Heb ik een oogonderzoek nodig?

Heb ik een oogonderzoek nodig?

Een oogonderzoek is van cruciaal belang als u uw ogen gezond wilt houden. Tijdens een oogonderzoek wordt niet alleen duidelijk of u een bril nodig hebt of uw voorschrift moet veranderen, maar kunnen ook een scala aan veelvoorkomende medische aandoeningen aan het licht komen.

Wij raden u aan uw ogen ten minste eens in de twee jaar te laten controleren. Mocht u echter een verschil in uw zicht waarnemen, tot een bepaalde leeftijdscategorie behoren of een van de hieronder vermelde symptomen bij uzelf constateren, dan is het verstandig zo snel mogelijk afspraak te maken voor een oogonderzoek.

 1. Leeftijd

  Hoewel iedereen tegen problemen met het gezichtsvermogen kan aanlopen, geldt voor sommige groepen mensen een verhoogd risico. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om personen ouder dan 40 jaar waarbij glaucoom in de familie voorkomt en personen ouder dan 60 jaar. Valt u in een van deze categorieën, dan is het verstandig om met uw opticien te bespreken hoe vaak u uw ogen zou moeten laten onderzoeken.

  Meer informatie
 2. Halo's

  Halo's zijn heldere kringen die om een lichtbron worden waargenomen. Soms betekent dit niets meer of minder dan dat u gevoelig bent voor de halo's die veel mensen 's nachts zien. Bij personen die enigszins op leeftijd zijn kunnen hier echter ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen, zoals staar en hoornvliesaandoeningen. Het is dan ook aan te bevelen uw ogen te laten onderzoeken.

  Meer informatie
 3. Vermoeide ogen en hoofdpijn

  Als u merkt dat uw ogen snel vermoeid raken tijdens lezen, computeren of autorijden, dan kan dat zijn omdat uw gezichtsvermogen achteruit gaat. Hoofdpijn kan hiervan ook een duidelijk signaal zijn. In de meeste gevallen is dit eenvoudig te verhelpen met een bril - als u een afspraak maakt voor een oogonderzoek zorgt onze gediplomeerde opticien voor de juiste correctie.

  Meer informatie
 4. Problemen met lezen

  Kost het lezen u steeds meer inspanning? Mogelijk wordt dit veroorzaakt doordat uw gezichtsvermogen achteruit gaat. Als u een afspraak maakt met een van onze opticiens, kunnen wij u vertellen of dit probleem met een bril verholpen kan worden.

  Meer informatie
 5. Wazig zicht

  Wazig zicht kan door een aantal zaken veroorzaakt worden. Hierbij valt aan van alles te denken, van omstandigheden die eenvoudig gecorrigeerd kunnen worden met een bril of contactlenzen tot medische aandoeningen zoals glaucoom of diabetes type 2. Aan de hand van een oogonderzoek kan de oorzaak van dit symptoom goed achterhaald worden.

  Meer informatie
 6. Droge, rode of jeukende ogen

  Droge of rode ogen kunnen het gevolg zijn van langdurig naar een scherm kijken zonder met de ogen te knipperen. Oogdruppels kunnen helpen, maar als deze symptomen aanhouden, doet u er goed aan naar uw plaatselijke Specsavers-winkel te gaan.

  Meer informatie
 7. Floaters

  Hierbij gaat het om kleine vormen die sommige mensen voor hun ogen zien zweven. Floaters kunnen verschillende vormen en afmetingen hebben en lopen uiteen van kleine zwarte puntjes tot wolkachtige vlekken. Hoewel ze gerelateerd kunnen zijn aan de leeftijd en vaak onschadelijk zijn, is het toch belangrijk dat u een afspraak maakt en uw ogen laat controleren.

  Meer informatie
 8. Slecht zicht dichtbij en/of veraf

  Als u moeite hebt met uw zicht dichtbij of veraf, dan raden wij u aan naar een Specsavers-winkel te gaan en uw ogen te laten controleren, zodat u een goed voorschrift krijgt.

  Meer informatie
 9. Medische aandoeningen

  Omdat diabetes en andere medische aandoeningen uw gezichtsvermogen kunnen aantasten, is het belangrijk dat u uw ogen vaker laat controleren.

  Meer informatie
 10. Familiegeschiedenis

  Als aandoeningen als diabetes, glaucoom, maculadegeneratie en hoge bloeddruk bij u in de familie voorkomen, moet u uw ogen vaker dan eens per twee jaar laten controleren. Uw opticien kan u vertellen hoe vaak per jaar u langs zou moeten komen.

  Meer informatie

  Voordelen van een oogonderzoek

  Een oogonderzoek door Specsavers gaat verder dan alleen het controleren van uw gezichtsvermogen. Wij garanderen u dat wij uw ogen tevens grondig onderzoeken om te kijken of ze gezond zijn. Mochten wij iets afwijkends ontdekken, dan zullen wij u doorverwijzen naar een oogarts waar aandoeningen kunnen worden vastgesteld zoals:

  • Diabetes
  • Hoge bloeddruk
  • Hart- en vaatziekten
  • Staar
  • Glaucoom
  • Maculadegeneratie
  Oogzorg voor kinderen - wanneer moet u een afspraak maken?

  Uw kind is in alles speciaal en dat geldt zeker ook voor de ogen. Omdat ogen essentieel zijn voor de ontwikkeling van uw kind, is het belangrijk dat u de gezondheid van de ogen goed in de gaten houdt. Het kan soms echter lastig zijn om te bepalen of er wel of geen oogonderzoek nodig is. Dat is de reden dat wij hieronder een lijst van symptomen hebben samengesteld.

  1. Moeite met lezen

   Als u merkt dat uw kind moeite heeft met lezen en vaak niet meer weet waar hij of zij is, kan het zijn dat er een bril nodig is om het zicht te corrigeren.

   Meer informatie
  2. Loensen

   Als u merkt dat uw kind loenst tijdens het televisiekijken of het lezen, kan het zijn dat het zicht gecorrigeerd moet worden.

   Meer informatie
  3. In ogen wrijven

   Als uw kleintje vaak in de ogen wrijft of aangeeft dat ze pijn doen, dan kunt u er het beste uw gediplomeerde opticien inschakelen en naar uw plaatselijke Specsavers-winkel gaan.

   Meer informatie
  4. Gebruik van slechts één oog

   Als u merkt dat uw kind slechts één oog gebruikt, dan kan dat een signaal zijn dat het ene oog sterker is dan het andere. Omdat dit met een bril vaak prima te verhelpen is, kunt u het beste direct een afspraak met uw opticien maken.

   Meer informatie
  5. Prikkelende ogen

   Als uw kind klaagt over prikkelende ogen, doet u er goed aan een afspraak te maken voor een oogonderzoek.

   Meer informatie

  Zoek een winkel of maak een afspraak