Oogtest

Wanneer u zonder duidelijke aanleiding hoofdpijn heeft of merkt dat u regelmatig door uw oogharen kijkt om scherp te stellen, kan het een goed idee zijn om een oogtest te laten uitvoeren. Een oogmeting wordt bij Specsavers altijd uitgevoerd door een MBO-gediplomeerde opticien of een HBO-gediplomeerde optometrist. Een oogtest duurt ongeveer 15 minuten en bestaat uit een globale voormeting en een gedetailleerde test waarbij ook wordt gekeken naar uw gezondheid en levensstijl.

Oogafwijkingen

Wanneer u een oogtest ondergaat, wordt gekeken of er afwijkingen te zien zijn in het oog. Dan hebben we het bijvoorbeeld over refractieafwijkingen. Een refractieafwijking is een brekingsafwijking. Denk hierbij aan bijziendheid, verziendheid en cylindrische afwijkingen. Ook wordt gekeken naar de visus of gezichtsscherpte. Hierbij wordt op een afstand van 6 meter een kaart geplaatst en vervolgens gekeken hoe goed het zicht is. Hoe goed het zicht is wordt uitgedrukt in een getal. Een gemiddeld oog ziet 1.0, maar het is ook mogelijk dat u meer ziet dan normaal, bijvoorbeeld 1.2. Hier hoeft uiteraard geen bril voor te worden aangemeten, maar wanneer u minder ziet dan normaal wel.

Oogmeting Oogafwijkingen en –aandoeningen

Pasvorm van een bril

Om een bril goed te laten passen, is het goed naar een aantal zaken te kijken. Natuurlijk is het belangrijk dat het gekozen montuur bij uw persoonlijke stijl en smaak past, en goed is afgestemd op andere uiterlijke kenmerken zoals gezichtsvorm en oog- huid- en haarkleur. Maar een technische pasvorm is ook van groot belang. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat het glas precies is afgestemd op uw pupillen, en dat de bril dus optimaal effect heeft. Dit wordt bij Specsavers gedaan door middel van de Digitale Precisie meter.