Het Specsavers-oogonderzoek

Een regelmatig oogonderzoek is essentieel voor een helder en comfortabel zicht. Ook is het een belangrijke gezondheidscheck. Uit het oogonderzoek kunnen namelijk ook indicaties komen van andere medische aandoeningen.

Er zijn honderden manieren om uw ogen te testen. Onderstaand vind u een summiere beschrijving van het oogonderzoek bij Specsavers. U zult niet altijd alle onderdelen ondergaan. Uw opticien of optometrist zal namelijk de oogmeting altijd afstemmen op uw persoonlijke situatie.

1 - Opticien bezoeken

Opticien bezoeken

Er wordt gecontroleerd of uw oogdossier accuraat en actueel is.

2 - Non-contact tonometer

Non-contact tonometer

Met een non-contact tonometer worden er een paar lucht pufjes in uw beide ogen geblazen. De luchtpufjes weerkaatsen terug van uw oog waardoor dit apparaat de oogdruk kan bepalen.

Dit is een belangrijke test omdat een hoge oogdruk een indicatie kan zijn van een vroege fase van glaucoom. Dit is een aandoening die ernstige consequenties kan hebben voor uw zicht.

3 - Autorefractormeter

Autorefractormeter

De autorefractormeter meet hoe goed uw ogen zich kunnen scherp stellen en geeft een eerste goede indicatie van uw zicht waarmee uw opticien aan de slag gaat.

Als wij geen dossier hebben van uw huidige voorschrift kan de lensmeter aan de hand van uw huidige bril het voorschrift bepalen. Deze sterkte wordt vervolgens vergeleken met de resultaten van de oogmeting. Ook wordt gemeten hoeveel millimeter uw ogen uit elkaar staan.

4 - Algemene gezondheid en levensstijl

Algemene gezondheid en levensstijl

De opticien of optometrist stelt vragen over de algemene gezondheid van u en uw familie, uw werk en uw levensstijl.

Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van uw wensen en eisen met betrekking tot een bril of lenzen. In het bijzonder als u specifieke klachten heeft.

5 - Bepalen glassterkte

Bepalen glassterkte

De opticien vraagt u om de leeskaart te lezen door verschillende glassterkten. De resultaten van het ene oog wijken soms af van het andere.

Daarom wordt de test eerst voor het ene oog gedaan, dan voor het andere, en tenslotte in combinatie met elkaar. Op basis van uw antwoorden worden de glazen net zo lang gewijzigd tot u het meest heldere en comfortabele zicht heeft.

6 - Samenwerking ogen

Stereotest

Na de feitelijke oogmeting voert de optometrist of opticien een aantal testen uit om de samenwerking tussen de ogen te bepalen. Hij kijkt of er balans is tussen beide ogen.

Ook kijkt hij of het ogenpaar in stereo, diepte, kan zien.

7 - Pupillentest

Met een lampje wordt gekeken of uw beide pupillen hetzelfde reageren op het licht en of beide pupillen evenveel en evensnel kleiner en groter worden.

Dit is een belangrijke neurologische test.

8 - Beweging ogen

Met hetzelfde lampje zal hij controleren of het ogenpaar gelijk en evenveel in alle richtingen meedraaien en blijven samenwerken.

Ook controleert hij of de ogen voldoende naar binnendraaien voor langdurig comfortabel nabij kijken.

9 - Bespreken advies

Bespreken advies

De opticien zal uw vragen beantwoorden en zijn bevindingen met u delen.

Als hij van mening is dat u een beter zicht zou hebben met een gewijzigd voorschrift zal hij dat toelichten en u een goed advies geven over de voor u beste opties.

10 - Bril en glasadvies

Bril en glasadvies

Na de test zal de opticien zijn bevindingen doorgeven aan de glasadviseur die u zal assisteren met de keuze van een juiste bril.