Zicht op ogen
Samen sterk voor betere oogzorg
Zicht op ogen
Steeds meer Nederlanders krijgen te maken met slechtziendheid en ook blindheid. Dit komt voornamelijk door de vergrijzing en de stijging van het aantal mensen met diabetes. Verlies van het zicht heeft een enorme impact op iemands leven en op dat van zijn of haar naasten. Ook zijn er hoge kosten aan zichtverlies verbonden voor de maatschappij. Daarom verdient Nederland aandacht voor ogen. Hiervoor zetten Oogfonds en Specsavers zich samen in.
Voorlichting, bewustwording, wetenschappelijk onderzoek en toegankelijke oogzorg blijven hard nodig. Om gericht aandacht te vragen voor het belang van oogzorg is een en heldere en feitelijke kijk op de stand van zaken in Nederland noodzakelijk. De Nationale Rapportage Oogzorg 2018, tot stand gekomen in samenwerking met diverse oogartsen en ervaringsdeskundigen, is hiertoe de eerste aanzet. Samen werken we aan een zichtbaar betere toekomst!

Wachttijden oogzorg lopen flink op
Gemiddeld hebben jaarlijks ruim 1 miljoen mensen in Nederland een afspraak bij een oogspecialist voor behandeling van een oogziekte, zoals staar, glaucoom, maculadegeneratie of diabetische retinopathie. Daarbij stegen de gemiddelde wachttijden in het ziekenhuis voor oogzorg naar 6,5 week in 2016, waar dit in 2013 nog op 4 weken lag. In het noorden van het land liep het gemiddelde zelfs op tot 9 weken. Met een stijging van ruim 60 procent overschrijden de wachttijden het nationaal vastgesteld maximum van 4 weken.
Download het rapportVoor de oogzorg van morgen
Samen maken het Oogfonds en Specsavers zich sterk voor kwalitatieve oogzorg in Nederland en het voorkomen van vermijdbaar zichtverlies. De Nationale Rapportage Oogzorg 2018 is de eerste invulling van deze samenwerking. In de video gaan Edith Mulder, directeur Oogfonds en Remko Berkel, directeur Specsavers, in op highlights van het rapport.
Prof. dr. Gre Luyten, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Er is een flinke reorganisatie nodig om ervoor te zorgen dat de druk op oogartsen verlaagd wordt en iedereen toch gegarandeerd blijft van de beste oogzorg dicht bij huis. Goede ketenzorg met een betere verdeling van taken en goede communicatie tussen huisarts, optometrist en oogarts is daarvoor essentieel.
Lees meer

50% van het zichtverlies kan worden voorkomen
Steeds meer Nederlanders krijgen te maken met slechtziendheid of blindheid. Daarnaast is de aanwas van specialisten te beperkt. Door de oplopende wachttijden kan dit in de toekomst een veel groter probleem veroorzaken. Veel oogaandoeningen uiten zich in het netvlies voordat iemand er zelf last van krijgt. Door tijdige diagnose van oogaandoeningen verminderen we het risico op slechtziendheid. Tijdens een preventief ooggezondheidsonderzoek gebruiken onze gekwalificeerde optometristen moderne apparatuur om de gezondheid van uw ogen te checken. Ook kunnen zij tekenen van medische aandoeningen detecteren.
Maak een afspraakWees zuinig op je ogen
Olympisch schaatskampioen Yvonne van Gennip is samen met Specsavers op een missie: Nederlanders bewust maken van het belang van regelmatig oogonderzoek. Zij heeft van dichtbij meegemaakt welke impact zichtverlies kan hebben. "Mijn zus heeft na een netvliesloslating problemen met haar zicht gekregen en dat is nooit meer helemaal hersteld. Als zij een tijdige diagnose had gehad, dan was de schade beperkt geweest. Ik weet dus hoe belangrijk het is om goed voor je ogen te zorgen." Bekijk haar persoonlijke verhaal en missie.
Ervaringen

Glaucoom is erfelijk, dus had ik maar eerder geweten dat mijn oom er al 25 jaar mee rondliep. Mijn kinderen druk ik op het hart: let op! Laat je testen.
Louise Rombout (56) heeft glaucoom
Lees verder

