Welke glasopties zijn aan te raden voor mijn nieuwe bril?
Als je een bril kiest, let je waarschijnlijk het eerst op je montuur. Hoe lekker zit het en hoe mooi is het. Logisch. Maar er is nog iets dat je zicht en comfort kan verbeteren als je een bril draagt en waar je misschien niet meteen aan denkt. Namelijk de glasopties voor je glazen.
Je ziet er weinig tot niets van, maar toch kunnen glasopties een wereld van verschil maken in hoe graag je je bril draagt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over glasopties en wat slimme keuzes zijn om te overwegen.
Waarom zou ik glasopties voor mijn bril overwegen?
Kort gezegd: glasopties verbeteren de duurzaamheid en het gemak van je bril. Ze zorgen dat je brilglazen fijner en comfortabeler zijn om door te kijken. De glasopties of coatings bestaan uit dunne laagjes transparant materiaal aan de voor‑ of achterkant van het brilglas. Je kunt ze amper zien.
Coatings kunnen je glazen steviger maken. Ze kunnen het weerkaatsen van licht in je bril verminderen. Of de glazen waterafstotend maken. Er zijn veel verschillende coatings: elk heeft andere eigenschappen en kwaliteiten.
Welke coatings zijn het beste voor mij?
Sommige coatings worden aanbevolen aan iedereeen die dagelijks een bril gebruikt. Andere zijn juist meer geschikt voor specifiek gebruik.
Een ontspiegelende coating is een goed voorbeeld van een coating die voor iedereen geschikt is. Dit zorgt niet alleen dat je comfortabeler een boek leest of naar een beeldscherm kijkt, maar maakt je brillenglazen ook ‘onzichtbaar’. Omdat ze veel minder reflecteren, trekt je bril niet de aandacht als je met iemand praat. Je familie, vrienden of collega’s zullen veel gemakkelijker op je ogen kunnen focussen. Je staat ook mooier op foto’s, omdat je glazen minder van het flitslicht weerkaatsen.
Als je een bril draagt op je werk of ergens anders waar je veel met mensen praat, is zo’n ontspiegelende coating echt een aanrader.
Veel mensen kiezen ook voor kraswerende coatings en coatings die je bril vuilafstotend maken. Ze zorgen ervoor dat je glazen langer meegaan en bieden de hele dag extra comfort.
Draag je je bril bij speciale activiteiten, overleg dan met je opticien welke coatings iets kunnen toevoegen. Samen ontdekken we welke coatings passen bij jouw persoonlijke situatie.
Kan ik een bril zonder coating dragen?
Dat kan zeker. Maar we zouden dat niet aanraden. Je zicht is minder helder met glazen zonder coating en het oppervlak van de glazen raakt sneller bekrast. De juiste coating maakt een bril echt beter.
Wil je de perfecte eerste bril passend bij jouw levensstijl?
Laat onze specialisten je helpen
Hoe worden coatings het meest gebruikt?
Er zijn meerdere coatings met verschillende kenmerken en voordelen. De meest voorkomende zijn:
Meer helderheid: Deze coatings verminderen reflecties en schitteringen op het glas. Daardoor wordt er meer licht doorgelaten. Dit zorgt dat je helderder en scherper ziet, vooral bij wisselende lichtomstandigheden of bij weinig licht.
Ontspiegelende coating (ook wel AR‑coating genoemd) is een ware allemansvriend. Het is namelijk een geweldige optie voor iedereen die dagelijks een bril draagt. Het zorgt dat de glazen haast onzichtbaar zijn, ook op foto’s. En de mensen om je heen kunnen makkelijker in je ogen kijken.
Kraswerende coatings zorgen voor duurzaamheid. Deze beschermen de glazen tot op zekere hoogte tegen krassen. Je kunt je voorstellen dat een kras in het midden van je glas heel storend is bij het kijken. Met deze coating blijft je glas langer krasvrij – ook bij regelmatig gebruik.
Vuilafstotend: Deze coatings stoten water, olie en vuil af. Dat betekent dat je glazen minder snel vies worden en veel makkelijker schoongemaakt kunnen worden.
Anti‑condens: Deze coatings voorkomen dat je bril beslaat. Omdat een anti‑condenscoating niet kan worden gecombineerd met een ontspiegelende coating of vuilafstotende coating, zijn het meestal mensen die hun bril in een specifieke situatie dragen die hiervoor kiezen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die in koelruimtes werken.
UV‑bescherming: Bepaalde coatings blokkeren schadelijke UV‑straling en beschermen je ogen tegen mogelijke schade op lange termijn bij blootstelling aan scherp zonlicht.
Blauw licht filters: Coatings die blauw licht filteren, kunnen extra comfort bieden door schittering te verminderen en het contrast te verbeteren. Dit kan fijn zijn als je meerdere uren per dag naar een beeldscherm kijkt of bij kunstlicht werkt. De gezondheidsvoordelen van blauw licht filtering zijn echter nooit bewezen door wetenschappelijk onderzoek.
Er is geen kant en klaar antwoord op de vraag welke coating voor jou de beste is. Samen met je opticien kun je erachter komen welke coating (of combinatie van meerdere coatings) aansluit op jouw persoonlijke situatie.
Wat zijn de drie meest gekozen coatings?
Sommige coatings zijn geschikt voor bijna iedere situatie en maken je bril echt comfortabeler. Wil je alles uit je bril halen, dan zijn dit degene die je zeker zou moeten overwegen.
Bij Specsavers zijn dit onze populairste coatings:
UltraClear: Een ontspiegelende en harde, kraswerende coating. Verwijdert alle vervelende reflecties van het oppervlak van je glazen en geven daardoor helderder en scherper zicht.
UltraClear SuperClean: Een verbeterde ontspiegeling en kraswerende behandeling. Het biedt extra voordelen die ervoor zorgen dat je glazen nog minder stof aantrekken, langer schoon blijven en makkelijker schoon te maken zijn.
UV‑bescherming: Een UV‑ en zonnetintfilter blokkeert de schadelijke stralen van de zon en geeft je volledige UV‑bescherming.
Wat is blauwlichtcoating?
Een blauwlichtcoating is een speciale coating die blauw licht in je ogen vermindert of zelfs helemaal wegfiltert.
Blauw licht is het soort licht met een korte golflengte dat van de zon komt. Ook beeldschermen van computers, smartphones, tablets en andere elektronische apparaten stralen echter blauw licht uit. De laatste jaren zijn we echter gaan letten op de invloed van blauw licht op de gezondheid van de ogen. Steeds meer mensen maken zich hier zorgen om. Uit onderzoek is gebleken dat het niveau van blootstelling aan blauw licht van beeldschermen aanzienlijk lager is dan dat van natuurlijk daglicht. En dat het niveau van zowel de zon als van beeldschermen niet in de buurt komt van de veiligheidslimieten voor ogen.
Een blauwlichtcoating voor je bril is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur: zo’n filter kan gewoon prettiger voor je aanvoelen. Extra comfort dus, want het is niet zo dat je ogen anders echt schade op zouden lopen. Wil je meer weten over blauw licht, blauw licht, dan vind je hier meer informatie.
Als je wilt, kun je zonder extra kosten een blauwlichtfilter toevoegen aan de UltraClear SuperClean coating van Specsavers.
Hoe bestel ik een coating voor mijn glazen?
Bij sommige brillen is de coating bij de prijs inbegrepen.Soms kun je een coating kopen als extra optie voor je nieuwe bril en kun je kiezen welke past bij jouw persoonlijke situatie.