Eenzijdige doofheid

Eenzijdig gehoorverlies betekent gehoorverlies aan één oor. Het kan ervoor zorgen dat u moeite heeft om de richting van bepaalde geluiden te bepalen.

Symptomen

  • Niet goed horen waar een geluid vandaan komt
  • Niet goed horen wat aan de kant van het slechte oor wordt gezegd
  • Niet goed horen als er lawaai of nagalm is, zoals bijvoorbeeld in een zwembad of sporthal
  • Niet goed horen als er achtergrondgeluiden zijn, zoals pratende mensen of muziek
  • De wekker niet (goed) horen als u op uw goede oor slaapt.

Oorzaken

Eenzijdige doofheid kan het gevolg zijn van een doorgemaakte ziekte, infectie of een ongeval. Helaas wordt maar zelden een verklaring voor het gehoorverlies gevonden.

 

Diagnose

We raden u aan naar een arts te gaan als u last heeft van eenzijdige doofheid. Hij of zij zal uw oren onderzoeken en vragen stellen over je symptomen en uw medische geschiedenis.

U kunt ook naar een audicien gaan, die een gehoortest zal uitvoeren om in kaart te brengen wat de mate van gehoorverlies is.

Voorkomen en behandelen

De oorzaak en de grootte van het gehoorverlies aan het ‘slechte’ oor zijn bepalend of er nog een behandeling mogelijk is, en of een hoortoestel mogelijk is. In geval van een enkelzijdige totale doofheid zal een hoortoestel niet meer zinvol zijn. Wel kan eventueel een CROS-toestel worden gebruikt: dat zijn twee hoorapparaten, waarbij het toestel op het dove oor geluid doorstuurt naar het toestel op het beter horende oor.