Als ik niet zo goed had opgelet, was ik nu blind geweest. Iedereen die diabetes heeft, mag geen enkele controle overslaan. Zodra je iets merkt, weet je dat het te laat is.
Frederike Ritsema (43) kreeg diabetische retinopathie
Lees verder

Mijn opticien adviseerde me om een second opinion aan te vragen, hij vond de eerste testresultaten maar vreemd. Ik heb hem altijd beschouwd als mijn redder in nood, en misschien ook wel van mijn leven.
Nel van Meurs (71) verloor haar oog door een kwaadaardig melanoom
Lees verder
Tips voor gezonde ogen
- Laat iedere twee jaar uw ogen testen
- Ken de signalen van een oogziekte
- Eet gezond en beweeg voldoende
- Bescherm uw ogen tegen UV-straling
- Rook niet
- Volg het advies van de opticien voor het gebruik van contactlenzen
Meer weten over oogaandoeningen
Veelgestelde vragen
Verlies van het zicht is bij veel oogaandoeningen onherstelbaar en het heeft een enorme impact op iemands leven en dat van zijn of haar naasten. Soms zijn persoonlijke verhalen genoeg om aandacht te krijgen voor een belangrijk onderwerp, maar vaak geeft een cijfermatige onderbouwing net dat extra duwtje in de rug. Dit rapport geeft die cijfermatige onderbouwing voor de oogzorg in ons land, zodat we deze verder kunnen optimaliseren op het gebied van toegankelijkheid bijvoorbeeld.
Gemiddeld hebben jaarlijks ruim 1 miljoen mensen in Nederland een afspraak bij een oogspecialist voor behandeling van een oogziekte, zoals staar, glaucoom, maculadegeneratie of diabetische retinopathie. Op dit moment zijn 250.000 mensen blind of slechtziend. De verwachting is dat dit in 2030 is gestegen naar 315.000 mensen, mede door de vergrijzing. Daarbij stegen de gemiddelde wachttijden in het ziekenhuis voor de oogarts in de afgelopen jaren naar 6,5 week in 2016. waar dit in 2013 nog op 4 weken lag. Het is tijd voor actie!
De cijfers in het rapport laten zien dat een oogaandoening iedereen kan overkomen. Bovendien geldt voor veel oogaandoeningen dat je het pas door hebt als het te laat is. Door tijdige diagnose verminderen we het risico op slechtziendheid. Hier is lang niet iedereen zich bewust van, daar willen wij graag verandering in brengen.
Steeds meer Nederlanders krijgen te maken met slechtziendheid of blindheid. Daarnaast is de aanwas van oogartsen in Nederland te beperkt. De oplopende wachttijden kunnen in de toekomst grote problemen veroorzaken. Door tijdige diagnose van oogaandoeningen verminderen we het risico op slechtziendheid. Specsavers en het Oogfonds roepen op tot actie om de Nederlandse samenleving van goede oogzorg te kunnen blijven voorzien. Daarnaast voeren we samen campagnes om de voorlichting over ogen en oogzorg in Nederland te intensiveren.
Samen voeren we campagnes om de voorlichting over ogen en oogzorg te intensiveren. Daarnaast nodigen wij zorgverzekeraars en politiek uit om de uitkomsten van het rapport te bespreken en om samen met alle betrokkenen te realiseren dat onze zorg toegankelijk blijft.
Veel oogaandoeningen uiten zich in het netvlies, lang voordat iemand er zelf last van krijgt. Door tijdige diagnose van oogaandoeningen verminderen we het risico op slechtziendheid. Optometristen kunnen hierin een rol spelen. Zo wordt alleen de zorg van een oogarts ingeroepen voor mensen die dit nodig hebben. Daarom hebben wij de expertise in onze winkels uitgebreid met de inzet van optometristen die in 80 van onze filialen een preventief ooggezondheidsonderzoek kunnen uitvoeren. Een optometrist onderzoekt de gezondheid van de ogen en kan signalen van een oogziekte detecteren.