Tinnitus
Tinnitus kan voorkomen in het horen van een ruis, piep of fluit in hoge of lage tonen, hard of zacht.
Symptomen
Tinnitus is een ander woord voor oorsuizen en kan in verschillende vormen voorkomen zoals: een ruis, een piep, gebrom of een ander geluid. Het kan heel licht zijn of juist allesoverheersend. Soms afwisselend, maar er zijn ook mensen die er continu (dag en nacht) last van hebben. Wanneer u tinnitus hebt, hoort u geluid dat er in werkelijkheid niet is. Voor mensen die geen tinnitus hebben, is het vaak moeilijk voor te stellen wat het precies is en welke impact het heeft.
Oorzaken
Er zijn diverse oorzaken van tinnitus. Bijvoorbeeld lawaai dat zich voordoet op de werkplek, bij festivals of bij concerten. Als u geen gehoorbescherming draagt, loopt u dus risico. Tinnitus kan ook ontstaan als gevolg van een oorontsteking of stress. Ook kan tinnitus een symptoom zijn van andere ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Mensen met slechthorendheid kunnen last hebben van tinnitus, maar ook zonder gehoorverlies kan het zich voordoen.
Diagnose
Als u last hebt van klachten, kunt u het beste zo snel mogelijk uw huisarts raadplegen. Die kan u doorverwijzen naar de KNO-arts. Deze kan vervolgens een diagnose stellen op basis van diverse testen en onderzoeken.
Voorkomen en behandelen
Tinnitus is niet altijd te voorkomen, maar het gehoor beschermen is altijd een goed idee. Belangrijk is om te realiseren dat tinnitus meestal niet te genezen is, maar u kunt er wel hulp bij krijgen. Zo zijn er therapieën en trainingen die u helpen om beter om te gaan met tinnitus en het te accepteren. Afleiding en ontspanning helpen vaak om de tinnitus draaglijker te maken. Spanning, alcohol en roken verergeren juist de klachten. Als iemand al gehoorverlies heeft en ook last heeft van tinnitus, kan een hoortoestel soms helpen. Ook afleiding in de vorm van geluid kan helpen, zoals het aanzetten van de radio.
U bent niet alleen
Hoort u ook een constante piep, suis of fluit? En merkt u hoe moeilijk het is om hier mee om te gaan? U bent niet de enige. Lotgenoten zetten zich samen met Stichting Hoormij in voor andere mensen met tinnitus. Tijdens de Week van het Oorsuizen zijn er elke dag informatiebijeenkomsten in het land, waar zij samen met medici voorlichting geven en kennis delen.