Oogtest voor de juiste bril of lenzen

Banner voor pagina oogtest

Wanneer u zonder duidelijke aanleiding hoofdpijn heeft of merkt dat u regelmatig door uw oogharen kijkt om scherp te stellen, kan het een goed idee zijn om een oogtest te laten uitvoeren. U wordt voor de oogtest altijd geholpen door een HBO-gediplomeerde optometrist óf een opticien met minimaal een afgeronde overheidserkende optiekopleiding. Een oogtest duurt ongeveer 15 minuten en bestaat uit een globale voormeting en een gedetailleerde test waarbij ook wordt gekeken naar uw gezondheid en levensstijl.

Vrouw die wordt gecontroleerd op oogafwijkingen

Oogafwijkingen

Wanneer u een oogtest ondergaat, wordt gekeken of er afwijkingen te zien zijn in het oog. Dan hebben we het bijvoorbeeld over refractieafwijkingen. Een refractieafwijking is een brekingsafwijking. Denk hierbij aan bijziendheid, verziendheid en cylindrische afwijkingen. Ook wordt gekeken naar de visus of gezichtsscherpte. Hierbij wordt op een afstand van 6 meter een kaart geplaatst en vervolgens gekeken hoe goed het zicht is. Hoe goed het zicht is wordt uitgedrukt in een getal. Een gemiddeld oog ziet 1.0, maar het is ook mogelijk dat u meer ziet dan normaal, bijvoorbeeld 1.2. Hier hoeft uiteraard geen bril voor te worden aangemeten, maar wanneer u minder ziet dan normaal wel.

Twee spelende kinderen die allebei een bril dragen

Oogtest bij kinderen

Bij een kind is het soms lastig om erachter te komen of hij/zij last heeft van een oogafwijking. Toch is het te herkennen doordat een kind u niet goed herkent wanneer je op een grotere afstand staat. Ook is het mogelijk dat uw kind heel erg dicht bij de televisie gaat zitten of telkens met de ogen knijpt.
Het is belangrijk om na het aanmeten van een bril de ogen van kinderen eens per jaar te laten testen. In de groei is het belangrijk eventuele problemen vroegtijdig te verhelpen.

Vrouw met een bril met de juiste pasvorm

Pasvorm van een bril

Om een bril goed te laten passen, is het goed naar een aantal zaken te kijken. Natuurlijk is het belangrijk dat het gekozen montuur bij uw persoonlijke stijl en smaak past, en goed is afgestemd op andere uiterlijke kenmerken zoals gezichtsvorm en oog- huid- en haarkleur. Maar een technische pasvorm is ook van groot belang. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat het glas precies is afgestemd op uw pupillen, en dat de bril dus optimaal effect heeft. Dit wordt bij Specsavers gedaan door middel van de Digitale Precisie meter.

Zoek een winkel of maak een afspraak