Maakt een bril dragen je ogen slechter?

Het is een misvatting dat een bril schadelijk is voor de ogen. Om dit voor eens en voor altijd recht te zetten: je ogen worden niet slechter van een bril.

Kan een bril dragen mijn ogen beschadigen?

Daar hebben we een heel duidelijk antwoord op: nee. Een bril die speciaal voor jou is gemaakt, is niet schadelijk voor je ogen.

Als je een tijdje een bril draagt en dan besluit om weer zonder bril door het leven te gaan, kun je dat gewoon doen. Een goed passende bril heeft geen enkel negatief effect op je zicht.

Brillen corrigeren verziendheid, bijziendheid of andere oogaandoeningen. Dit doen ze door licht te breken en te herleiden. Ze kunnen je ogen niet beschadigen.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat de bril goed is afgestemd op de ogen. Zeker kinderen moeten hun ogen laten onderzoeken voordat ze aan een bril beginnen. Kinderogen zijn in ontwikkeling en hebben altijd de juiste en passende glazen nodig. Maar dit geldt voor iedereen die een bril draagt.

Waar komt het verhaal dat brillen slecht zijn voor je ogen, toch vandaan?

Het is een hardnekkig misverstand dat je ogen slechter worden als je de hele dag een bril draagt.

Farah Amara, optometrist bij Specsavers, legt uit waar dit fabeltje vandaan komt.

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/3u685cxqOvS0vkImH8YBWe/6fd1510e67a525a0f621e03771cfe19c/quote-marks.png

Farah Amara

Optometrist bij Specsavers

Het verhaal is ooit ontstaan vanuit het idee dat je ogen 'lui' worden van een bril. Als je de bril afzet, zouden je ogen slechter zijn geworden dan ze waren. Maar dat is echt niet zo.

Hoe werkt een bril?

De brillenglazen corrigeren je zicht, waardoor je oogspieren zich kunnen ontspannen en op een natuurlijke manier werken. Dit verbetert je zicht en voelt ook prettig aan.

Wanneer je de bril afzet, moeten je ogen zich weer zonder correctie inspannen om te focussen. Dit kan in eerste instantie leiden tot wazig zicht, desoriëntatie, duizeligheid of zelfs pijn rond de ogen. De hersenen zijn namelijk gewend geraakt aan het gecorrigeerde zicht.

Na verloop van tijd zal je zicht weer worden zoals het was, inclusief het probleem dat er was voordat je een bril nam. De bril heeft op geen enkele manier blijvende schade aan je ogen veroorzaakt.

Het is de ervaring die je parten speelt. Omdat je met je bril beter kon zien, lijkt het of je zicht slechter is geworden wanneer je hem afzet.

Je zicht verslechtert vaak met de leeftijd

Een andere reden voor deze misvatting is dat het zicht doorgaans verslechtert met de leeftijd.

Met of zonder bril, dit is nu eenmaal een feit van het leven. Als je na een paar jaar besluit om je bril niet meer te gebruiken, kan het lijken of je opeens slechter bent gaan zien.

Dit is een natuurlijk gevolg van het ouder worden en niet van je bril.

Je ogen zijn 's ochtends flexibeler

Sommige mensen merken dat hun natuurlijke zicht (zonder bril) 's ochtends beter is dan aan het einde van de dag, nadat ze hun bril hebben afgezet. Dit komt niet doordat een hele dag een bril dragen je natuurlijke zicht heeft beschadigd.

In de ochtend zijn je ogen flexibeler, vooral bij jongere mensen. De ogen kunnen beter focussen in de ochtend dan later op de dag. Dit is normaal en heeft niets te maken met je bril.

Voor mensen tussen de 40 en 50 kan juist het tegenovergestelde het geval zijn. Ze zien wazig in het begin van de dag, en gaan beter zien wanneer de ogen ‘op gang komen’.

Maar jong of oud, een bril op sterkte is nooit de oorzaak van verslechterd zicht.

Een andere veelvoorkomende misvatting is dat het schadelijk zou zijn voor je ogen als je een bril niet de hele tijd draagt.

Dit is over het algemeen niet waar. Je bril niet dragen, kan je ogen vermoeien en belasten. Dit kan leiden tot hoofdpijn en ander ongemak. Maar het zal je zicht niet beschadigen, en ook geen oogziekten veroorzaken. Dit geldt vrijwel altijd voor volwassenen.

Voor kinderen kan dit anders zijn. In veel gevallen moeten kinderen hun bril zo vaak mogelijk dragen om de normale ontwikkeling van hun zicht te ondersteunen. Dit hangt af van de oogafwijking.

Vraag altijd advies aan de opticien hoe jij of je kind de bril het beste kan dragen.

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/2jaD60TAukpp1KBFiAHg90/3e768ba1c46c837b455faed9a656e4bf/NL.jpeg

Farah Amara

Optometrist bij Specsavers

Farah Amara is een ervaren optometrist, afgestudeerd in 2018 aan de Hogeschool van Utrecht. Met ruim vijf jaar ervaring bij Specsavers als Clinical Performance Consultant en een achtergrond in zowel optiek als het ziekenhuis, combineert zij klinische expertise met een passie voor oogzorg.

Misschien vind je dit ook interessant.

  • Brillen met blauw licht: Wat is het – werkt het?

    Blauw licht is overal, maar betekent dit dat je een bril met blauwlichtfilter moet gaan dragen? En werken ze eigenlijk wel? Ontdek het hier.

    Lees meer
  • Wanneer ben je toe aan je eerste bril?

    De beslissing om je eerste bril te nemen wordt vaak gemaakt na een van deze ervaringen: Hoe weet je wanneer het tijd is voor je eerste bril?

    Lees meer
  • Wanneer moet je de sterkte van je bril aanpassen?

    Naarmate je ouder wordt, verandert de sterkte van je bril. Dit zijn signalen dat je mogelijk een sterkere bril nodig hebt.

    Lees meer