plek waar het object scherp in beeld komt. De meeteenheid voor brandpuntsafstand is meters.
Een kortere brandpuntsafstand betekent een hogere dioptrie om verziendheid te corrigeren. Als je bril een brandpuntsafstand van 0.5 meter heeft, is de dioptrie +2.

Bijziendheid op je brilrecept

Bij bijziendheid, ofwel myopie, zie je een minteken (−) in het SPH‑vak van je recept. Een SPH met een min geeft aan dat je dichtbij goed ziet, maar correctie nodig hebt voor afstand.

Verziendheid op je brilrecept

Verziendheid, ofwel hypertropie betekent dat je een plusteken (+) in het SPH‑vak van je recept hebt. Een SPH met een plus geeft aan dat je ogen op afstand goed zien, maar correctie nodig hebben voor dichtbij.

Hypertropie wordt vaak geassocieerd met ouder worden. Veel mensen in hun veertiger jaren gebruiken een bril met een sterkte van +0.50 of +1.00 voor lezen.

Hoe kan een opticien je helpen de juiste sterkte voor je bril te vinden?

Heel eenvoudig: boek een oogmeting

Een oogmeting brengt in kaart hoe het met je zicht is gesteld. En bepaalt onder andere wat de ideale sterkte voor je bril is.

Tijdens de oogmeting beoordeelt de opticien hoe goed je ogen kunnen scherpstellen. Terwijl je op iets in de verte of dichtbij focust, stelt hij of zij je een reeks vragen.
Wees gerust, je kunt geen 'verkeerd’ antwoord geven. Het metingsmechanisme zorgt voor controle van elk antwoord. De oogmeting wijst uit wat de helderste en meest comfortabele sterkte is voor jouw ogen.

Overweeg je een oogmeting? Ontdek hier de vele voordelen.

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/2jaD60TAukpp1KBFiAHg90/3e768ba1c46c837b455faed9a656e4bf/NL.jpeg

Farah Amara

Optometrist bij Specsavers

Farah Amara is een ervaren optometrist, afgestudeerd in 2018 aan de Hogeschool van Utrecht. Met ruim vijf jaar ervaring bij Specsavers als Clinical Performance Consultant en een achtergrond in zowel optiek als het ziekenhuis, combineert zij klinische expertise met een passie voor oogzorg.

Dit vind je misschien ook interessant

  • Wat zijn de voordelen van een varifocale bril?

    Heb je gehoord van multifocale glazen? Ontdek waarom dit specifieke type bril de juiste keuze kan zijn voor jouw zicht.

    Lees meer
  • Wanneer ben je toe aan je eerste bril?

    De beslissing om je eerste bril te nemen wordt vaak gemaakt na een van deze ervaringen: Hoe weet je wanneer het tijd is voor je eerste bril?

    Lees meer
  • Hoe kies je de juiste sterkte voor je leesbril?

    Leesbrillen zijn voor velen de eerste ervaring met een oogcorrectie. Leer hoe je de juiste leesbril kiest.

    Lees meer